Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016 (VI.1.) önkormányzati rendelete

a községi kitüntető címek és díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2016. 06. 03

Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

  1. Fejezet

“Csókakőért” érdemérem


Csókakő községi Önkormányzat Képviselőtestülete  azoknak a személyeknek , közösségeknek, civil szervezeteknek, akik a település közéletének  valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, maradandót alkotnak , a község szellemi és anyagi gyarapodásához, hírnevének öregbítéséhez  hozzájárulnak  “ Csókakőért” kitüntetést alapít és arra érdemes személynek  ezüst érdemérmet  adományoz.

    1.§ (1) "Csókakőért érdemérem” annak  a magyar vagy külföldi állampolgárnak, közösségnek, civil szervezetnek adományozható aki/ akik  Csókakő érdekében kifejtett tevékenységével  olyan általános elismerést szerez, amely hozzájárul a település fejlődéséhez  értékeinek megóvásához, a település jó hírnevének  öregbítéséhez            

    (2) Az érdemérem évente legfeljebb két személynek, közösségnek, civil szervezetnek adományozható.                                                                                                                   

    (3)  Az érdeméremhez erre a célra készített díszoklevél jár.       

    (4) Az érdemérem az elismerésére érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz jelleggel is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

    2.§  A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

    II. Fejezet


    „Csókakő legszebb porta” díjat alapít, és elismerő táblát adományoz


    3.§  Csókakő községi Önkormányzat Képviselő-testülete azoknak a személyeknek, akik , lakókörnyezetük gondozottá, széppé tételéért a legtöbbet teszik „Csókakő legszebb porta,” díjat alapít és elismerő táblát adományoz.

    4.§ (1) A díjat azok kaphatják, akik saját ingatlanukon sokat tesznek a tisztaság és a szép környezet megteremtéséért.     Díjazható szép, virágos udvar, gondozott ház, esztétikus épület és annak környezete.              

    (2) A díj évente legfeljebb két porta tulajdonosának adományozható.                                    

    (3) A díjjal erre a célra készített oklevél jár.

    III. Fejezet

                      „Büszkék vagyunk Rád„ díj


    5.§ Csókakő községi Önkormányzat Képviselő-testülete annak a Csókakői Nádasdy Tamás Tagiskola végzős tanulójának ,aki  tanulmányi és sport teljesítménye,  közösségért végzett munkája elismerése érdekében „Büszkék vagyunk Rád „ díjat  alapít és elismerő plakettet adományoz.

    6.§ (1) A díjat az kaphatja, akinek                                                                                                                  

    a.) tanulmányi eredménye kiemelkedő ,vagy  országos, megyei versenyeken  eredményesen szerepel,és

    b.) sport versenyeken sikeresen teljesít,és  

    c.) községi közösségi munkát végez.

    (2) A díj évente legfeljebb egy végzős tanulónak adható.

    (3) A díjjal az elismerő plaketten kívül ,erre a célra készített oklevél és 10.000 Ft értékű ajándékutalvány jár.

    IV. Fejezet


    Eljárási  szabályok


    7.§ A „ Csókakőért”érdemérem ezüst plakett,melynek egyik oldalán a Brindizi Szent Lőrincz török elleni  győztes csatája Csókakő vár felirat illetve egy csatajelenet, másik oldalán a csókakőért 1299-1999 felirat , a díjazott neve és csókakő község címere található .

    8.§  A „Csókakő legszebb portája” egy erre a célra tervezett fából  készült tábla melyen Csókakő legszebb portája felirat és az adományozás éve szerepel.

    9.§ A „Büszkék vagyunk Rád”plakett üvegből készült, melybe gravírozásra kerül a díj és a díjazott megnevezése, és az adományozás éve.

    10.§ A díjakkal járó oklevél tartalmazza az adományozó megjelölést, a rendelet számát, az adományozás indokát, a díjazott nevét, a község címerét, pecsétjét, a polgármester aláírását.

    11.§ (1) A „ Büszkék vagyunk Rád” díjra javaslatot az Általános Iskola tantestülete és diákönkormányzata tehet 2016-os évben június 10-ig,majd azt követően május 15-ig.

     (2) A „Csókakőért érdemérem , illetve a „Csókakő legszebb porta” díjazottjaira a tisztségviselők ,a civil szervezetek , valamint  bármely települési képviselő tehet augusztus 15-ig .

    (3) A beérkezett javaslatok alapján a Képviselőtestület zárt ülés keretében határoz a díjak adományozásáról.

    (4)  A „Büszkék vagyunk Rád”díjat a tanévzáró ünnepségen, míg a Csókakőért érdemérmet és a  Csókakő legszebb portája díjat  a „  Csókakői Várjátékok „ keretében  polgármester adja át.

    V. Fejezet


    Az elismerések visszavonása


    12. §. (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

    (2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

    (3)Az elismerés visszavonásról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

    VI. Fejezet


    Vegyes rendelkezések


    13. §. (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.                                                         

    (2)  Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét a hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

    VII. Fejezet


    Záró rendelkezések

    14. §. (1) Ez a rendelet 2016. június 3. napján lép hatályba ezzel egyidejűleg hatályát veszti Csókakő Község Önkormányzata képviselőtestületének 10/2011.(VIII.01) önkormányzati rendelete.                                                   

    (2) Az e rendelet alapján elismerésben részesült személyek felsorolását a függelék tartalmazza, amelyet az újabb címadományozásokkal folyamatosan ki kell egészíteni.                                              

    (3) A község díszpolgárainak nevét a  Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal előterében elhelyezett márványtáblán is fel kell tüntetni.

    .