Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II.28.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról szóló 9/2011. (IV. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról (2014. március 1. napjától hatályos szöveg)

Hatályos: 2014. 03. 01- 2015. 02. 27

Baracska Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (1) bekezdésének b) pontjában, a 32. § (1) bekezdésében, a 32. § (3) bekezdésében, a 35. § (2) bekezdésében, a 37. § (1) bekezdés d) pontjában, 37/A § (1) és (3) bekezdésében, a 38. § (1) bejkezdés c) pontjában, a 38. § (9) bekezdésében, a 43/B. § (1) bekezdésében, a 45. § (1)-(3) bekezdésében, a 46. § (1) bekezdésében, a 47. § (2) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, az 50. § (3) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében, valamint a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm.rendelet 25. § (3) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya kiterjed Baracska Község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3.§ (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat az Szt. 4. §-a szerint kell értelmezni.


3. § E rendelet alkalmazásában jövedelemigazolás: keresőtevékenység esetén a munkáltatói igazolás; nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjösszesítő és az utolsó havi nyugdíjszelvény, ill. folyószámla kivonat; családtámogatási ellátások esetén utolsó havi folyószámla kivonat, postai szelvény, vagy megállapító határozat; az állami foglalkoztatási szervtől folyósított ellátás esetén a megállapító határozat és az utolsó havi folyószámla kivonat, ill. postai csekk; tartásdíj esetén a bírósági ítélet vagy végzés, ill. a tartásdíj megelőlegezést elrendelő határozat.


3. Hatásköri rendelkezések


4. § E rendeletben meghatározott ellátások tekintetében a képviselőtestület átruházott hatáskörében a polgármester jár el.


4. Eljárási rendelkezések


5. §[1] (1) Az egyes ellátásokra irányuló kérelmet Baracska Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalában (2471 Baracska, Kossuth u. 29.) kell benyújtani.

(2) A kérelem vizsgálata során a Szt. 4. § (1) bekezdés c)-f), valamint l) pontját megfelelően alkalmazni kell.

(3) A jövedelemvizsgálat során a Szt. 4. § (1) bekezdés a)-b), i) pontját, valamint a 10.§-t megfelelően alkalmazni kell.

(4) Amennyiben a polgármester a jövedelemnyilatkozatban közölt adatokat vitatja, a Szt. 10. § (6) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.


II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


5. Aktív korúak ellátása


6. §[2] Az Szt. 33. § (7) bekezdésében meghatározott jogosultsági feltételeken túl az aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezetének rendezettségét biztosítsa, melynek keretében köteles

  1. az általa életvitelszerűen lakott lakást, házat rendeltetésszerűen használni, azt folyamatosan tisztántartani, takarítani, állagát megóvni, rágcsálóktól, kártevőktől mentesíteni,
  2. az a) pontban foglalt lakáshoz, házhoz tartozó udvar, kert rendben tartására, az ott található szemét, lom jogszerű módon történő eltávolítására, eltakarítására, az ott található, gyomnövény illetve fű levágására, lekaszálására, férgektől, rágcsálóktól való mentesítésére,
  3. az a) pontban meghatározott lakás, ház előtti járda, illetve közterület, csapadékvíz elvezető árok tisztántartásáról folyamatosan gondoskodni.


7. § Az Szt. 37. § (1) bekezdés a)-c) pontjában meghatározottakon túl rendszeres szociális segélyre  jogosult az a

  1. nő, aki szakorvos által igazoltan állapotos (terhes),
  2. személy, akinek egészségkárosodása az ellátásra való jogosultság kezdő napján vagy a bérpótló juttatás folyósítása alatt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakértői bizottsága (a továbbiakban: szakértői bizottság) vizsgálata szerint eléri a 40 %-ot, de nem haladja meg 49 %-ot, és egészségkárosodására tekintettel semmilyen ellátásban nem részesül,
  3. személy, aki szakorvos által igazoltan munkavégzést akadályozó krónikus vagy pszichés betegséggel, továbbá szenvedélybetegséggel küzd, de a szakértői bizottság által megállapított egészségkárosodással nem rendelkezik, vagy annak mértéke nem éri el a b) pontban meghatározott mértéket.


8. § (1) Az aktív korúak ellátására jogosult, rendszeres szociális segélyben részesülő (a továbbiakban: rendszeres szociális segélyben részesülő) személy a Szent László Völgye Segítő Szolgálat családsegítő szolgálatával (a továbbiakban: családsegítő szolgálat) köteles együttműködni.

(2) A beilleszkedést segítő program tartalmazza, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülő személy köteles a családsegítő szolgálattal való havonkénti kapcsolattartásra.

(3) A beilleszkedést segítő program a rendszeres szociális segélyben részesülő személy szociális helyzetéhez, mentális és egészségi állapotához igazodva tartalmazhatja az egyéni képességeket fejlesztő vagy az életmódot formáló, illetve munkavégzésre irányuló felkészítő

a) tanácsadáson vagy

b) csoportos foglalkozáson való részvételt.

(4) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy részéről az együttműködés megszegésének minősül, ha neki felróhatóan:

  1. a családsegítő szolgálatnál nyilvántartásba vétel céljából nem jelenik meg az aktív korúak ellátásának megállapításáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül,
  2. a beilleszkedést segítő programról határidőre nem állapodik meg a családsegítő szolgálattal,
  3. a megállapodásban foglalt időpontokban a családsegítő szolgálatnál nem jelenik meg
  4. a beilleszkedést segítő programban nem vesz részt, a program végrehajtása érdekében vállalt kötelezettségét nem teljesíti, vagy azt visszautasítja,
  5. nem vesz részt a számára előírt foglalkozáson, tanácsadáson.

(5) A családsegítő szolgálat a beilleszkedést segítő programban foglaltak végrehajtása érdekében más intézménnyel, szervezettel is megállapodást köthet.

(6) Nem felróható, ha a rendszeres szociális segélyezett betegsége, vagy más hitelt érdemlően írásban igazolt halaszthatatlan elfoglaltsága miatt (pl. idézésnek tesz eleget) nem jelent meg a családsegítő szolgálatnál illetve a számára előírt foglalkozáson, tanácsadáson és mulasztásának okát az előírt időpontot megelőzően vagy azt követő 8 napon belül írásban a családsegítő szolgálat felé igazolja.

(7)[3] Ha a rendszeres szociális segélyben részesülő önhibájából nem veteti magát nyilvántartásba, vagy nem köti meg a beilleszkedési programról szóló megállapodást, továbbá az általa vállalt beilleszkedési programban foglaltaknak nem tesz eleget, illetve nem vesz részt a számára előírt foglalkozáson, tanácsadáson, és mulasztásának okát a (6) bekezdésben foglaltak szerint nem igazolta, akkor erről a családsegítő szolgálat a határidő eredménytelen elteltét követő 15 napon belül, írásban értesíti a jegyzőt.



6. Lakásfenntartási támogatás


9.§[4]


7. Ápolási díj


10. § (1) Méltányossági ápolási díj állapítható meg annak a Baracska községben élő közeli hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg, állandó és tartós gondozásra szoruló személy otthoni ápolását végzi, feltéve, hogy az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló ápoló esetén az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) A kérelemhez csatolni kell a 2. számú melléklet szerinti jövedelemnyilatkozatot és az e rendelet szerinti jövedelemigazolásokat.

(3) Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha

  1. az ápoló személy az ápolt személy szükséges felügyeletét nem biztosítja,
  2. elhanyagolja az ápolt személy személyes higiéniáját, ill. az ápolt személyt körülvevő környezet tisztaságát,
  3. az ápolt személynek az orvos által előírt orvosi kezeléseken, orvosi ellenőrzéseken való megjelenéséről, részvételéről nem gondoskodik,
  4. az ápoló az orvos által az ápolt részére előírt gyógyszerezés szabályait nem tartja be, ill. az ápolt megfelelő gyógyszerekkel való ellátásáról nem gondoskodik.

(4) A polgármester az ápolási kötelezettség teljesítését indokolt esetben, de legalább félévente egyszer – a Szent László Völgye Segítő Szolgálat útján - ellenőrzi.


8. Önkormányzati segély[5]


11.§ (1) Önkormányzati segélyre jogosult az a

a) rendkívüli élethelyzetbe került személy, aki

aa) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

ab) válsághelyzetben lévő várandós anya, aki segítség nélkül gyermekét megtartani, fogadni nem tudja,

ac) eseti gyógyszerkiadását fedezni nem tudja, és közgyógyigazolvánnyal nem rendelkezik,

ad) gyógyászati segédeszköz kiadását jövedelmi helyzete miatt nem képes megfizetni, és közgyógyigazolvánnyal nem rendelkezik,

ae) átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyermekével szándékozik kapcsolatot tartani,

af) a gyermeke nevelésbe vételének megszűnését követő, családba történő visszahelyezéséhez a megfelelő körülményeket biztosítani nem tudja,

ag) munkanélküli, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult és gyermeke beiskolázását fedezni nem tudja,

ah) 8 napon túli kórházi kezelésre szorul,

ai) a saját, vagy vele együtt élő házastársának, gyermekének betegsége, balesete miatt végzett ápolás, gondozás okán 30 egymást követő napot meghaladóan táppénzt vesz igénybe,

aj) az őt ért elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzetet elhárítani nem tudja,

ak) elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott,

al)[6] hajléktalanná vált

b) létfenntartási gondokkal küzdő személy, aki

ba) nyugdíj, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának megállapítása iránti eljárása folyamatban van és egyéb jövedelemmel nem rendelkezik,

bb) 12 hónapon belül álláskeresővé vált, de aktív korúak ellátására nem jogosult

bc) közüzemi számláját kiegyenlíteni önhibáján kívül nem tudja és ennek elmaradása a szolgáltatásból való kizárását eredményezné,

bd)[7] a közszolgáltatás visszakapcsolásának költségeit nem képes viselni,

be)[8] álláskereső és elhelyezkedése érdekében az állásinterjún való megjelenésével összefüggő utazási költségeit viselni nem tudja

és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén 200%-át nem haladja meg.


12. § (1) Az önkormányzati segély– a (3)-(4) bekezdésben foglalt kivétellel - nem lehet több mint 10.000,-Ft.

(2) Az önkormányzati segély éves összege egyedülélő esetén személyenként, család esetén családonként nem haladhatja meg a 15.000,-Ft-ot, melynek számításánál figyelmen kívül kell hagyni a 11. § (1) bekezdés aj) és ak) alpontjai alapján nyújtott önkormányzati segély összegét.

(3) Az (1) bekezdés aj) alpontjában foglalt esetben az önkormányzati segély összege 50.000,-, kivéve, ha az elemi kár, katasztrófa, vagy vis major helyzet ennél kisebb összegű támogatással is elhárítható.

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség mértékének

a) a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 35%-a, amennyiben a család egy főre számított jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimumot, egyedül élő esetében a nyugdíjminimum 170 %-át,

b) a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 25%-a, amennyiben a család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 130 %-át, egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 200 %-át.

(5) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összege a helyi temetkezési vállalkozások által évente kiadott tájékoztatója alapján kerül megállapításra.

(6) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segély iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.

(7) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra önkormányzati segély - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.

(8) Az önkormányzati segély évente legfeljebb egy alkalommal – egyedül élő esetén személyenként, egyéb esetben családonként - méltányosságból abban az esetben is megállapítható, ha az egy főre jutó havi jövedelem az 11. § (1) bekezdésében és a 12. § (4) bekezdésében előírt jövedelmi feltételektől legfeljebb 50 %-kal eltér.

(9)[9] Különös méltánylást igénylő esetben évente egy alkalommal adható önkormányzati segély annak a személynek, vagy családnak, aki legalább a 11. § (1) bekezdésében foglalt jövedelmi feltételeknek megfelel.


13.§ (1) Az önkormányzati segély iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell

a) jövedelemigazolásokat,

b) gyógyszersegélyre benyújtott kérelem esetén a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök eseti költségéről szóló igazolást (gyógyszertári),

c) munkanélküliséget igazoló okiratokat,

d) gyermek átmeneti, vagy tartós nevelésbe vétele esetén az azt elrendelő, vagy annak megszüntetéséről szóló határozat másolatát,

e) kórházi kezelés esetén a zárójelentést,

f) betegség esetén az orvosi igazolást, vagy a táppénzigazolást,

g) elhunyt személy eltemettetése esetén az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

(3) A polgármester az önkormányzati segély felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat. Amennyiben a jogosult a felhívásnak határidőn belül nem tesz eleget, vagy a felhasználást nem tudja igazolni, az ellátás 15 napon belüli visszafizetésére kell kötelezni.

(4) A (3) bekezdés szerinti visszafizetést a rosszhiszemű felhasználás tudomásra jutásától számított 30 napon belül kell elrendelni. A rosszhiszeműen felhasznált önkormányzati segély összegének visszatérítéséig, ugyanarra az okra tekintettel önkormányzati segélyt nem lehet újra megállapítani.

(5) Az önkormányzati segély kifizetésére a megállapítást követő pénztári napon kerül sor.


9. [10]


III. fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások


10. Rendszeres szocális segély


16. §[11] (1) A Szent László Völgye Segítő Szolgálat gyermekjóléti szolgálata javaslatára a rendszeres szociális segély és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás - a Szt. 47. § (2) szerinti mértékben - természetbeni ellátásként biztosítható, ha a gyermek veszélyeztetettsége elsősorban elhanyagolása miatt áll fenn, és a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermek veszélyeztetettségét az alapellátások önkéntes igénybevételével megszüntetni nem tudja, vagy nem akarja.

 (2) Természetbeni juttatás formái különösen az élelmiszer, a tankönyv, a tüzelő és a közüzemi díjak.

(3) A gyermekjóléti szolgálat javaslata tartalmazza a természetbeni ellátás javasolt formáját.

(4) A rendszeres szociális segély természetbeni ellátásként való nyújtásáról a körjegyző határozatban dönt.

(5) A természetbeni ellátást a határozathozatal hónapját követő hónap 1. napjától kell biztosítani.

(6) A meghatározott összegű rendszeres szociális segélyt a Szent László Völgye Segítő Szolgálat segítségével köteles a jogosult felhasználni.

(7) A rendszeres szociális segély természetbeni ellátásként való nyújtását meg kell szüntetni, ha a családban nevelt gyermek védelembe vétele megszűnik.


11. Köztemetés


17. § (1) Az eltemettetésre köteles személy teljes egészében mentesül a köztemetés temetési költségének megtérítési kötelezettsége alól, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50 %-át.

(2) Az eltemettetésre köteles személy 50 %-ban mentesül a köztemetés temetési költségének megtérítési kötelezettsége alól, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 100 %-át.


12. Közgyógyellátás


18. § (1) Méltányosságból közgyógyellátásra jogosult az a személy, akinek

  1. a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
  2.  egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át.

(2) Méltányosságból közgyógyellátásra jogosult az a személy is, akinek

  1. a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,
  2.  egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,

és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át és gyógyászati segédeszköz használata szükséges.

(3) A segédeszközök szükségességét orvosi igazolással kell a kérelem benyújtásakor igazolni.


13. Önkormányzati segély[12]


18/A. § (1) Önkormányzati segély természetben ellátásként

a) tűzifa,

b) élelmiszer,

c) gyógyszer

formájában nyújtható.

(2) Élelmiszer formájában nyújtott önkormányzati segély esetén a segély összege a családsegítő szolgálat családgondozója részre kerül kifizetésre, melynek felhasználását a családgondozó 15 napon belül köteles számlával igazolni.

(3) Gyógyszer formájában nyújtott önkormányzati segély nyújtására a Baracska Patikával kötött megállapodás alapján kerül sor.”


IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások[13]


V. Fejezet

Záró rendelkezések


25. § (1) E rendelet 2011. április 2. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti Baracska Község Önkormányzata Képviselőtestülete szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2009. (II.27.) önkormányzati rendelete.






         Boriszov Zoltán                                                Szeleczkyné Szabó Katalin

           polgármester                                                                          körjegyző



1. melléklet[14]

3. melléklet[15]

ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IRÁNTI KÉRELEM


Kérelmező neve: ………………………………………………………………………………

Születési neve : .……………………….………………………………………………………..

Anyja neve: ………………………………………….    Családi állapota:……………………..

Születési helye: …………………………………. Ideje: ………..év……..…….hó……….nap

TAJ száma: □□□ □□□ □□□

Telefonszám/elérhetőség (kitöltése önkéntes): …………………………


Lakóhelye: …………………. (ir. szám) …………………………………..… (település), ...…..….........…………………………………. út/utca/tér/köz …..…… szám           

Tartózkodási helye: …………………. (ir. szám) …………………………………..… (település), ...…..….........…………………………………. út/utca/tér/köz …..…… szám       

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb: ……………………....                                     

Kijelentem, hogy életvitelszerűen:   lakóhelyemen

 tartózkodási helyemen tartózkodom.


Az önkormányzati segélyt

 eseti segélyként

 haláleset miatt

 gyermekneveléssel  kapcsolatos  kiadások miatt kérem megállapítani.


Kérelem indokolása (KÖTELEZŐ KITÖLTENI!):


……………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………….....................................................................................

………………………………………………………………………………………………….........

……………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………….....................................................................................

………………………………………………………………………………………………….........


Kérelmezővel együtt élő közeli hozzátartozók adatai:


Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám






























Kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozók jövedelme(i):


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Gyermek jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz




Vállalkozásból származó nettó jövedelem




A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)




Önkormányzat, járási hivatal és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési ellátás, aktív korúak ellátása stb.)




Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás




Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)




Összes nettó jövedelem





A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozói összjövedelme: ………………………Ft

Egy főre jutó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:   ……………………..  Ft



Nyilatkozat különélésről és gyerektartásról


Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermekemet/gyermekeimet egyedülállóként nevelem.


Házastársamtól/élettársamtól  ……….………..  óta különélek.

Gyermekem/gyermekeim után havi ……………………... Ft, gyerektartásdíjat kapok/ nem kapok.



Igazolás gyógyszersegélyhez


Alulírott igazolom, hogy ………………………………………………. (jogosult neve) részére ……………………………………………. elnevezésű gyógyszer került felírásra. A gyógyszer ára: …………………….Ft. A jogosult közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik/nem rendelkezik.


                                                                                   ………………………………………..

                                                                                                     aláírás, bélyegző


Tudomásul veszem, hogy a 2004. évi CLX. törvény 51.§ (5) bekezdésben foglaltak szerint az ügyfél, vagy képviselője, aki rosszhiszeműen az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít, eljárási bírsággal sújtható.


Kelt: ………………………….., ……… év …………. hó ……… nap


…………………………………………

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL


  • Jövedelemigazolást, amely

- Rendszeres jövedelem esetén kérelmező és a vele közös háztartásban élő személy/ek munkáltatója által kiállított nettó jövedelemigazolás a kérelem benyújtását megelőző hónapról

- Álláskereső személy esetén az állami foglalkoztatási szerv által kiállított irat (hatósági bizonyítvány, határozat, álláskeresési kiskönyv), amennyiben álláskeresési támogatásban részesül, úgy a kérelem benyújtását megelőző havi álláskeresési támogatás összegének igazolása

- Nyugdíjas esetében a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől kapott éves összesítő/vagy nyugdíjas igazolvány és a kérelem benyújtását megelőző havi nyugdíjszelvény

- Vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző év Nemzeti Adó és Vámhivatal általi igazolása. A vállalkozás megszűnése esetén annak megszűnését igazoló dokumentum

- Gyermek elhelyezésére, tartásdíj igazolása bírói ítélet vagy nyilatkozat

- Nyilatkozat, ha a különélő szülő nem fizet tartásdíjat e tényről, annak okáról, mit tett vagy mit szándékozik tenni annak érdekében – határidő megjelölésével, - hogy a különélő szülő is hozzájáruljon a gyermek tartásához

- GYES, GYED esetén a Magyar Államkincstár igazolása a folyósított ellátásról (csatolása önkéntes)

- folyamatban lévő nyugdíj, vagy megváltozott munkaképességűek ellátása iránti eljárás megindításáról szóló igazolás (postai tértivevény, eljárás megindításáról szóló végzés, …stb.)

  • Eseti segélyhez az okot adó körülményeket igazoló irat (többek között: munkahely megszűnése esetén annak igazolása, kórházi kezelés zárójelentéssel történő igazolása, nyugdíjazás iránt benyújtott kérelem igazolása, recept és a patika igazolása, stb.)
  • Gyermekneveléssel kapcsolatos kiadásokhoz mellékelni kell:
    • várandóság alatti válsághelyzetét igazoló iratot (pl.: védőnő javaslata, gyermekjóléti szolgálat javaslata),
    • az iskoláztatással kapcsolatos többletkiadást igazoló iratot,
    • gyermek fogadásának előkészítésével kapcsolatos többletkiadásokat igazoló iratokat,
    • nevelésbe vett gyermekével a kapcsolattartás költségéről, a családba való visszakerülésének költségének igazolását, valamint a gyámhivatal határozatát a nevelésbe vételről vagy annak megszüntetéséről
    • hátrányos helyzet igazolásáról szóló döntést
  • Temetési segély megállapításához csatolni kell:
    • halotti anyakönyvi kivonat másolatát
    • eredeti temetési számlát”







4. melléklet[16]



[1] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 5. §-a, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2012. február 14-től


[2] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 6. §-a, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2012. február 14-től


[3] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 8. §-a, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2012. február 14-től


[4] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 9. §-át, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2012. február 14-től


[5] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 11.§-13.§-a és az azt megelőző alcímmegjelölés, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2014. január 1-től.


[6] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 11.§ (1) bekezdés al) alpontja, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2014. március 1-től.


[7] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 11.§ (1) bekezdés bd) alpontja, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2014. március 1-től.


[8] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 11.§ (1) bekezdés be) alpontja, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2014. március 1-től.


[9] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 12. § (9) bekezdése, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2014. március 1-től.


[10] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 14.§-15.§-át és az azt megelőző alcímmegjelölést, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. január 1-től.


[11] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 16. §-a, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2012. február 14-től


[12]  Megállapította: Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-től

[13] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének IV. Fejezetét, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyzete. Hatályos: 2012. február 14-től


[14] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 1. számú mellékletét, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyzete. Hatályos: 2012. február 14-től


[15] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 3. számú melléklete, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.13.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2012. február 14-től


[16] Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.01.) önkormányzati rendeletének 4. mellékletét, Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyzete. Hatályos: 2014. január 1-től