Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018. (X.26.) önkormányzati rendelete

a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíja mértékének megállapításáról, valamint a költségtérítésről

Hatályos: 2018. 11. 01

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018. (X.26.) önkormányzati rendelete

a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíja mértékének megállapításáról, valamint a költségtérítésről

2018.11.01.

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselő) terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére tiszteletdíjat nem állapít meg.

(2) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésében megnevezett személyek részére az e rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

II. Fejezet

Tiszteletdíj mértéke és lemondásának szabályai

3. § (1) A képviselői tiszteletdíj mértéke:

a) a képviselői alapdíj 40.000 Ft/hó

a) bizottság elnökének tiszteletdíja (alapdíjon felül) 15.000 Ft/hó

(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére átutalással kifizetni.

(3) A tiszteletdíj elszámolásáról és átutalásáról a jegyző a Baracskai Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Csoportja útján gondoskodik.

III. Fejezet

A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

4. § (1) A képviselő-testület rendes üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni.

(2) Nem minősül igazolatlan távollétnek:

a) a képviselő-testület megbízásából végzett vagy egyéb közérdekű tevékenység,

b) állampolgári kötelezettség teljesítése,

c) a képviselő munkáltatója által elrendelt vagy saját keresőtevékenységével összefüggő hivatalos bel- vagy külföldi kiküldetés,

d) keresőképtelenséggel járó betegség,

e) egyéb, méltányolható személyes ok

(3) A távollét igazolásául szolgáló iratokat (a képviselő-testület megbízásáról szóló határozat csatolása, pl. bírósági, egyéb hivatalos idézés, táppénzes papír, pl. temetés időpontjára utaló értesítés, kiküldetési rendelvény stb.) legkésőbb a képviselő-testületi, illetve bizottsági ülés napjáig, a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben pedig az ok megszűnését követően haladéktalanul a polgármesterhez kell benyújtani .

(4) A képviselő a rendes ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(5) A képviselő ülésről történő eltávozása okának igazoltságára vonatkozóan a (2) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.

5. § (1) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a rendes képviselő-testületi vagy rendes bizottsági ülése(ke)n, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerül:

a) a rendes képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20 %-kal kell csökkenteni.

b) a rendes bizottsági ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20 %-kal kell csökkenteni.

c) ha a képviselő az adott hónapban a rendes képviselő-testületi és a rendes bizottsági ülésről is igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, az a) és b) pont alkalmazása helyett a következő két havi tiszteletdíját kell 20 %-kal csökkenteni.

d) ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható,

e) ha a bizottsági tag képviselő a rendes képviselő-testületi ülésről, valamint a rendes bizottsági ülésről is igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, havi tiszteletdíját 40%-kal kell csökkenteni.

(2) Ha a képviselő hat hónapon belül a rendes testületi vagy a rendes bizottsági ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.

(3) A (4) bekezdésben foglaltak ellenőrzése a rendes üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik, melyben fel kell tüntetni a képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét.

IV. Fejezet

A költségtérítés

6. § (1) A képviselőnek az alábbi feltételek együttes megléte esetén meg kell téríteni azt a költséget, amely:

a) a képviselő-testület képviseletében vagy megbízásából végzett tevékenységével függ össze,

b) általa megelőlegezett költség,

c) számlával igazolt,

d) szükséges költségnek minősül.

(2) A képviselő számára a képviselő-testület képviseletében vagy megbízásából végzett tevékenység az a tevékenység, amely:

a) tevékenység ellátására a képviselő-testület, a polgármester, illetve a bizottság megbízta,

b) amelyet utólag a polgármester ilyen tevékenységnek minősített.

(3) Megelőlegezett költség az a költség, melyet nem az önkormányzat pénztárából felvett pénzből – illetve egyéb pénzeszközök felhasználásával – fizetett meg, hanem azt saját maga, a képviselő fizette.

(4) Számlával igazolt az a költség, melyről a képviselő a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő számlát tud bemutatni (az utazási költség igazolása a belföldi kiküldetési rendelvény nyomtatvány kitöltésével igazolható).

(5) Szükséges költség az a költség, amely a feladat, tevékenység ellátásához elengedhetetlenül szükséges, nélküle adott tevékenység nem lenne ellátható, és amelynek képviselő általi viselése indokolatlan.

7. § A képviselői költségek kifizetését a polgármester engedélyezi a bemutatott számlák és a 6. § -ban foglalt feltételek fennállása ellenőrzését követően.

V. Fejezet

Záró rendelkezés

8. § (1) Ez a rendelet 2018. november 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíja mértékének megállapításáról, valamint a költségtérítésről szóló 25/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet.