Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017 (III.1.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről

Hatályos: 2017. 03. 01


Csókakő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás, valamint a temetőkről és temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény (a továbbiakban: törvény) 6.§ (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1.§ E rendelet hatálya kiterjed Csókakő Község közigazgatási  területén, az önkormányzat tulajdonában lévő köztemető fenntartásának, használatának valamint a temetkezési rendjének szabályozására.

2.§ (1) Csókakő Község Önkormányzata gondoskodik  1.§- ban meghatározott köztemető fenntartásáról, és üzemeltetésről.

(2).Az önkormányzat a temető üzemeltetésre kegyeleti közszolgáltatási szerződést nem köt.

A temetkezési szolgáltatás ellátását a község területén a szolgáltatást igénybe vevő megbízása szerinti  alapján  vállalkozó(k) végzik.

(3) A temetőben egyházi és világi szertartás egyaránt végezhető.

3.§  (1) A temető  rendeltetésszerű használatának feltételeit az önkormányzat biztosítja, melynek keretében karbantartja az építményeket, közüzemeket,tárgyi és infrastrukturális létesítményeket. a közcélú zöldfelületeket, parkolót.

(2) A rendeltetés célú használat alapfeltételi különösen:

       a.)  a temető kiépített útvonalon történő megközelítése

       b.) szükséges számú parkolóhely kialakítás, biztosítása

       c.) elhunyt hűtése,ravatalozása, ravatalozó karbantartása

       d.) nyilvántartások vezetése

       e.) temetőlátogatók  megfelelő tájékoztatása

       f.) temetési helyek kijelölése

       h.) temetői zöldhulladék gyűjtés és szállítás

3) Temetkezési szolgáltatást végzők, temetési alkalmanként  és a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők  kivitelezésenként  a temető üzemeltetőjének a 1.sz  mellékletben rögzített összegű temető fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni, mely magában foglalja az üzemeltető által    biztosított szolgáltatások igénybevételének és  a parkoló  használatának díját.

4.§ (1) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(2) A temetői munkák során különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés esetén talált értéktárgyakról és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(3) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásáig.

5.§ (1) A temetőben a bejáratnál kifüggesztett térkép szerint-a kialakított sírhely táblák  és temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni.

 (2) A temetőben kialakítható sírhelyek felszíni méretét a következőképpen kell kialakítani:

       a.) felnőtt egyes sírhely: 220 cm hosszú, 110 cm széles;200 cm mély

       b.) felnőtt kettes sírhely: 220 cm hosszú, 220 cm széles;200cm mély

       c.) urna sírhely : 50 cm hosszú, 50 cm széles és 60 cm mély

 (3) A temetés helyek közötti távolság minimálisan 50 cm ,a sorok közötti távolság minimálisan 80 cm lehet.

(4) Az urnafali urnafülke  mérete 40 cm hosszú,40,cm széles, 38 cm mély

(5) Sírbolt (kripta) a temetőben  nem létesíthető.

(6) A hamvakat tartalmazó urnát az eltemetésre köteles személynek az elhunyt végrendelete, ennek hiányában

a) a temető vagy temetkezési emlékhely befogadó nyilatkozata, vagy

b) a hamvak temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése esetén az eltemetésre kötelezett személy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatának meglétéről az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti, az eltemetésre kötelezett személyek nyilatkozatairól szóló nyilvántartás vezetésére az önkormányzat által kijelölt köztemető igazolása alapján kell kiadni.

6. §(1) A temetési hely felett -  a hősi temetési hely kivételével - az rendelkezik, aki megváltotta.

Több azonos jogállású örökös esetén – ellenkező megállapodásuk hiányában - a rendelkezési jog kizárólag együttesen gyakorolható.

A temetési helyek használati joga magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető.

(2)A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama 25 év

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után újraváltható.

(4) A sírhelyért, az urnasírhelyért  az elhunyt hozzátartozója, illetve az eltemettetésre kötelezett díjat fizet.

A díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

A díjat a temetkezési hely kiválasztásakor, illetve a hozzátartozónak a temetkezési hely újbóli megváltására irányuló bejelentésekor kell megfizetni az üzemeltető részére.

7.§ (1) A temetőben és annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a hozzátartozók, látogatók kegyeleti érzését sérti, vagy a búcsúztató szertartások rendjét zavarja.

(2) A temetőt bárki, időbeli korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

A temetőbe való belépés, a temetői utak használata és az öntözővíz használata díjtalan.

(3) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(4) Vakvezető kutya kivételével a temetőbe kutyát bevinni tilos.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, a temetőben építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy a temetőből bontási anyagot elszállítani a temető üzemeltetőjének előzetes írásos értesítését követően szabad.

(6) A temetőbe építési vagy bontási anyagot szállító járművel behajtani a temető üzemeltetőjének előzetes írásos értesítését követően naponta 7 - 16 óra között szabad.

(7) Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül, de legkésőbb az építési tevékenység befejezésekor a temető területéről el kell szállítani.

 Az elszállításról az építési munka kivitelezője köteles gondoskodni.

(8) A temetőbe járművel behajtani a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű, valamint a temetőben végzett építési munkához építőanyagot, vagy onnan építési törmeléket, bontási anyagot elszállító jármű kivételével csak a kijelölt parkolóig szabad. A mozgásában korlátozott személyt szállító jármű a temető területére korlátozás nélkül behajthat.

(9) A temetési helyről kegyeleti tárgy, növényzet és egyéb díszítő anyag csak a temetési hellyel rendelkezni jogosult hozzájárulásával távolítható el.

(10) Temetőben keletkezett hulladékot a kijelölt helyeken kell lerakni. A keletkezett hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között csak a sírgondozás ideje alatt tárolható.

(11) A sírok és a sírboltok kerítéssel nem határolhatóak körül. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelytáblák területén nem építhetők.

(12) A sírokra és a sírhelytáblák területére fát ültetni tilos.

(13) A temető területén szemét, feleslegessé vált koszorú, avar és zöldhulladék égetése tilos.

(14) Vasárnap és ünnepnapon a temetőben a temetkezési szolgáltatás körébe tartozó munka kivételével vállalkozásszerűen munka, nem végezhető.

Kötelező nyilvántartások vezetése


8.§ (1) Halottakat felravatalozni, eltemetni csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján és az anyakönyvezés után szabad.

(2) A temetési okmányokat a temető üzemeltetője köteles nyilvántartásba venni és a temető fennállásáig megőrizni.

(3) A nyilvántartó könyv az alábbi adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, a temetési helyszáma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe,bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

(4) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(5) A temető üzemeltetője az általa vezetett nyilvántartások adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt köteles felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek.

(6) A temetőben – a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – a temetési helyekről, befogadó nyilatkozat alapján az elhunytak más temetőbe, temetkezési emlékhelyre történő elhelyezéséről, valamint temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli urnaelhelyezés esetén az eltemetésre kötelezett személy nyilatkozatának tartalma alapján az üzemeltető nyilvántartást vezet.

A nyilatkozatot, az eltemettető az elhunyt Polgári Törvénykönyv szerinti  közeli hozzátartozója és az ellenőrzést végző hatóság tekintheti meg.

(7) A más temetőbe, temetkezési emlékhelyre történő elhelyezésről szóló befogadó nyilatkozat alapján vezetett nyilvántartás és a temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli urnaelhelyezés esetén az eltemetésre kötelezett személy nyilatkozatáról vezetett nyilvántartás a következő adatokat tartalmazza: az elhalt természetes személyazonosító adatai, legutolsó lakóhelyének címe, az elhalálozás időpontja, az eltemetés helye vagy a hamvak elhelyezésének helye, valamint a nyilatkozatot tevő személy neve, lakcíme.

(8)A temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli urnaelhelyezésről kiállított nyilatkozatot és az elhunyt más temetőbe történő áthelyezése alapjául szolgáló befogadó nyilatkozatot a temető fennállásig meg kell őrizni. Ha a temető megszűnik, a nyilatkozatok levéltárban történő elhelyezéséről a temető tulajdonosa gondoskodik.

9.§ (1) E rendelet  2017. március  1-én  8 órakor lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát át veszti Csókakő Község Önkormányzata Képviselő- testületének a köztemető rendjéről szóló 5/2001.(IV.01.) önkormányzati rendelete és az azt módosító  2/2005.(I.31.) önkormányzati rendelet, 1/2012.(II.01.) önkormányzati rendelet,3/2013.(III.01.) önkormányzati rendelet


Mellékletek