Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló 5/2021. (VII.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 06

Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.06.
a települési támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló 5/2021. (VII.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület felülvizsgálta az egyes települési támogatás típusok kérelmezhető összegét és a jogosultsági jövedelemhatárt. A jövedelemhatárok az elmúlt évek átlagbérnövekedésére tekintettel magasabb összegben kerülnek meghatározásra, illetve a képviselő-testület megszünteti a rendelettel érintett összegek öregségi nyugdíjminimumhoz történő kapcsolását és a továbbiakban összegszerűen rendelkezik a jövedelemhatárokról és a kérelmezhető összegekről is.
Előzetes hatásvizsgálat
a települési támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításához
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § -a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Az előzetes hatásvizsgálat eredménye a települési támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása esetében az alábbi:
1. Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai: Társadalmi hatását tekintve fontos pozitív szociális hatása van a rendeletmódosításnak, hiszen a jövedelemhatár módosítással kiterjeszti a szociális ellátásban részesülők körét.
2. Környezeti és egészségi következményei: Környezeti és egészségi következményei a rendeletnek nincsenek.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: Nincs adminisztratív terhet befolyásoló tényező.
4. Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Nincsenek.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei: A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
6. A tervezett jogszabály egyéb jelentősnek ítélt hatásai: Egyéb jelentősnek ítélt hatása nincs.