Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016 (V.1.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 01- 2016. 05. 03

Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: KET.) 74. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1.§  2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelt ( továbbiakban: Rendelet) 15.§ (2) bekezdése hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) A  (1) bekezdés szerinti támogatás összege  25.000-Ft.


2.§ A  Rendelet) 16.§-a hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


16. § (1) Települési támogatás nyújtható annak a személynek, aki a köznevelési intézménybe járó gyermekre való tekintettel rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosult, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb 400 %-át a gyermek(ek) családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként a tanköteles gyermekek tanszer, tankönyv ellátásának támogatására;

(2) A támogatás iránti kérelem tárgy év július és augusztus hónapban nyújtható be. Kötelező melléklete a tanköteles gyermek tanulói jogviszonyának fennállására vonatkozó igazolás;

(3) A támogatás felhasználását számlák bemutatásával kell igazolni.

(4) A  támogatás összege gyermekenként 10.000 Ft.


3.§  A Rendelet  az alábbi 16/A. §, 16/B. §, 16/C.§ ,16/D.§, 16/E § egészül ki:


16/A.§ (1) Települési támogatás (ösztöndíj) nyújtható annak a személynek az első diplomája megszerzéséhez, aki számára a felsőoktatásban történő bejutás, illetve felsőoktatási tanulmányainak folytatása szociális helyzete miatt nehézségekbe ütközik.

2)   Ösztöndíj annak a személynek nyújtható, akinek a családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 

           a)  400 %-át        2 fős háztartás esetén

           b)  350 %-át        3 fős háztartás esetén

           c)  300 %-át        4 fő és annál nagyobb háztartás esetén nem haladja meg. 

(3)   Minden pályázatot elnyert hallgatónak (szociális körülményeire tekintettel) 2.000,- Ft-tól 5.000,- Ft-ig terjedő támogatást biztosít az önkormányzat, összesen a költségvetésben meghatározott keret erejéig.        

(4)    Az önkormányzat a pályázatok kiírása, határideje, elbírálása és folyósítása során a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjat minden évben a hatályos jogszabályok alapján, a kiadott Általános Szerződési Feltételekben foglaltaknak megfelelően jár el.


16/B.§ (1) települési támogatás nyújtható annak a személynek, akinek  gyermeke (ei) térítési díjának kifizetése  gondot jelent.

 (2) Települési gyermekintézmény ( óvoda, iskola) nevelésében részesülő gyermek étkezési támogatására jogosult az a személy, aki étkezési kedvezményre nem  jogosult

és a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének illetve 400%-át.

(3)   A (2) bekezdés szerinti támogatás mértéke a mindenkori nevelési intézményben nyújtott napi étkezés díjának

     - 50%-a  a Bodajki Általános Iskola  Nádasdy Tamás Tagiskolájába járó tanulók 

    - 100%-a, Vértesalja Óvoda Mesevár Tagóvodába járó  gyermekek estében. 

(4)  A térítési díj települési támogatását egy nevelési év időszakára kell nyújtani.


16/C.§ (1) Települési támogatásként  egyszeri születési támogatás nyújtható a Csókakőn  lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűn ott élő szülőnek gyermeke születése esetén.

(2) A kérelemhez csatolni kell a gyermek/ek születési  anyakönyvi kivonatát.

(3) A kérelmet a gyermek/ek hat hónapos koráig lehet benyújtani.

(4) A támogatás összege gyermekenként 25.000 Ft.


16/D.§ (1) Települési támogatásként  egyszeri letelepedési támogatás nyújtható, azoknak a 35 év alatti fiataloknak az első lakásuk megszerzéséhez ,akik házasságban, élettársi  kapcsolatban élnek , illetve egyedül álló gyermekes szülők, akik  Csókakőn  ingatlant vásárolnak, illetve építenek és legfeljebb ½ rész tulajdoni  hányaddal rendelkeznek más lakóházas ingatlanban.

(2) A támogatás feltétele, hogy Csókakőn lakóhelyet létesítsenek vásárlás esetén egy hónapon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadását követő egy hónapon belül, és vállalják, hogy az ingatlant 5 éven belül nem idegenítik el..   

(3) A támogatás összege  100.000 Ft mely az adás-vételi szerződés, vagy használatbavételi engedély  egyidejű csatolásával fizethető ki.

(4) Amennyiben a (2) bekezdésében felsoroltak nem teljesülnek a támogatást vissza kell fizetni.


16/E.§ ( 1) települési támogatásként egyszeri  támogatás nyújtható azoknak akik

               a.) település intézményénél nevelésben részesülő gyermeket nevelnek

               b.) e rendelet alapján támogatásban részesülnek

               c.) településen élő 70 év feletti egyedül élő személyeknek

(2) A támogatás minden év decemberében biztosítható.



4.§  A Rendelet  19.§-a az alábbi  (5) bekezdéssel egészül ki:


(5) A házi segítségnyújtás biztosított azon 65 év alatti egyedülállóknak akiket a (3) bekezdés alapján egészségi állapota miatt rászorultnak kell tekinteni.



5.§  A Rendelet  22.§-a hatályát veszti.



6.§ Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba és május 4-én hatályát veszti.