Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásáról, a felügyeleti díjról, valamint az üzletek működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmények ellenőrzésének rendjéről

Hatályos: 2018. 12. 02

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya Baracska község önkormányzata közigazgatási határán belül található, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 1. §-ában meghatározott személyekre, szolgáltatókra ( a továbbiakban: üzlet) terjed ki.


Értelmező rendelkezések


2.§ E rendelet alkalmazásában

  1. üzleten: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) 2. § 27. pontjában,
  2. kereskedelmi tevékenységen: a Kertv. 2. § 9. pontjában,
  3. kiskereskedelmi tevékenységen: a Kertv. 2. § 13. pontjában,
  4. vendéglátáson: a Kertv. 2. § 30. pontjában,
  5. szeszes italon: a Kertv. 2. § 23a. pontjában,
  6. üzlet működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekményen: a Kertv. 2. § 31. pontjában foglaltakat kell érteni.


Üzletek éjszakai nyitva tartásának általános szabályai


3.§ (1) Baracska Község Önkormányzata közigazgatási területén a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje további korlátozását Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete az alábbiak szerint határozza meg:

               Hétfőtől vasárnapig: 22.00 órától másnap 06.00 óráig zárva tartanak.

 (2) December 31-én  22.00  órától másnap  06.00 óráig az (1) bekezdésben   

   foglaltaktól  eltérően  külön engedély nélkül – az üzemeltető által meghatározott         

   időben – nyitva  tarthatnak az üzletek

  (3) Előzetes bejelentés alapján, írásbeli kérelemre, vendéglátó egységenként és naptári évenként a (2) bekezdésben foglaltakon kívül az (1) bekezdésben meghatározott nyitvatartási időtől eltérő nyitva tartás engedélyezhető. Az írásbeli kérelmet a kérelmezett időpont napját legalább 5 munkanappal megelőzően kell benyújtani a jegyzőhöz, aki azt az előzetes tapasztalatok, észrevételek alapján megvizsgálja, engedélyezés esetén a bejelentést záradékolja.

(4) Olyan kérelmező esetében, aki korábban kért eseti nyitvatartási idő hosszabbítást és közrendet, köznyugalmat megzavaró esemény történt a nyitvatartási ideje alatt, illetve az esemény kiváltó okaként az üzemeltetőnek felróható magatartás került megállapításra – melyet rendőrségi jegyzőkönyv, akár egyéb, a hatóság által az ügy érdemére vonatkozó döntése is alátámasztott – a jegyző a kérelmet elutasíthatja.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott nyitvatartási idővel ellentétes működés esetén a jegyző – a fokozatosság és arányosság elvének figyelembevételével – legfeljebb 150.000 Ft-ig, azaz Egyszázötven-ezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabására jogosult.


Felügyeleti díj mértéke meghatározásának szabályai


4.§ (1) Az üzlet köteles a 22.00 óra és 06.00 óra közötti nyitva tartásával összefüggő – a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó – többletfeladatokhoz igazodó összegű – felügyeleti díjat az önkormányzat részére megfizetni.

(2) Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete – a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó – többletfeladatokhoz igazodó felügyeleti díjat nem állapít meg.

(3) A felügyeleti díj megfizetésének, meg nem fizetésének részletszabályait a (2) bekezdésben foglaltakra tekintettel a képviselő-testület nem határozza meg.


Az üzlet működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmény bekövetkezésére vonatkozó ellenőrzés


5.§ (1) Az üzlet működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmény bekövetkezésére vonatkozó ellenőrzést a jegyző által elkészített ütemterv alapján kell ellenőrizni.

(2) A Baracskai Polgármesteri Hivatal köztisztviselője az ütemtervnek megfelelő ellenőrzési tapasztalatairól, valamint a megtett intézkedésekről köteles félévente az azt követő hónap utolsó napjáig a jegyző részére, a jegyző által meghatározott adattartalommal és szempontok szerint beszámolót készíteni.


Záró rendelkezés


6.§ (1) Ez a rendelet 2018. december 2. napján lép hatályba.

(2) A már működő üzletek üzemeltetőinek az üzlet nyitva tartását e rendelettel összhangban, a rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül újra meg kell határozniuk és azt a nyilvántartásba vétel céljából a jegyzőhöz be kell jelenteniük.

(3) Hatályát veszti Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének az üzletek éjszakai nyitva tartásáról, a felügyeleti díjról, valamint az üzletek működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmények ellenőrzésének rendjéről szóló 23/2015. (IX. 04.) önkormányzati rendelete.




 Becsei Andrásné s.k.                                                             Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

    alpolgármester                                                                                    jegyző

a polgármester tartós távollétében


A rendelet kihirdetése megtörtént:

Baracska, 2018. november 30-án.



Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

               jegyző