Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018. (I.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és intézménye 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 02. 05- 2019. 05. 31

Gánt Község Önkormányzatának Képviselő- Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya, költségvetés bevételei és kiadásai


1. § (1) A rendelet hatálya Gánt Község Önkormányzatára és a Gánti Német Nemzetiségi Óvoda

és Bölcsődére terjed ki.

(2) Gánt Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) éves költségvetésének

a) összes bevételét 218.506 e Ft-ban,

b) összes kiadását 218.506 e Ft-ban,

c) tárgyévi költségvetési bevételi előirányzatát 218.506 e Ft-ban,

d) tárgyévi költségvetési kiadási előirányzatát 218.506 e Ft-ban,

e) költségvetési egyenlegét 0 e Ft-ban,

f) költségvetési hiány belső finanszírozását 0 e Ft-ban,

g) költségvetési hiány külső finanszírozását 0 e Ft-ban,

h) finanszírozási célú pénzügyi műveletek kiadását 0 e Ft-ban

állapítja meg.

(3) Az önkormányzat bevételi előirányzata az alábbi előirányzat-csoportokra tagozódik:

a) 120.565 e Ft működési költségvetési előirányzat-csoport,

b) 92.400 e Ft felhalmozási költségvetési előirányzat-csoport.

(4) Az önkormányzat kiadási előirányzata az alábbi előirányzat-csoportokra tagozódik:

a) 120.565 e Ft működési költségvetési előirányzat-csoport,

b) 92.400 e Ft felhalmozási költségvetési előirányzat-csoport.

(5) A Gánti Német Nemzetiségi Egységes Óvoda és Bölcsőde (a továbbiakban: óvoda) intézményi költségvetés bevételi előirányzata az alábbi előirányzat-csoportokra tagozódik:

a) 34.422 e Ft működési költségvetési előirányzat-csoport,

b) 0 e Ft felhalmozási költségvetési előirányzat-csoport.

(6) Az óvoda intézményi költségvetési kiadási előirányzata az alábbi előirányzat-csoportokra tagozódik:

a) 34.422 e Ft működési költségvetési előirányzat-csoport,

b) 0 e Ft felhalmozási költségvetési előirányzat-csoport.


2. A rendelet szerkezete, mellékleteinek tartalma, a költségvetés végrehajtásának szabályai


2. § (1) A képviselő-testület negyedévente, a költségvetési beszámolókkal egyidejűleg szükség szerint módosítja a költségvetési rendeletét.

(2) Az önkormányzat működési, felhalmozási bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatok szerint az 1. melléklet, az önkormányzat bevételeit és kiadásait kormányzati funkciónként, valamint önként vállalt és kötelező feladatonkénti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat egyes költségvetési kapcsolataiból származó működési bevételeit a 3. melléklet tartalmazza.


3. § (1) Az önkormányzati jogalkotás kormányzati funkción tervezett 1 fő polgármester, 1 fő alpolgármester, valamint 1 fő ügyintéző és 0,5 fő takarító-hivatalsegéd illetménye került tervezésre.

(2) A város-és községgazdálkodási kormányzati funkción 1 fő közalkalmazott bére került tervezésre.

(3) A zöldfelület-kezelés kormányzati funkción 1 fő közalkalmazott bére került tervezésre.

(4) A könyvtári szolgáltatások kormányzati funkción 0,15 fő megbízási díja került tervezésre.

(5) A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkciókon összesen 4 fő létszámnak megfelelő bértömeg került tervezésre.

(6) Az önkormányzat és intézménye létszámadatait a 4. melléklet tartalmazza.


4. § (1) Cafetéria-juttatásként a polgármester részére évi bruttó 200.000,-Ft-ot tartalmaz a költségvetés. Cafetéria-juttatásként a közalkalmazottak részére havi nettó 12.000,-Ft-ot tartalmaz a költségvetés.

(2) A közalkalmazottak jutalmazására a bér-és járulékmaradvány terhére a polgármester egyéni döntés alapján átcsoportosítással legfeljebb 2 havi bér mértékéig hajthat végre.


5. § A képviselő-testület fejlesztési feladatokra a felújítási kiadási előirányzatra összesen114.000 e Ft összeget állapít meg úgy, mint

a) közutak, alagutak, hidak fenntartása, üzemeltetése kormányzati funkción 80.000 e Ft-ot,

b) város-és községgazdálkodási kormányzati funkción 5.000 e Ft-ot,

c) háziorvosi feladatellátás kormányzati funkción 29.000 e Ft-ot.


6. § A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 1.500 e Ft összegben, katasztrófavédelmi tartalékát 500 e Ft összegben hagyja jóvá.


7. § Az önkormányzat eredeti előirányzataira vonatkozó előirányzat-felhasználási tervét az 5. melléklet tartalmazza.


8. § (1) Az önkormányzat fennálló adósságot keletkeztető ügyletekből származó kötelezettségeit az ügyletek futamidejének végéig a 8. melléklet mutatja be, mely tartalmazza a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve. Kezességvállalásból fennálló kötelezettsége nincs az önkormányzatnak.

(2) A képviselő-testület a költségvetés egyenlegét 0 e Ft-ban határozza meg. A költségvetési egyenleg kimutatását és a költségvetési többlet felhasználásának vagy a hiány finanszírozásának módját a 9. melléklet tartalmazza.

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevétele nem került betervezésre.

(4) A képviselő-testület az év közben jelentkező hiány finanszírozásának módját likviditási hitel igénybevételével fedezi.

(5) Az önkormányzat saját bevételének és az adósságok keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit a 10. melléklet tartalmazza. A képviselő-testület az önkormányzat saját bevételét 87.791 e Ft-ban, fizetési kötelezettséggel csökkentett 50%-os saját bevételét 43.895 e Ft-ban állapítja meg.

(6) A költségvetés nem tartalmaz olyan fejlesztési célt, melynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) a) pontja szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

(7) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja. A pénzintézeti kötelezettségvállalások kockázatainak feltárását a döntés-előkészítő szakaszban el kell végezni.

(8) Hitelszerződés aláírására a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester és a jegyző jogosult.


9. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat pénzforgalmi számláján lévő pénzkészletet saját hatáskörben 30.000 e Ft-ig, havi illetve többhavi futamidővel lekösse a biztonságos működés feltételeinek biztosítása mellett. A lekötésről a polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja a testületet.


10. § Az óvoda működési, felhalmozási bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatok szerint a 11. melléklet, bevételeit és kiadásait kormányzati funkciók valamint önként vállalt és kötelező feladatonkénti bontásban a 7. melléklet tartalmazza, előirányzat-felhasználási tervét a 12.  melléket mutatja be.


11. § A képviselő-testület az általa jóváhagyott kiemelt előirányzatok és létszámkeretek közötti átcsoportosítás jogát minden feladat vonatkozásában fenntartja.


12. § A képviselő-testület hozzájárul ahhoz, hogy a polgármester saját hatáskörben 2.000e Ft értékhatárig az e rendeletben szereplő kiadási főösszeg terhére dönt forrásfelhasználásról.


13. § A képviselő-testület az esetleges költségvetési többletet határozatával megállapított dologi és felhalmozási kiadásaira fordítja.


14. § (1) Saját tulajdonú személygépkocsi használatát az intézményvezető saját dolgozója vagy a közös önkormányzati hivatal kirendeltségi köztisztviselői részére engedélyezheti a jóváhagyott költségvetési előirányzaton belül. Az intézményvezető saját gépkocsi használatát a polgármester engedélyezi.

(2) A polgármester költségeit és kiadásait az alpolgármester utalványozza.


15. § (1) A kiadási és bevételi előirányzatok hónaparányos teljesítésének figyelemmel kísérése a jegyző és az intézményvezető feladata.

(2) A polgármester az önkormányzat előirányzatainak féléves teljesítéséről a félévet követően a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

(3) A polgármester az óvoda előirányzatainak féléves teljesítéséről a félévet követően a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.


16. § A képviselő-testület magára nézve elfogadja, hogy a költségvetési fedezetet igénylő határozati szintű döntését a forrás megjelölésével hozza meg.


3. Záró rendelkezések


17. § (1) Ez a rendelet 2018. február 5. napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2018. január 1-étől visszamenőleg kell alkalmazni.