Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2018. 07. 01- 2019. 02. 21

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló,1988. évi I. tv. 3. § (1) bekezdésében és  a 34 § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984.(XII.21.) KM. rendelet 2. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 51. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása érdekében a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


  1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek a megengedett nagyobb össztömege a 7,5 tonnánál, kivéve a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott, a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző, a műszaki és baleseti mentést ellátó, a kommunális feladatokat ellátó, az út-, vasút-, vagy közműépítést, illetve az út-, vasút-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző, a külön jogszabályban meghatározott postai és egyéb közszolgáltatást végző gépkocsira, valamint az önkormányzat saját beruházásaihoz használt gépkocsira.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az egyéb jogszabályban meghatározott össztömeget meghaladó járművekre, járműszerelvényekre.

(3) A rendelet területi hatálya Baracska Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban lévő – a rendelet 1. mellékletében felsorolt -belterületi közutakra terjed ki.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.


Súlykorlátozási tilalom


  1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Baracska Község közigazgatási területén lévő, – a rendelet 1. mellékletében felsorolt - önkormányzati tulajdonban álló közutakon súlykorlátozás lép életbe, azokon csak behajtási engedéllyel lehet közlekedni.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” – a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszelvénnyel) közlekedni tilos – közlekedési tábla jelzi. A súlykorlátozó tábla alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát kell kihelyezni.


Behajtási engedély kiadása


  1. § (1) Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a behajtási engedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a jegyzőre ruházza át.

(2) A jegyző a kérelmet megvizsgálja és a beérkezésétől számított 8 napon belül bírálja el.

(3) A behajtási engedély tartalmazza:

a) a jármű pontos megjelölését forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) a rendelet azon rendelkezését, amely alapján az engedély kiadásra került,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, amelyre az engedély érvényes.


A behajtási engedély kiadásának feltételei


  1. § (1) Az engedély iránti kérelmet a rendelet 2. mellékletében erre a célra rendszeresített nyomtatványon egy járműre vonatkozóan a jogosultsági feltételek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója (tulajdonosa), vagy a kérelemben  célállomásként feltüntetett ingatlan tulajdonosa, használója nyújthatja be a Baracskai Polgármesteri Hivatalban.

(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelembenmegjelölt ingatlan kizárólag önkormányzati úton legyen megközelíthető és a kérelmezett időszakban az alábbi feltételek valamelyike fennálljon:

a) a járművel a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállítanak és az áru be-, és kirakodása másként nem oldható meg,

b) a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a gépjárművet – jegyzői igazolás alapján – a kérelemben megjelölt ingatlanon garázsban vagy az udvaron tárolják,

c) a súlykorlátozással érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építőanyagok odaszállítása, illetve bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.


A behajtási engedély érvényességi ideje


  1. § (1) Az engedély az alábbi időszakokra adható ki:
  1. eseti behajtási engedély: meghatározott napon történő egyszeri be-, és kihajtásra,
  2. 4 napra,
  3. 30 napra,
  4. 1 évre

(2)  Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok egymást követő naptári napokban értendőek, a naptári napban meghatározott időtartam az adott napon 0 órától 24 óráig érvényes.

(3) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről a tényről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű leadásával – haladéktalanul értesíteni kell.


A behajtási engedély felülvizsgálata és visszavonása


  1. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (a jegyző, rendőrhatóság) kezdeményezésére a jegyző az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben a rendelet szabályaival ellentétes a kiadott engedély érvényben tartása, azt visszavonhatja.


A behajtási engedély használata


  1. § (1) A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel.

(2) A behajtási engedély eredeti példányát a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.

(3) A behajtási engedélyről tilos másolatot készíteni.

(4) A behajtási engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt – annak leadásával egyidejűleg – az önkormányzat díjmentesen kicseréli.

(5) A behajtási engedély elvesztését, eltulajdonítását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az engedélyező hatóságnál és a behajtási engedély pótlására kérelmet kell benyújtani. A behajtási engedély egyszeri pótlása díjmentes.

     8. §  (1) A helyi közútban bizonyíthatóan a behajtási engedélyes által okozott károk helyreállítása

             annak a kötelezettsége, akinek a nevére az önkormányzat a behajtási engedélyt kiállította.

             (2) A helyreállítást a károkozást követő 15 napon belül el kell végezni.

             (3) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát a jegyző vagy az általa

             megbízott ellenőrzi.


Záró rendelkezések


  1. § (1) Ez a rendelet 2018. július 1. napján lép hatályba.






        Becsei Andrásné sk.                                                                  Szeleczkyné Szabó Katalin sk.

        alpolgármester                                                                                             jegyző

        a polgármester tartós

        távollétében







A rendelet kihirdetése megtörtént:

Baracska, 2018. június 1-jén.



Szeleczkyné Szabó Katalin sk.

              jegyző














Mellékletek