Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2015. 07. 01- 2018. 10. 30

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontja által biztosított jogkörében eljárva – az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglaltak kivételével az önkormányzat közigazgatási területén folytatott állattartásra terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) fegyveres erők, fegyveres testületek állattartására,

b) egészségügyi és kutató intézményekben kísérleti céllal tartott állatokra,

c) egészségügyi okból rászorulók által tartott vezető- és jelzőkutyákra, polgári védelmi mentőkutyákra,

d) alkalmi, cirkuszi rendezvényekre, állatkiállításokra, állatversenyekre,

e) természeti oltalom alatt álló, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatokra,

f) veszélyes állatok, valamint veszélyes ebek tartására.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli, aki vele rendelkezni jogosult,

b) állattartás: minden olyan tevékenység, amelynél az állat tartása állati eredetű termék előállítására (pl. hús, tej, tojás, gyapjú), munkavégzésre, sportcélok elérésére irányul. Nem minősül állattartásnak a családi szükségletek kielégítése vagy feldolgozás céljából vásárolt vagy beszállított állatok legfeljebb egy hétig történő, átmeneti tartása,

c) kedvtelésből tartott állat: a 41/2010.(II.26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontja szerint.

d) veszélyes állatok: mindazon állatfajok egyedei, amelyek genetikai, biológiai tulajdonságaik (méret, testalkat, támadó természet, mérges csípés, marás, harapás lehetősége) révén az emberek életére, testi épségére veszélyt jelenthetnek.

e) vakvezető eb: az az eb, amelyet erre a célra speciálisan kiképeztek és amelyet a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége erre jogosult szervezete ilyen igazolvánnyal ellátott.

f) jelző eb: az az eb, amely szakvéleménnyel alátámasztott módon a halláskárosodásban szenvedő személy tájékozódását biztosítja.

g) transzponder: bőr alá ültetett elektronikus azonosító rendszer (mikrochip), amely az állat egyedi azonosítására szolgál,

h) regisztrálás: az állat szervezetébe helyezett mikrochippel megjelölt eb adatainak az arra jogosult által történő nyilvántartásba vétele.

3. § A képviselő-testület az ebből a rendeletből fakadó hatósági jogkör gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

4. § (1) Az állattartó köteles gondoskodni az állatok kedvező életfeltételeinek biztosításáról, a létesítmények tisztaságáról és folyamatos fertőtlenítéséről, a káros rovarok, az élősködők és a rágcsálók rendszeres írtásáról.

(2) Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.

(3) Baracska községben gazdátlan állatot környezetet szennyező és másokat zavaró módon etetni tilos.

5. §  Tilos az ebet a községi parkokban sétáltatni, játszóterekre, bekerített parkokba bevinni, illetve beengedni.

6. § (1) A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) Korm. rendelet 17/B. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a transzponderrel megjelölt ebnek az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (továbbiakban: Ávtv.) 42. § (4) bekezdésében meghatározott adatait az állat tulajdonosa vagy tartója a transzponder behelyezését követő 30 napon belül köteles bejelenteni a Baracskai Polgármesteri Hivatalhoz (2471 Baracska, Kossuth u. 29.)

7. § Az Ávtv. 42/B § (3) bekezdésében meghatározott helyi elektronikus ebnyilvántartással kapcsolatos adatkezelési feladatokat, valamint a rendeletben szabályozott egyéb adatkezelési feladatokat (adatrögzítés, adatkezelés, adattovábbítás) a jegyző látja el. A nyilvántartásból az adatkezelő a jogszabályok által feljogosított részére adatot szolgáltat.

8. § Az épületekben elszaporodott kóbor macskák eltávolításáról, illetve az eltávolítás utáni ingatlanrész fertőtlenítéséről az ingatlan tulajdonosai kötelesek gondoskodni.

9. § Ez a rendelet 2015. július  1. napján lép hatályba.





Boriszov Zoltán  s.k.                                                    Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

   polgármester                                                                             jegyző






Záradék:


A rendelet kihirdetése megtörtént:

2015. június 26-án.



Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

               jegyző