Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 03

Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.03.
a temetőkről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
Gánt Község Önkormányzata temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló rendelete felülvizsgálatra került, melynek során a magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően több ponton is módosítani szükséges.
Az általános rendelkezéseken belül szabályozásra került a rendelet hatálya, mely Gánt Község közigazgatási területén működő három temetőre terjed ki, úgy, mint a gánti, vérteskozmai és a kőhányási temetőkre.
A temetők infrastruktúrális feltételei bekerültek a rendeletbe, mely többek között rögzíti, hogy a temetői feladatok ellátásáért az Önkormányzat felelős, tekintettel arra, hogy a temetők az Önkormányzat tulajdonában állnak.
A köztemetők használatának és igénybevételének szabályai a temetőlátogatás során alkalmazandó magatartásokról rendelkezik.
A rendeletben pontosításra kerültek a temetőkben használt temetési helyek, valamint a sírhelyek méretezései, azok díjai.
A temetési helyek használati ideje, valamint a temetkezési szolgáltatásokra vonatkozó előírások is javításra kerültek, figyelembe véve a jogszabályszerkesztés szabályait.
A korábbi rendelet szövegezéséből több rész is kikerült, mert azoknak már nem volt létjogosultsága vagy a gyakorlattal ellentétes szabályozást tartalmazott.
A sok javítás és módosítás indokolta egy új rendelet megalkotását és a régi hatályon kívül helyezését