Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2015. (XI.6.) önkormányzati rendelete

a Baracskai Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2015. 11. 15

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2015. (XI.6.) önkormányzati rendelete

a Baracskai Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

2015.11.15.

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya a Baracskai Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló, teljes- és részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőire, a közszolgálati ügykezelőkre (továbbiakban együtt: köztisztviselő) terjed ki.

(2) A rendelet 5. §-ában, a 6. §-ában, a 7-9. §-aiban foglaltakat a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre is alkalmazni kell azzal, hogy esetében a kérelemre adható juttatásról a Képviselő-testület dönt.

(3) A rendelet 4. §-ában, a 6. § (2) bekezdésének a) pontjában, a 7. § (2) bekezdésében, a 7. §-ában, a 8. § (1)-(2) bekezdésében és a 9. §-ában foglaltakat a Hivatal köztisztviselőinek, közszolgálati ügykezelőnek nem minősülő munkavállalóira is alkalmazni kell.

2. § A rendelet hatálya – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – nem terjed ki:

a) az önkormányzat feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására a Hivatalban foglalkoztatottakra,

b) a közfoglalkoztatás, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint a közérdekű önkéntes tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalókra.

Bankszámla hozzájárulás

4. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők részére tárgyévre a 2014. évi XCIX. törvény 59. § (3) bekezdése alapján 1.000 Ft/fő/hó bankszámla-hozzájárulási átalányösszeget állapít meg, melynek kifizetésére két részletben, július 15. napjáig és december 31. napjáig kerül sor.

(2) A közszolgálati jogviszony szünetelése esetén (pl. fizetés nélküli szabadság, szülési szabadság, GYED, GYES igénybevétele miatti fizetés nélküli szabadság) vagy ha a közszolgálati jogviszony év közben szűnik meg, illetve keletkezik, a hozzájárulás időarányos része jár.

(3) Azt a köztisztviselőt, aki a kifizetés időpontjában lemondási, felmentési idejét tölti, a hozzájárulásnak a jogviszony időpontjáig terjedő időarányos része illeti meg.

(4) A közszolgálati jogviszony megszűnése, vagy a fizetési számla megszűnése/megszüntetése, továbbá amennyiben a tényleges kifizetett összegnél a fentiek alapján alacsonyabb összegre jogosult a köztisztviselő, úgy a felvett bankszámla-hozzájárulás időarányos részét vissza kell téríteni, kivéve, ha a köztisztviselő jogviszonya nyugdíjazása vagy halála miatt szűnik meg.

Képzettségi pótlék, idegennyelv-tudási pótlék

5. § (1) A feladatkör szakszerűbb ellátását biztosító tudományos fokozat, valamint a feladatkörön belüli szakosodást elősegítő további szakképesítés, szakképzettség elismeréseként a hivatal köztisztviselőjét – a személyi juttatások terhére – a Kttv. 142. §-ában foglaltak szerinti képzettségi pótlék illeti meg.

(2) A képzettségi pótlékra jogosító munkaköröket és képzettségeket jogszabályban meghatározott keretek között a jegyző a közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

A Köztisztviselők díjazása

6. § (1) rendszeres személyi juttatások: a köztisztviselők személyi juttatásként – a Kttv. előírásai alapján megállapított – illetményre jogosultak. A munka díjazására vonatkozó megállapításokat (illetményelemeket) okiratba kell rögzíteni (kinevezés). Az illetményt a tárgyhót követő hó 3. napjáig kell a köztisztviselő által meghatározott lakossági folyószámlára utalni.

(2) nem rendszeres személyi juttatások

a) jutalom: Jutalomként év közben az éves költségvetés személyi juttatások előirányzatán belül a jutalom előirányzata, valamint a rendszeres személyi juttatások és a munkavégzéshez kapcsolódó juttatások előirányzatának maradványa használható fel. A tárgyévet követő évben a pénzmaradvány jutalom kifizetésére jóváhagyott része használható fel a dolgozók jutalmazására. A jutalom összegét pénzbeli ellátásként kell kifizetni. A költségvetési kereten belül a jutatom fizetéséről a köztisztviselők tekintetében a munkáltatói jogokat gyakorló jegyző dönt a polgármester egyetértési joga gyakorlása mellett. A kifizetésre kerülő jutalom mértéke nem haladhatja meg a mindenkor hatályos jogszabályokban meghatározott mértéket.

b) megbízási díj: saját dolgozó részére megbízási szerződés alapján megbízási díj a munkakörébe tartozó, munkaköri leírása szerint előírható feladat ellátására nem fizethető. A szakmai alapfeladat keretében szellemei tevékenység végzésére irányuló szerződés, vagy számla ellenében történő igénybevételre vonatkozó szerződés külső személlyel vagy szervezettel csak a jogszabályokban vagy a felügyeleti szerv által szabályozott feladatok ellátására köthető. Külső személlyel vagy szervezettel szellemi tevékenységre például az alábbi feladatok ellátására köthető szerződés: statisztikai adatfelmérés, szakértői tevékenység, hatástanulmány készítése, tervek, tervdokumentációk készítése, ellenőrzések elvégzése.

c) kiküldetés/napidíj: a közigazgatási szerv a szokásos munkavégzési hely szerinti településen kívül munkavégzésre kötelezheti a köztisztviselőt (kiküldetés). Ennek feltétele, hogy a köztisztviselő a kiküldetés időtartama alatt is a munkáltató irányítása és utasítása alapján végezze a munkát. A kiküldetésben lévő köztisztviselőnek az élelmezésével kapcsolatban felmerült többletköltsége fedezetére a kiküldetés időtartamára élelmezési költségtérítés ( a továbbiakban: napidíj) jár. A napidíj mértéke a költségvetési törvényben meghatározott illetményalap egy munkanapra eső összegének 25 %-a. Kiszámításánál havonta 21 munkanapot kell figyelembe venni és azt tíz forintra kerekítve kell megállapítani (Kttv. 54. §).

d) jubileumi jutalom: a köztisztviselő 25, 30, 35, illetve 40 évi közszolgálati jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalomra jogosult. A jubileumi jutalom az említett közszolgálati jogviszonyban töltött idő betöltésének napján esedékes (Kttv. 150 §).

e) törzsgárda jutalom: törzsgárdatag az a köztisztviselő, aki a Hivatalban/annak jogelőd Baracska-Kajászó Községek Körjegyzőségénél/Polgármesteri Hivatalainál legalább tízéves közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik. A törzsgárdatagok részére pénzjutalom jár, ha az adott naptári évben tíz, tizenöt, húsz, huszonöt, harminc, harmincöt, negyven éves közszolgálati jogviszonnyal rendelkeznek és munkájukat példamutatóan végzik. A pénzjutalom a kifizetéskori egyhavi alapilletménynek megfelelő összeg. Törzsgárdatagságra jogosító jogviszonynak csak a Hivatalban, valamint annak jogelődjeinél eltöltött, folyamatos közszolgálati jogviszony vehető figyelembe. A pénzjutalom átadása a Köztisztviselők Napján, minden év július 1-jén történik. A pénzjutalmat a jegyző adja át. Nem részesülhet ebben az elismerésben az a köztisztviselő, aki fegyelmi büntetés hatálya alatt áll. A törzsgárda jutalomra fordítható éves keretösszeget a képviselő-testület a Hivatal éves költségvetésében szerepelteti.

Egyéb juttatások

7. § (1) A köztisztviselőt fizetett szabadidő illeti meg a közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelői vizsgára való eredményes felkészülés érdekében. A szabadidő mértéke közigazgatási alapvizsga és ügykezelői vizsga esetén 2 munkanap, közigazgatási szakvizsga esetén vizsgatárgyanként 3 munkanap, melyet a vizsgát megelőzően lehet igénybe venni.

(2) A Hivatal szakember szükségletének biztosítása érdekében a munka mellett feladat- és munkakörében szakirányú iskolarendszerű oktatásban, szakképesítést nyújtó képzésben, illetve nyelvoktatásban résztvevő főfoglalkozású köztisztviselővel tanulmányi szerződés köthető a továbbtanulás támogatása érdekében.

8. § (1) A köztisztviselőnek kérelmére, évenként a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (továbbiakban: Szja. törvény) meghatározott adómentes mértékig – hat hónap alatt visszatérítendő illetményelőleg folyósítható.

(2) A felvett illetményelőleget 6 hónap alatt – kamatmentesen – havi egyenlő részletekben az illetményből történő levonás útján kell visszafizetni.

(3) A köztisztviselő naptári évben egy alkalommal ruházati költségtérítést kaphat, melynek maximális összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 200 %-a. A ruházati költségtérítéssel a köztisztviselő számlával köteles elszámolni. A juttatás fedezetét a Képviselő-testület a Hivatal éves költségvetésében biztosítja.

9. § (1) A köztisztviselő a Kttv. 151. §-a alapján cafetéria-juttatásra jogosult. A köztisztviselőt megillető cafetéria-juttatás éves összege nem lehet alacsonyabb az illetményalap ötszörösénél, mely a 2014. évi XCIX. törvény alapján bruttó 200.000 Ft.

(2) A köztisztviselő javára az adóévben megállapított keretösszegen belül, az Szja. törvény 71. § (1) bekezdés a)-e) pontjában és a (3) bekezdésében meghatározott cafetéria elemek közül választhat, legfeljebb az ott meghatározott mértékig és feltételekkel.

Kegyeleti támogatás

10. § (1) A köztisztviselő közeli hozzátartozója halála esetén, továbbá az elhunyt köztisztviselő temetési költségeit viselő közeli hozzátartozóját temetési segélyben részesíthető. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott személyek ( a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér).

(2) A temetési segélyt írásban kérvényezni kell.

(3) A temetési segély összegét a képviselőt-testület határozza meg azzal, hogy annak fedezetét a Hivatal éves költségvetésében biztosítja.

Egyéb támogatások

11. § (1) A köztisztviselő részére további, visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatás biztosítható. Ilyen juttatás lehet különösen:

a) lakhatási, lakásépítési,- vásárlási támogatás,

b) albérleti díj hozzájárulás,

c) családalapítási támogatás,

d) szociális támogatás.

(2) A visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő támogatás keretösszegét a Hivatal éves költségvetésében hagyja jóvá a Képviselő-testület.

12. § Az anyakönyvvezetők költségtérítése évente azon köztisztviselőknek nyújtható, akik az anyakönyvi események (házasságkötés, névadó, házassági évforduló, állampolgársági eskü stb.) lebonyolításában tevőlegesen részt vettek. A költségtérítés maximális összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 100 %-a. A költségtérítés összegének felvételére, elszámolásának, esetleges visszafizetésének rendjére vonatkozó részletszabályokat a jegyző által elkészített Közszolgálati szabályzat tartalmazza. Az anyakönyvvezetőknek nyújtható támogatás keretösszegét a Hivatal költségvetésében hagyja jóvá a képviselő-testület.

Egyéb elismerések

13. § A köztisztviselő az adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért a következő elismerésekben részesíthető:

a) pénz-, vagy tárgyjutalom,

b) hazai vagy külföldi jutalomüdülés,

c) miniszter által adományozott, névre szóló emléktárgy,

d) miniszter által alapított kitüntető cím, díj, plakett, oklevél, emléklap stb.

e) kitüntetés. Az egyéb elismerésekre fordítható keretösszeget a Hivatal költségvetésében hagyja jóvá a képviselő-testület.

Nyugdíjas köztisztviselők támogatása

14. § (1) A nyugállományú köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető. A szociális és kegyeleti támogatásra fordítható keretösszeget a képviselő-testület a Hivatal költségvetésében biztosítja azzal, hogy ez a költség más célra nem használható fel (a továbbiakban: szociális keret). A szociális keret terhére nyújtható pénzbeli és természetbeni támogatások:

a) eseti szociális segély,

b) temetési segély.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt támogatásokat írásban kell kérvényezni.

(3) Az eseti szociális segély, valamint a temetési segély összegét a képviselő-testület határozza meg azzal, hogy annak megállapításához szükséges forrást a Hivatal költségvetésében hagyja jóvá.

Egyéb rendelkezések

15. § (1) Az e rendeletben meghatározott juttatásokra és támogatásokra felhasználható keretösszeg előirányzatát a képviselő-testület évente az önkormányzat költségvetési rendeletében, a Hivatal költségvetésében határozza meg.

(2) A juttatások és támogatások feltételeit, elbírálásának, elszámolásának, esetleges visszafizetésének részletes szabályait a jegyző – a polgármester egyetértése mellett – a közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

(3) A köztisztviselőket megillető juttatásokkal, támogatásokkal kapcsolatos, e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Kttv. vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2015. november 15. napján lép hatályba.