Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2015.(III.13.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2015. 07. 01
  1. § A (1) képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2015.(III.13.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: R.) 46. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 46. § (1) A települési képviselő – az Mötv. 32. „ (2) bekezdés  e) és i)-k) pontjaiban meghatározottakon túl – köteles:

  1. tájékoztatni a választópolgárokat a képviselő-testület működése során hozott közérdekű döntésekről,
  2. írásban vagy szóban előre a polgármester részére bejelenteni, ha a képviselő-testület ülésén való részvételben akadályoztatva lesz. Ha mindezt utólag jelenti be, ezt igazolnia kell,
  3. képviselőhöz méltó magatartást tanúsítani a képviselő-testület és szervei tekintélyét, hitelét óvni,
  4. a tudomására jutott önkormányzati, szolgálati, üzleti valamint magán titkot megőrizni.

       (2) A képviselő az 1. § b) pontjában foglalt kötelezettségét az alábbiak szerint teljesíti:

  1. A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni.
  2. Nem minősül igazolatlan távollétnek:
  • a képviselő-testület megbízásából végzett vagy egyéb közérdekű tevékenység,
  • a képviselő állampolgári kötelezettségének teljesítése,
  • a képviselő munkáltatója által elrendelt vagy saját keresőtevékenységével összefüggő hivatalos bel- vagy külföldi kiküldetés,
  • keresőképtelenséggel járó betegség,
  • egyéb, méltányolható személyes ügy/ok.
  1. A távollét igazolásául szolgáló iratokat (a képviselő-testület megbízásáról szóló határozat csatolása, pl. bírósági, egyéb hivatalos idézés, táppénzes papír, pl. temetés időpontjára utaló értesítés, kiküldetési rendelvény stb.) legkésőbb a képviselő-testületi, illetve bizottsági ülés napjáig, keresőképtelenség esetén pedig az ok megszűnését követően haladéktalanul a polgármesterhez be kell nyújtani.
  2. A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik.  Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő az ülés közben indokolás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.
  3. A képviselő ülésről történő eltávozása okának igazoltságára a 2 § (1) b) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.
  4. Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselő-testületi vagy bizottsági ülés(ke)n, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerül:
  • a képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20 %-kal kell csökkenteni,
  • bizottsági ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20 %-kal kell csökkenteni,
  • ha a képviselő az adott hónapban a képviselő-testületi és a bizottsági ülésről is igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, az előzőekben szabályozottak helyett a következő két havi tiszteletdíját kell 20 %-kal csökkenteni,
  • ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható,
  • ha a bizottsági tag vagy képviselő a képviselő-testületi ülésről, valamint a bizottsági ülésről is igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, következő havi tiszteletdíját 40 %-kal kell csökkenteni.
  1. Ha a képviselő hat hónapon belül a képviselő-testületi vagy a bizottsági ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, a következő hat hónapra járó tiszteletdíja megvonásra kerül.
  2. Az igazolatlan hiányzás, illetve az előzetes bejelentés nélküli eltávozás tényét az ülésről készült jegyzőkönyv mellékleteként használt jelenléti ív, illetve az ülésről készült jegyzőkönyv – melyben fel kell tüntetni a képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét – szolgál ellenőrzésül.

(3) Amennyiben a képviselő az Mötv. 32. § (2) bekezdés e), i)-k) pontjában foglaltakat, illetve e rendelet 1. §-ában foglalt kötelezettségeit megszegi, a képviselő-testület a képviselő következő havi tiszteletdíját, ha

  1. egyszeri alkalommal megszegi,  1 hónap időtartamra 25 %-kal  csökkenti,
  2. két, vagy több alkalommal - de félévig nem folyamatosan - megszegi, az adott időtartamra 50 %-kal csökkeni,
  3. féléven túl folyamatosan megszegi, teljes egészében megvonja.

(4) A képviselő-testület a képviselőkre vonatkozó magatartási szabályokat az Mötv. 53. § (1) bekezdés d) pontja alapján az alábbiak szerint határozza meg:

  1. a képviselő köteles az ülésre pontosan megjelenni,
  2. a képviselő az ülésre köteles a részére előterjesztésként megküldött anyagot áttekinteni,
  3. a jelen szervezeti és működési szabályzatban meghatározottakat köteles betartani.

            (5) A képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és költségtérítéséről külön önkormányzati rendelet rendelkezik.


  1. § Az R. 65. §-a és az azt megelőző alcím helyére a következő rendelkezés lép:


„Az önkormányzat képviselő-testületének feladatai a településen, megyében működő települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzattal


65. § (1) Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete  a nemzetiségi jogok, különösen a kollektív nyelvhasználat, oktatás, nevelés, hagyományápolás és kultúra, a helyi sajtó, az esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás és szociális ellátás kérdéskörében a nemzetiségi lakosságot e minőségében érintő helyi döntés meghozatala előtt  beszerzi a csak az e lakosságot képviselő települési nemzetiségi önkormányzat, ennek hiányában a területi nemzetiségi önkormányzat egyetértését .

(2) A nemzetiségi önkormányzatnak a 65. § (1) bekezdésbeli egyetértési nyilatkozata megtételére – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a megkeresés átvételét követő 30 napon belül van lehetősége. A határidő – bármely érdekeltnek a másik félhez intézett nyilatkozata alapján – egy alkalommal további 30 nappal meghosszabbodik. A határidő jogvesztő.

(3) Ha a nemzetiségi önkormányzat az egyetértését nem adta meg, az önkormányzat kezdeményezésére az egyetértési nyilatkozat pótlásáról a nemzetiségi önkormányzat székhelye szerint illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróság nemperes eljárásban 30 napon belül dönt.

(4) Az eljárás költségeit – ideértve a szakértő díjazását is – az viseli, akinek az egyetértés megszerzéséhez érdeke fűződik.

(5) Amennyiben a képviselő-testület a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. 83. § (1) és (2) bekezdésében megfogalmazott tárgykörökben és a nemzetiségi jogok érvényesülését elősegítő, más jogszabályokban meghatározott tárgykörben önkormányzati rendeletet alkot,  és az előírt egyetértés, vélemény  hiányában hoz döntést, határozatot, vagy vélemény hiányában alkot jogszabályt, az érintett nemzetiségi önkormányzat kezdeményezheti a felettes szerv, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatal intézkedését.

(6) A képviselő-testület döntése ellen a nemzetiségi jogok sérelmére hivatkozással a nemzetiségi önkormányzat közvetlenül a bírósághoz is fordulhat”.

3. § Az R. a következő 65/A. §-al egészül ki:


„65/A. § (1) Az egyetértési és a véleményezési jog jogosultja jogait az ez irányú kezdeményezés kézhezvételétől, vagy az egyéb módon történő tudomására jutástól számított 30 napon belül gyakorolhatja. E határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) Az egyetértési, véleményezési jog jogosultjának nyilatkozatáról, a nyilatkozat elmulasztásáról a képviselő-testületet a polgármester a döntést megelőzően írásban tájékoztatja.

(3) A jogszabályban előírt tárgykörökben előírt véleményre, egyetértésre irányuló nyilatkozatot a polgármester szerzi be az adott nemzetiségi önkormányzattól.”


Záró rendelkezések



 4. §(1) Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

 (2) Hatályát veszti Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíja mértékének megállapításáról, valamint a költségtérítésről szóló 25/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelete 4. és 5. §a.




Boriszov Zoltán s.k.                                                                             Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

  polgármester                                                                                                    jegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetése megtörtént:

2015. június 26-án.


Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

                jegyző