Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (V.15.) önkormányzati rendelete

a helyben központosított közbeszerzési eljárások részletes szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 15- 2018. 11. 29

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, illetve a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVII. törvény (továbbiakban: Kbt.) 182. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. §(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Baracska Község Önkormányzatára, annak költségvetési szervére, a Baracskai Polgármesteri Hivatalra, valamint a csatlakozási joggal felruházott szervezetekre (továbbiakban: rendszerben résztvevő szervezetek).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteknek a (3) és (4) bekezdésben meghatározott beszerzéseire.

(3) A helyben központosított közbeszerzések hatálya alá tartozó áruk és szolgáltatások körét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A rendelet alkalmazásában árubeszerzés a Kbt. 7. § (2) bekezdése szerinti, a szolgáltatás megrendelése a Kbt. 7. § (4) bekezdése szerinti fogalma.

(5) A rendelet hatálya nem terjed ki arra az esetre, ha a rendelet 4. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott szervezet valamely beszerzése vonatkozásában – külön jogszabályban meghatározott módon – a Kormány által a Kbt. 23. § (1) bekezdése  által elrendelt központosított közbeszerzéshez önként csatlakozik.

  1. § A becsült érték meghatározására a Kbt. 11-18. §-ait kell alkalmazni.
  2. § Az egybeszámítás szabályaira a Kbt. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.
  3. § (1) A rendelet alapján a rendszerben kötelezően részt vesz valamennyi, a rendelet 2. melléklete szerinti, Baracska Község Önkormányzata által fenntartott költségvetési szerv.

(2) A (1) bekezdés szerinti költségvetési szervek vonatkozásában a felelős kapcsolattartó az intézmény vezetője.

(3) A rendszerhez önként csatlakozhatnak azok a gazdasági társaságok, melyekben Baracska Község Önkormányzata tulajdonrésszel rendelkezik.

(4) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívüli más szervezet egyedi megállapodás alapján csatlakozhat a rendszerhez.

       5. § (1) A helyben központosított közbeszerzés keretében ajánlatkérésre kizárólagosan  

             feljogosított szervezet (továbbiakban: ajánlatkérésre feljogosított szervezet) Baracska

             Község Önkormányzata.

             (2) A rendelet 4. § (1)-(4) bekezdéseiben meghatározott szervezetek helyben központosított közbeszerzéseit a Baracskai Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: beszerző szervezet) bonyolítja le.

(3) A beszerző szervezet a (2) bekezdésben kapott feladati ellátásához megbízási szerződés alapján – amennyiben a Kbt. alapján szükséges, közbeszerzési eljárás beiktatásával – külső harmadik személyt vonhat be.

(4) A beszerző szervezet évente, május 31. napjáig beszámol a képviselő-testületnek az előző évben végzett, a központosított közbeszerzések bonyolításával kapcsolatos tevékenységéről.  

6. § (1) A csatlakozásra minden év június 30. napjával van lehetőség. A csatlakozási szándékot legalább 30 nappal korábban, írásban kell bejelenteni a feljogosított szervezet felé.

(2) A csatlakozásra irányuló kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a csatlakozással érintett –a rendszerben beszerzett és beszerzendő tárgyak – vonatkozásában a következő évre (több éves beszerzés esetén, az egyes évekre) felmerülő beszerzési igényt,

b) a kijelölt felelős kapcsolattartó nevét, beosztását, elérhetőségét. A bejelentésnek valamennyi, a rendszerben megjelölt beszerzési tárgyra ki kell terjednie.

(3) Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete elutasítja a csatlakozást, ha a már megkötött szerződések alapján nem látja biztosítottnak valamennyi, a rendszerben kötelezően részt vevő, valamint korábban önkéntesen csatlakozott szervezet addig bejelentett igényeinek teljes kielégítését.

(4) A rendszerhez önkéntesen csatlakozott szervezet a rendszerből kiléphet. A kilépésre minden év december 31. napjával van lehetőség. A kilépési szándékot legalább 60 nappal korábban, írásban kell bejelenteni a feljogosított szervezet felé. A kilépés további feltétele, hogy a kilépő a feljogosított szervezettel teljes körűen elszámoljon.

(5) Kivételt képez a (3) bekezdésben foglaltak alól, ha az adott önként csatlakozott rendszerben részt vevő szervezetet

a) a tulajdonos jogutód nélkül megszünteti, vagy

b) az egyéb módon jogutód nélkül megszűnik, vagy

c) az önkormányzat közvetlenül vagy közvetett tulajdoni részesedése az adott rendszerben részt vevő szervezetben teljes egészében megszűnik.

(6) A csatlakozás megszűnésének időpontja az (5) bekezdésben meghatározott esetekben a rendszerben részt vevő szervezet megszűnésének, illetve a közvetlen vagy közvetett önkormányzati tulajdon megszűnésének napja. Ebben az esetben az elszámolást ezen időpontig kell elvégezni.

7. § (1) Az intézmények és az önként csatlakozók legkésőbb a tárgyév február hónap utolsó munkanapján kötelesek leadni a beszerző szervezet felé a következő évi beszerzési igényeiket, beszerzési tárgyanként, a rendelet 4. mellékletét képező formanyomtatvány kitöltésével.

(2) Az intézmények és az önként csatlakozók tárgyévi beszerzési igényeiről a beszerző szervezet külön nyilvántartást vezet.

(3) A feljogosított szervezet tárgyévi közbeszerzési tervében köteles feltüntetni –intézményi és önként csatlakozói bontásban – a helyben központosított közbeszerzés során beszerzendő termékeket. Az intézmény helyben központosított közbeszerzés esetén tárgyévi közbeszerzési tervében köteles az ily módon beszerzendő termékeket feltüntetni.

(4) Az intézmények, illetve az önként csatlakozók kötelesek a 3. és 4. melléklet szerinti formanyomtatványon szereplő adatainak változásáról a vonatkozó formanyomtatvány újbóli megküldésével haladéktalanul – de legkésőbb 3 munkanapon belül – értesíteni a feljogosított szervezetet. Az adatmódosítás nem érintheti a már folyamatban lévő közbeszerzési eljárást, kivéve, ha a Kbt. 76. § (1) bekezdés c) vagy d) pontja szerint az eljárást eredménytelenné kell nyilvánítani.

(5) A beszerző szervezet a helyben központosított közbeszerzési eljárás megindítását megelőzően legalább 5 munkanappal köteles tájékoztatni az intézményeket és az önként csatlakozókat:

a) a közbeszerzési eljárás megindításáról,

b) a közbeszerzési eljárás tárgyáról és megnevezéséről,

c) a közbeszerzési eljárás becsült értékéről,

d) a közbeszerzési eljárás eljárásrendjéről és eljárási típusáról,

e) a szerződéskötés tervezett időpontjáról.

(6) A beszerző szervezet a közbeszerzési eljárás lényeges eljárási cselekményeiről köteles tájékoztatni az intézményeket, illetve az önként csatlakozókat, különösen:

a) az ajánlatok bontásáról,

b) az eredményhirdetésről (ennek hiányában az összegzésről),

c) az esetleges jogorvoslati eljárásról,

d) a szerződés megkötésének időpontjáról.

8. § (1) Az intézmények, illetve a önként csatlakozók a szerződés teljesítéséről folyamatosan és haladéktalanul kötelesek tájékoztatni a beszerző szervezetet, különösen:

a) a részteljesítésről,

b) a teljesítésről,

c) a késedelmes teljesítésről,

d) a hibás teljesítésről.

(2) Az intézmények, illetve az önként csatlakozók az (1) bekezdésben szabályozottakon túlmenően kötelesek a beszerző szervezet részére – annak írásbeli megkeresésére – a megkeresésben megjelölt határidőben a kért tájékoztatást megadni, amennyiben az a helyben központosított közbeszerzésekkel kapcsolatban szükséges.

9. § (1) A beszerző szervezet a helyben központosított közbeszerzések során:

a) összesíti és egységes adatbázisba foglalja az intézmények, önként csatlakozók beszerzési igényeit,

b) összesíti és egységes adatbázisba foglalja az intézmények, önként csatlakozók adatait,

c) lefolytatja a helyben központosított közbeszerzési eljárást a Kbt. szabályai szerint,

d) figyelemmel kíséri a megrendelések teljesítését,

e) elkészíti a tárgyévi közbeszerzési tervet,

f) elkészíti a tárgyévet követő évben az éves statisztikai összegzést, melyből egy példányt megküld az intézmények, önként csatlakozók részére.

(2) A közbeszerzési eljárások előkészítését, lebonyolítását és dokumentálását a Kbt. és a jelen rendeletben foglaltak szerinti betartását Baracska Község Jegyzője évente legalább egyszer köteles ellenőrizni.

10. § A közbeszerzési eljárások előkészítésére, lefolytatására, a beérkezett ajánlatok értékelésére, a javaslatok döntésre történő előterjesztésére és az egyéb eljárási szabályokra a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete által elfogadott Közbeszerzési Szabályzat rendelkezései az irányadóak.

11. § A feljogosított szervezet által a rendszerben részt vevő szervezet nevében lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeképpen a szerződés a rendszerben részt vevő szervezet és az eljárás nyertes ajánlattevője között jön létre.

12. § (1) A megkötött szerződésekről (szerződő fél, szerződésszám, hatály) és a szerződések alapján beszerezhető tárgyakról (annak szerződéses mennyiségéről, szállítási és fizetési határidőkről, egyéb releváns tényekről) a beszerző szervezet naprakész nyilvántartást vezet, a nyilvántartásból az érintett rendszerben részt vevő szervezetek részére adatot szolgáltat. A beszerző szervezet a beszerzési tárgyakkal kapcsolatos nyilvántartását valamennyi rendszerben részt vevő szervezet vonatkozásában együttesen és külön is kezeli.

(2) A rendszerben részt vevő szervezet valamennyi jelen rendelettel kapcsolatos, a birtokában lévő iratokról, illetve az általa átvett beszerzési tárgyakról naprakész nyilvántartást köteles vezetni.

(3) A rendszerben részt vevő szervezet – amennyiben a teljesítés nem megfelelő (szerződésszegés) – haladéktalanul a beszerző szervezetet értesíti.

(4) A rendszerben részt vevő szervezet és a beszerző szervezet nyilatkozattételi kötelezettségét kizárólag írásban, az átvétel idejét és tényét igazoló módon teheti meg érvényesen, ide értve a faxot is. Ez utóbbi módon közölt nyilatkozatok csak akkor tekinthetőek érvényesen közöltnek, ha annak vételét a küldő igazolni tudja.

13. § A rendelet 2. mellékletében felsorolt intézmények a közbeszerzési eljárás lefolytatásáért eljárási díjat nem fizetnek.

14. § (1) A rendelet 2. mellékletében felsorolt szervezet a beszerzését a Kbt. és a vonatkozó egyéb szabályokat alkalmazva saját hatáskörben is megvalósíthatja, ha a működéshez, fenntartáshoz szükséges beszerzés megvalósítása előre nem látható okból rendkívül sürgőssé válik, és a beszerzés vagy közbeszerzés határidőre nem lenne megvalósítható.

(2) Az intézmények az (1) bekezdésben foglalt körülmények mérlegelésekor a legnagyobb gondossággal kötelesek eljárni. Az (1) bekezdés alkalmazása nem eredményezheti a helyben központosított közbeszerzési rendszer keretén belül történő közbeszerzés indokolatlan mellőzését.

15. § (1) Amennyiben a saját hatáskörben megvalósítani kíván beszerzés (vagy közbeszerzés) becsült értéke a Kbt. közbeszerzési értékhatárát eléri, az intézmény a saját hatáskörben megvalósítani kívánt beszerzés indokairól a feljogosított szervezetet – a saját hatáskörben tervezett beszerzés ajánlatkésének, eljárási hirdetményének vagy ajánlattételi felhívásának megküldésével – írásban haladéktalanul tájékoztatni köteles.

(2) Amennyiben a saját hatáskörben megvalósítani kívánt közbeszerzés e rendelet szerinti feltételeinek fennállása a bejelentésből nem állapítható meg, a feljogosított szervezet az intézményt további adatközlésre szólítja fel.

(3) A rendszerben részt vevő szervezet a saját hatáskörben megvalósítani kívánt közbeszerzés becsült értékének kiszámítása során mindazon beszerzések értékét köteles egybeszámítani, -  függetlenül attól, hogy azokat a központosított közbeszerzési rendszer keretében vagy saját hatáskörbe szerezte be -, amelyek vonatkozásában a Kbt. is egybeszámítást ír elő.

(4) A  14. § (1) bekezdésében szabályozott saját hatáskörben történő beszerzés során kötött szerződésben az intézmény szerződéses kötelezettséget legfeljebb 12 hónapra vállalhat.

16. § Ez a rendelet 2015. május 15. napján lép hatályba.


Baracska, 2015. május 15.




           Boriszov Zoltán s.k.                                                                       Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

             polgármester                                                                                                jegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetése megtörtént

2015. május 15-én



Szeleczkyné Szabó Katalin  s.k.

                  jegyző




  1. melléklet a  12/2015.(V.15.) önkormányzati rendelethez



A helyben központosított közbeszerzések hatálya alá tartozó áruk és szolgáltatások


  • villamos energia
  • távközlési szolgáltatások (vezetékes és mobil távbeszélő szolgáltatás)
  • internet szolgáltatás
  • gázenergia szolgáltatás


  1. melléklet a  2/2015.(V.15.) önkormányzati rendelethez

A helyben központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó költségvetési szervek:

  • Baracskai Polgármesteri Hivatal


  1. melléklet a  3/2015.(V.15.) önkormányzati rendelethez

INTÉZMÉNYI BEJELENTKEZÉSI ADATLAP


Intézmény (teljes) neve:

Intézményi adatközlés azonosítása:

Új intézmény regisztrálása

(a megfelelő aláhúzandó)                           igen                             nem

Meglévő intézmény módosítása:

(a megfelelő aláhúzandó)                           igen                               nem

Nyilvántartott adatok módosításának indoka:

(a megfelelő aláhúzandó)             változás bejelentése   helyesbítés (téves adat jav.)

Intézményi alapadatok:

Intézmény neve

Intézmény azonosítója

Felügyeleti szerv megnevezése

Felügyeleti szerv azonosítója

Intézmény székhelyére vonatkozó adatok:

irányítószám

település

cím

postafiók szám

postafiók irányítószám

telefonszám

telefax szám

e-mail cím

Web cím

Intézményvezető adatai

név

beosztás

telefonszám

telefax szám

e-mail cím

Kapcsolattartó adatai:

név

beosztás

telefonszám

telefax szám

e-mail cím

termékkör



Baracska, ………………



                                                                         ……………………………………………………………..

                                                                                          cégszerű alárás




  1. melléklet a 12/2015.(V.15.) önkormányzati rendelethez

Beszerzési igény bejelentési adatlap


Intézmény adatai:

Intézmény neve

Intézmény azonosítója

Intézményvezető neve

Kapcsolattartó neve

Beszerzés becsült értéke (nettó)

Termék megnevezése, mennyisége, főbb jellemzői, elvárt tulajdonságai


Baracska,……………………………..



                                                                     …………………………………………………………………

                                                                                          cégszerű aláírás