Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

Hatályos: 2015. 07. 01

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

2015.07.01.

Baracska Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a)-b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában

(1) hivatali helyiség: Baracska Község Önkormányzatának Tanácsterme (2471 Baracska, Kossuth u. 31.), valamint Baracska Község Faluháza (2471 Baracska, Kossuth u. 37.)

(2) hivatali munkaidő: a Baracskai Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. § (1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti a már előjegyzésbe vett, hivatali helyiségben megtartandó anyakönyvi esemény lebonyolítását.

(2) Nem engedélyezhető hivatali helységen kívüli házasságkötés különleges körülmények között (föld alatt, víz alatt, levegőben, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét, vagy az anyakönyv épségét veszélyeztető bármilyen körülmény között), valamint vallás gyakorlására szolgáló épületben.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése esetén az önkormányzat részére fizetendő díjakat és az anyakönyvvezetőt megillető díjat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a házasságkötés díjmentes.

(3) Amennyiben legalább a házasulók egyike rendelkezik Baracska községben bejelentett lakcímmel, a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés díjmentes.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés megkötése előtt legalább 10 nappal Baracska Község Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára, illetve a házipénztárba kell megfizetni.

(5) Amennyiben a házasság nem jön létre, az ügyfél a befizetett díj visszatérítését írásban, legkésőbb a tervezett időpontot megelőző napon kérheti.

4. § (1) Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről szóló 10/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Házasságkötésért fizetendő díjak

1. Hivatali munkaidőn belül, hivatali helyiségen kívül: 10.000,-Ft

2. Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben: 5.000,-Ft

3. Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívül: 20.000,-Ft

Az anyakönyvvezetőt megillető díjazás

1. Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben: bruttó 5.000,-Ft

2. Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívül: bruttó 10.000,-Ft