Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013.(IX.17.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának esetén alkalmazandó szankciókról

Hatályos: 2013. 11. 01- 2013. 10. 31


Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az Mötv. 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztása esetén alkalmazandó szankciókról a következőket rendeli el:


  1. Fejezet

1.

Általános rendelkezések


  1. § (1) A rendeletet Baracska község közigazgatási területén a  14. életévét betöltött természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.

(2) Nem valósul meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás, ha a tevékenységgel, mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatási bírság alkalmazását írja elő.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul. A közigazgatási hatósági eljárás:

a) valamely cselekménnyel megvalósuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől,

b) mulasztásban megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától,

c) jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől számított 6 hónapon belül indítható meg.

(4) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság, illetve 150.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(2) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete Baracska Község Jegyzőjére (a továbbiakban: jegyző) ruházza át.

(3) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírság kiszabásának akkor van helye, ha a fiatalkorú önálló jövedelemmel rendelkezik vagy önként vállalja a közigazgatási bírság megfizetését.

(4) A közigazgatási bírságot a határozat közlésétől számított 30 napon belül kell megfizetni.

(5) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeit. A jegyző a közigazgatási bírság kiszabásakor köteles tisztázni ezeket a körülményeket.


2.

Értelmező rendelkezések


3.§ E rendelet alkalmazásában:

  1. közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti, vagy veszélyezteti, és amelyet Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít (a továbbiakban: közösségellenes magatartás).
  2. közszolgáltató: Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete által az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési hulladék kezelésére feljogosított szolgáltató szervezet (VHG.)
  3. ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában – vagy ha birtokosa a tulajdonostól eltér – birtokában az ingatlan van.
  4. zöldterület: (e rendelet alkalmazása során): állandó növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést, vagy a díszítő funkciót szolgálja. Továbbá az a növényzet nélküli földes, murvás stb. közterület, ami a fenti funkciónak tesz eleget, de arról a korábbi növényzetet károsító hatások miatt már kipusztították.


  1. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

3.

A zászló, a helyi címer és az utcanév használatával kapcsolatos magatartások


4.   §  A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

  1. utcanévtáblát, illetve információs táblát Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete döntése nélkül kihelyez, eltávolít, eltakar, vagy bármely más módon annak jellegét megváltoztatja, megrongálja, megszünteti,
  2. az ingatlanon a házszámtáblát nem helyezi ki a közterületről jól látható módon, annak szükség szerinti cseréjéről, pótlásáról nem gondoskodik,
  3. Baracska Község címerét és zászlaját, valamint Baracska község nevére utaló elnevezést oly módon használja, hogy az a község jó hírnevét vagy a község lakosságának érzületét sérti,
  4. Baracska község címerét és zászlaját engedély nélkül előállítja.


4.

A közterületek használatával kapcsolatos magatartások


  1. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki az engedély nélkül megvalósítható igénybevétel eseteit kivéve a közterületet engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérő módon használja, így különösen:
  1. őstermelőként a közterületen az engedélyezett módtól eltérően, vagy az engedélyezett termékkörtől eltérő terméket árusít,
  2. közterületen árusító pavilon elé engedély nélkül további eszközt kihelyez,
  3. a közterületen a közvetlen szállítási előkészület esetét kivéve göngyöleget tárol,
  4. az építőanyagot, építéshez szükséges szerkezetet, valamint bontásból, felújításból származó anyagot, építési törmeléket, ilyen hulladék anyagot 72 órán túl engedély nélkül tárol a közterületen,
  5. az igénybevett közterületek burkolatán betont, habarcsot kever, ragasztóanyagot melegít, vagy tevékenységéhez a közterületet az építési, közterület-foglalási engedélyben foglaltaktól eltérő egyéb módon használja,
  6. közterületen a közúti közlekedés alapvető szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendeletben (KRESZ) meghatározott hibaelhárítás kivételével járművet javít, átalakít.
  7. közterületre közlekedési akadályt helyez ki
  1. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki közterület-használati engedélyt nem szerez be:
  1. építmények közterületen történő elhelyezésére, szerkezetétől függetlenül,
  2. a közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozóhelyiség, üzemanyagtöltő állomás elhelyezésére,
  3. emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd, köztárgyak (pad, szemétgyűjtők stb.) valamint a 37/2007.(XII.13.) ÖTM. Rendelet 1. számú mellékletének V/15. pontjában meghatározott hírdetőberendezések elhelyezésére,
  4. távbeszélő fülke, postai levélszekrény,
  5. építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag elhelyezésére,
  6. alkalmi és mozgóárusításra, javító-szolgáltató tevékenységre,
  7. vendéglátó ipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,
  8. kiállítás, vásár, alkalmi vásár,- sport-, kulturális-, vallási és cirkuszi rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,
  9. közhasználatra még át nem adott közterületeknek (pl. meg nem nyitott utca) ideiglenes hasznosítására,
  10. állandó jellegű létesítmények (tárolóakna, gabonatovábbító berendezés stb.) elhelyezésére,
  11. tüzelő 72 órán túli tárolására,
  12. közterületen felállítandó automaták elhelyezésére,
  13. kerékpár megőrzésére és kerékpártároló kihelyezésére,
  14. mozgó hirdető berendezések (pl. autóból történő árubemutatás), épületek közé kifeszített reklámfeliratok, hirdetések elhelyezésére, azzal a feltétellel, hogy nem érinti a közút területét,
  15. levegőből szórt ismeretterjesztő anyag, kampányanyag kijuttatására, rikkancs típusú árusításra, valamint szórólapként alkalmazott reklámcédulák utcai terjesztésére,
  16. kereskedelmi tevékenység gyakorlására, melynek engedélyezése a mindenkori érvényben lévő jogszabályok alapján történhet.

7. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

hirdető berendezést, hirdetményt - útkereszteződés előtt és után 30 m távolságon belül, közúti jelzőtábla oszlopán, közparkban, közterületen álló fákon, padokon, köztárgyakon (pl. pad, kihelyezett szemétgyűjtők stb.), emlékműveken, szobrokon, azokon a helyeken, ahol a közlekedés biztonságát a hirdető berendezés veszélyeztetheti, azokon a helyeken, ahol a mindenkor érvényben lévő közúti közlekedésről szóló törvény tiltja - elhelyez.

(2) Az engedély nélkül kihelyezett, vagy elavult, szükségtelenné vált plakátot, hirdetést, hirdetményt, hirdető berendezést, reklámtáblát, egyéb szóróanyagot (a továbbiakban: reklám) az köteles eltávolítani, aki a reklámot kihelyezte. Amennyiben ezen személy nem állapítható meg, úgy a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjének az kell tekinteni, akinek az érdekében a reklámot elhelyezték.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak figyelembevételével a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) hirdetményt, hirdető berendezést, plakátot tiltott helyen helyez el,

b) az elavult vagy szükségtelenné vált hirdetést a közterületről nem távolítja el,

c) belterületi közterületen 5 m2-nél nagyobb hirdetést helyez el,

d) az engedélyezett vendéglátó teraszon kívül megállító reklámtáblát helyez el,

e) közterületen gépjárművet kiállítások, vásárok kivételével reklám céljára elhelyez,

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) engedély nélkül vagy engedélytől eltérően utat elzár, az úton, az alatt vagy a felett építményt vagy más létesítményt, illetőleg ezekhez csatlakozást létesít,

b) utat engedély nélkül vagy engedélytől eltérően felbont vagy elfoglal,

c) az úton elhelyezett útfenntartási anyagra szükségtelenül ráhajt vagy azt szétszórja,

e) az úton, az alatt, felett vagy mellett végzett munka jelzésére vonatkozó kötelezettségét megszegi,

f) természeti és védett természeti területen az engedélyezett közlekedési útról letér,

g) az utat vagy az út műtárgyát gondatlanul megrongálja,

h) közterületet engedély nélkül vagy attól eltérően lekerít (beleértve az ingatlan előtti és a közúttal vagy járdával határos gondozott részének védelmére kihelyezett kő, fém, karó, huzal vagy bármely anyag, amely a közforgalmi terület használata esetén balesetveszélyt idézhet elő), a közterület elől elzár,

i) a közterületi telekhatár és a közút széle (padkája) közötti területre oly módon telepít sövényt, növényzetet, hogy a közlekedés biztonságát veszélyezteti, illetve az arra közlekedő személyek tulajdonában kárt tesz

j) az ingatlana előtti csapadékvíz-elvezető árok, kapubejáró alatti áteresz, ingatlan előtti folyóka, valamint a mederelemmel burkolt csatornák,- és közterületek út széléig való tisztántartásáról és jó karban tartásáról nem gondoskodik annak érdekében, hogy a csapadékvíz akadálytalanul elfolyjon benne.

k) a közterület-használati engedély visszavonása vagy megszüntetése esetén a közterületet az eredeti állapotának megfelelően nem állítja vissza, a felépítményt nem bontja el.

l) közkútról ivóvizet nem háztartási célra vételez,

m) az ivóvízhálózatra bekapcsolt lakás lakójaként közkútról vizet vételez,

n) tűzcsapról – tűzeset kivételével – engedély nélkül vizet vételez.


5.

Köztisztasággal kapcsolatos magatartások


8.   §(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. ingatlantulajdonosként az ingatlan előtti járda (ennek hiányában 1 méter széles sáv) takarításáról, a járda melletti (zöld) sáv úttestig terjedő területének tisztántartásáról, ápolásáról nem gondoskodik,
  2. ingatlantulajdonosként a települési hulladéknak a közterületek tisztántartásáról és a települési hulladék kezeléséről szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerinti összegyűjtéséről és elszállításáról nem gondoskodik,
  3. kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató egység, valamint intézmény üzemeltetőjeként az ingatlan előtti járda (ennek hiányában 1 méter széles sáv) takarításáról nem gondoskodik,
  4. ingatlantulajdonosként vagy kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató egység, valamint intézmény üzemeltetőjeként az ingatlan előtti járda (ennek hiányában 1 méter széles sáv) hó eltakarításáról és síkosság-mentesítéséről nem gondoskodik,
  5. a síkosság elleni védekezéshez zöldterületen, azok közvetlen környékén, járdán só tartalmú szert használ,
  6. utcai árusként a kijelölt terület és 1 méter széles környezetének tisztántartásáról, a keletkezett hulladék összegyűjtéséről nem gondoskodik,
  7. ingatlantulajdonosként a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás nem veszi igénybe, illetve a települési hulladékot nem a közszolgáltatónak adja át,
  8. gazdálkodó szervezetként a települési hulladék elszállítására nem az önkormányzat által kijelölt közszolgáltatót veszi igénybe,
  9. a közszolgáltató elkülönített hulladékgyűjtést szolgáló gyűjtőeszközéből hulladékot vesz ki, illetve lomtalanítás során kihelyezett hulladékban guberál.
  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:
  1. nem a szelektív hulladékgyűjtés céljára közterületre kihelyezett tárolóedényt veszi igénybe, illetve azokat nem a rendeltetésüknek megfelelően használja,
  2. a szelektív hulladékgyűjtés céljára kihelyezett konténerbe idegen anyagot helyez el,
  3. a települési szilárd hulladékot begyűjtés, illetve elszállítás céljából nem a szolgáltató által elfogadott gyűjtőedényben, a gyűjtőedényt meghaladó mennyiségű hulladékot pedig nem a szolgáltató által kibocsátott  matricával ellátott gyűjtőzsákba helyezi el,
  4. a gyűjtőedényzetet nem az ingatlana területén belül helyezi el,
  5. a gyűjtőedényeket, gyűjtőzsákokat és a szelektív gyűjtőzsákokat a hulladék elszállítása céljából úgy helyezi el, hogy az a közlekedés biztonságát veszélyezteti, a közterületet szennyezi, és abban kárt tesz,
  6. a gyűjtőedényeket, gyűjtőzsákokat és a szelektív gyűjtőedényben és gyűjtőzsákban úgy helyez el hulladékot, hogy a hulladék begyűjtését végző dolgozó testi épségét veszélyezteti, valamint a gépi ürítést akadályozza, továbbá úgy helyezi ki a gyűjtőedényt, hogy akadályozza a jármű és a gyalogos forgalmat, és elhelyezése baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével fenyeget,
  7. a gyűjtőedénybe olyan nedves hulladékot helyez el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot összepréseli, hogy emiatt az edényt üríteni nem lehet, és a szolgáltató felhívása ellenére nem gondoskodik az edény üríthetővé, illetve használhatóvá tételéről,
  8. a közterületen ürítés céljából kihelyezett hulladékot válogatja, közterületre kiszórja, valamint másik ingatlantulajdonos gyűjtőedényébe – annak engedélye nélkül – hulladékot helyez,
  9. a tevékenysége során keletkező, vagy más módon a birtokába kerülő hulladékot nem, vagy nem megfelelően gyűjti, illetve az ártalmatlanításáról vagy a hasznosításáról nem gondoskodik,
  10. az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelően ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával nem teljesíti, vagy az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek nem adja át.
  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:
  1. nem gondoskodik az ingatlan környezetében lévő közterület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét és gyommentesítéséről – különösen a pollenallergiát okozó növényekre – a fű vágásáról, melynek magassága nem haladhatja meg a termőföld felső síkjától számított 15 cm-t,
  2. nem gondoskodik a járdán felburjánzó gaz kiírtásáról, valamint a közterületen a járda és az úttest mellett található növényzet megfelelő nyeséséről, melyek nem akadályozhatják és nem veszélyeztethetik a szabad közlekedést,
  3. nem gondoskodik a telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,
  4. a hórakást útkereszteződésben, útburkolati jeleken, járdasziget és járda közé, tömegközlekedésre szolgáló jármű megálló helyénél oly módon, hogy a fel és a leszállást akadályozza, közszolgáltatási felszerelési tárgyra (pl. vízelzáró csap, gáz, és egyéb közlétesítmény, lámpaoszlop, hirdetőoszlop) és köré, kapubejáró elé, annak teljes szélességében, nyílt csapadékvíz árokba, vízelnyelőrácsokra, továbbá útról levezető folyóka-szakaszokra elhelyez,


6.

A települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos magatartások


9.   § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. a község területén engedély nélküli szikkasztásos szennyvízelvezetést alkalmaz,
  2. kiépített csatorna törzshálózat megléte esetén az ingatlanán keletkezett kommunális szennyvizet a csatorna törzshálózatába nem vezeti be és a kötelezettség alól nem élvez mentességet a külön jogszabályban foglaltak szerint,
  3. kiépített csatorna törzshálózat nélküli területen rendelkezik ingatlannal, a keletkezett szennyvíz zárt kezelését szippantási számlák útján nem tudja igazolni a jegyző felé,
  4. magáningatlana csapadékvizét bevezeti csatornahálózatba.


7.

Zöldterületek használatával és védelmével kapcsolatos magatartások


10.  § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. a zöldterületet vagy annak egy részét eredeti funkciójától eltérően nem a jóváhagyott Építési Szabályzat, illetve részletes szabályozási terv alapján használ fel,
  2. a zöldterületen, mások pihenését zavarja, hulladékot, lomot, törmeléket, sós homokot, vagy azokkal szennyezett havat, illetve tárgyakat lerak, szemetel, illetve kihelyezett szeméttárolóba háztartási hulladékot helyez,
  3. az ingatlan tulajdonosa engedélye nélkül az élő növényekről növényi részeket (virágokat, leveleket, termést stb.) szed, fákat csonkít,
  4. növényeket oly módon gyűjt, károsít, amely a faj vagy fajta káros megváltoztatásához, illetőleg kipusztulásához vezethet (kivéve a mindenkor hatályos természet védelméről szóló jogszabályok hatálya alá tartozó növényeket, melyekre a jogszabályok előírásai vonatkoznak),
  5. élő fákat hirdetés céljára használ, illetőleg ágaikon tárgyakat (kivéve madáretető, madárodu) elhelyez,
  6. erdőterületen, parkokban az élő fáról, cserjéről gallyat, díszítő lombot gyűjt, (kivéve a bot, díszítő gally termelését szolgáló erdő és a minőségi törzsnevelést elősegítő nyesés),
  7. parkokban, közterületken kerti építményeket, berendezéseket (bútorok, pihenőpad, szemét,- hulladékgyűjtő) nem rendeltetésszerűen használ,
  8. közterületeken elhelyezett szoborra, emlékműre felmászik, illetve az emlékművek, szobrok környezetébe nem illő tárgyat elhelyez,
  9. a játszótereken lévő játszóeszközöket nem rendeltetésszerű módon használja, illetve az a 14. éven felüli, aki ezen eszközöket használja (kivéve a játszóterek sportcélú eszközeit),
  10. játszótereken fogatolt járművel, kerékpárral, motorkerékpárral közlekedik,
  11. gyepfelületre, parkosított területre, illetve zöldfelület céljára szánt területre gépjárművel behajt, beáll, illetve járművet mos,
  12. kutat, vizes medencét rendeltetésellenes célokra használ,
  13. házilag készített kerékvetőt kihelyez (pl. használt gumiabroncs, fa- vagy vaskaró)
  14. a közterületeken a fákat indokolatlanul, szakszerűtlenül megsebzi, csonkítja, cserjéket megrongálja (tiporja, letépi),
  15. a közterületen lévő gyepet, lágy és fásszárú növényzetet engedély nélkül felszámol, élőfát kivág érvényes engedély nélkül, élőfát lecsonkol érvényes engedély nélkül, fakivágási engedélyben előírt fapótlási kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, érvényes engedély nélkül nyesedéket gyűjt.


8.

A köztemető használatával kapcsolatos magatartások


11.  § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. a köztemető csendjét zavarja,
  2. a köztemetőben szemetel, vagy a szemetet nem a kijelölt helyen helyezi el.


9.

Állattartással kapcsolatos magatartások


      12. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. közterületen állatot tart, legeltet, vagy az ingatlanról felügyelet nélkül kienged,
  2. galambot ablakpárkányokon, közterületen etet és itat,
  3. bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tart,
  4. ebet, macskát és más kedvtelésből tartott állatot többlakásos épület közös használatú helyiségében vagy közterületen tart, etet, szabadon enged,
  5. ebet közterületen szájkosár nélkül és nem rövid pórázon vezet,
  6. ebet – vakvezető, mozgáskorlátozottat segítő kutya kivételével – élelmiszer-elárusító üzletbe, játszótérre, vendéglátó egységbe, piac területére, kulturális, oktatási, szociális és egészségügyi intézménybe, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe bevisz, illetve beenged.


10.

A levegő minőségének védelmével kapcsolatos magatartások


13.  § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban és más létesítményekben a tüzelőberendezésre nem engedélyezett tüzelőanyagot éget el,
  2. a fűtőberendezésbe ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, festékkel vagy vegyszerrel kezelt fahulladékot, olajos fűrészport stb. éget,
  3. hulladékot (háztartási, ipari, veszélyes és nem veszélyes egyéb hulladék, műanyag, gumi, vegyszer, festék, egyéb gyúlékony anyag stb.) nyílt téren, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben éget el,
  4. az avar és kerti hulladék égetését nem szélcsendes időben végzi,
  5. belterületen avart és kerti hulladékot olyan helyen és területen éget el, ahol az égetés és annak hőátadása a személyi biztonságot és az emberi egészséget veszélyezteti, vagyoni és környezeti károkat okoz,
  6. a tűz őrzéséről és veszély esetén eloltásáról nem gondoskodik, a tűz helyszínén nem tart olyan eszközöket és felszereléseket, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, az égetés befejeztével a tüzet nem oltja el és a parázslást nem szünteti meg,
  7. belterületen kerti hulladékot, avart ünnepnapon, szombaton 16.00 óra után, illetve vasárnap éget.


11.

A vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásával kapcsolatos magatartások


14. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. vendéglátó üzletet üzemeltet és az üzlet nyitva tartása tekintetében:  hétfőtől péntekig a 06.00 órától 22.00 óráig tartási időkeretet, szombaton 06.00-24.00 óráig ,  vasárnap 06.00-22.00 óráig tartási időkeretet,

b) vendégtér nélküli vagy olyan vendégtér nélküli üzletet üzemeltet, amely üzlethez kizárólag kerthelyiség tartozik és a hét bármely napján a 06.00 órától 22.00 óráig terjedő nyitva tartási időkeretet túllépi.

12.

Zajvédelemmel kapcsolatos magatartások


15.  § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

  1. lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben zajjal járó építési, bontási tevékenységet munkanapokon 19.00 és 7.00 óra, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon  19.00 és 8.00 óra időkeretben végez,
  2. lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben az ingatlanon zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet munkanapon  21.00 és 7.00 óra között, szombaton  21.00 és 8.00 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon végez,
  3. lakóterületi övezetben a vendéglátó egység kerthelyiségében vagy teraszán

 hangosító berendezést munkanapon 22.00 és 7.00 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon 22.00 és 8.00 óra között üzemeltet,

  1. lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben magáningatlan kerthelyiségében, teraszán hangosító berendezést alkalmazó, legalább 20 főből álló rendezvényt munkanapon 22.00 és 7.00 óra között tart,
  2. a napi egy óra időtartamot meg nem haladó közterületi rendezvény tartására vonatkozó bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget
  3. a napi egy óra időtartamot meghaladó közterületi rendezvényt engedély nélkül tart vagy a zajkibocsátási engedélyt a helyszínen nem mutatja be.

Záró rendelkezések


16. § (1) E rendeletben foglalt szabályokat a hatálybalépést követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.

(2) A rendelet 2013. november 1. napján lép hatályba.


Baracska, 2013. szeptember 17.




Boriszov Zoltán                                                        Szeleczkyné Szabó Katalin

  Polgármester                                                                              jegyző






Záradék:


A rendelet  2013. szeptember 17. napon kihirdetésre került.





Szeleczkyné Szabó Katalin

                 jegyző