Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatás célú hasznosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatás célú hasznosításáról

2017.01.01.

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1.) a). pontjában kapott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.

2. § (1) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2) A képviselő-testület az Mktv. 34. § (3) bekezdése szerinti díjak vonatkozásában mentesség nem adható.

(3) Kedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) A filmforgatás célú közterület-használati díjkedvezmény mértéke az Mktv-ben meghatározott díj 50 %-a.

3. § (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy heti időtartamot.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat naponta 7.00 és 21.00 óra között időtartamra vonatkozhat.

(4) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a filmforgatás célú közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a filmforgatás célú közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.

(5) A filmforgatás célú közterület-használatot a (4) bekezdés szerinti esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra kell biztosítani.

4. § (1) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő filmforgatás célú közterület-használathoz e rendelet szerinti filmforgatás célú közterület-használati engedély szükséges.

(2) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a filmforgatás célú közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettségét nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a filmforgatás célú közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

5. § (1) Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.