Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőknek nyújtott szociális, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2023. 02. 01

Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőknek nyújtott szociális, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 237. §-a ad felhatalmazást a képviselő-testületnek:
237. § Az önkormányzati képviselő-testület a juttatásokkal és támogatásokkal összefüggésben e törvény keretei között rendeletben szabályozza a szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat.
A köztisztviselőket megillető juttatások tekintetében a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal megalapításáról szóló megállapodás 2019. december 4. napjától hatályos szövege ekként rendelkezik:„13.4.1. A szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokra, szociális és kegyeleti támogatások megállapítására, s annak módosítására vonatkozó rendelet megalkotásához Csákberény Község Önkormányzat Képviselőtestületének döntése szükséges.
13.4.1.1. A szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokra, szociális és kegyeleti támogatások megállapítására, s annak módosítására vonatkozó rendelettervezetet a Jegyző köteles Csókakő Község Önkormányzata Képviselőtestülete napirendet tárgyaló ülését megelőző 30 nappal korábban Csákberény Községi Önkormányzat polgármestere részére megküldeni.
13.4.1.2. Csákberény Községi Önkormányzat Képviselőtestülete soron következő ülésén, de legkésőbb 20 napon belül a rendelet tervezetben foglaltakról véleményt nyilvánít, melyet a Közös Önkormányzati Hivatalt vezető Jegyző részére írásban a polgármester megküld.
13.4.1.3. Amennyiben Csákberény Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a tervezetben foglaltakkal nem ért egyet, úgy indokolással ellátott álláspontját a rendelet megalkotását megelőzően a jegyzőnek Csókakő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete ülésén kell ismertetnie.
13.4.1.4. Amennyiben az egyetértését meg nem adó Csákberény Községi Önkormányzat Képviselőtestülete indokolásában foglaltak megalapozottak, úgy a két Önkormányzat polgármestere által egyeztetett újabb javaslat szerint az eljárást ismételten le kell folytatni.
13.4.1.5. Ha Csákberény Község Önkormányzat Képviselőtestülete egyet nem értése indokait nem fogalmazza meg, avagy azt nem ismerteti, illetőleg a benne foglaltak megalapozatlanok, úgy Csákberény Községi Önkormányzat Képviselőtestülete ezen utóbbi tényt megállapító döntését követően az eredeti javaslat szerinti tartalmú önkormányzati rendelet a székhely Önkormányzat Képviselőtestülete által megalkotható.
13.4.2. Amennyiben az önkormányzati rendelet megalkotása Csókakő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete és Csákberény Község Önkormányzat Képviselőtestülete együttes ülésén történik, melyen Csákberény Község Önkormányzat Képviselőtestülete egyetértését kinyilvánítja, úgy a fenti előzetes eljárás lefolytatása nem szükséges.”
Jelenleg a Hivatal köztisztviselőinek juttatásait Csókakői Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek juttatásairól szóló 2/2020. (I.29.) önkormányzati rendelete szabályozza, melyek felülvizsgálata és a juttatások összege korrekcióra szorul arra tekintettel, hogy a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatalban alkalmazott illetményalap 2023. január 1. napjától visszaáll a törvény által biztosított 38650,-Ft összegre.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § -a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Az előzetes hatásvizsgálat eredménye esetében az alábbi:
Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai: A Csókakő Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők juttatásainak a megváltozott illetményalap mértékéhez történő igazítása miatt szükséges a jogalkotás.
Környezeti és egészségi következményei: Környezeti és egészségi következményei a rendeletnek nincsenek.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A tervezett önkormányzati rendelet adminisztratív terhe csekély.
Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogszabály megalkotása nem kötelező.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei: A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
A tervezett jogszabály egyéb jelentősnek ítélt hatásai: Egyéb jelentősnek ítélt hatása nincs.