Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019. (IX.12.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 09. 13- 2019. 11. 14

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya kiterjed Baracska község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személyekre, feltéve, hogy életvitelszerűen Baracska községben él.


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában a háztartást a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban Szt.) foglaltaknak megfelelően kell alkalmazni.

3. § E rendelet alkalmazásában jövedelemigazolás: keresőtevékenység esetén a munkáltatói igazolás, vagy bérjegyzék; nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjösszesítő és az utolsó havi nyugdíjszelvény, ill. folyószámla kivonat; családtámogatási ellátások esetén utolsó havi folyószámla kivonat, postai szelvény, vagy megállapító határozat; az állami foglalkoztatási szervtől folyósított ellátás esetén a megállapító határozat és az utolsó havi folyószámla kivonat, ill. postai csekk; tartásdíj esetén a bírósági ítélet vagy végzés, ill. a tartásdíj megelőlegezést elrendelő határozat.


3. Hatásköri rendelkezések


4. § E rendeletben meghatározott ellátás tekintetében a képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester jár el.


4. Eljárási rendelkezések


5. § (1) Baracska Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális tüzelő támogatást tűzifa formájában nyújtja. Az eljárás költség- és illetékmentes.

(2) A rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet a Baracskai Polgármesteri Hivatalban (2471 Baracska, Kossuth u. 29.) lehet benyújtani, 2019. október 1-31. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A jövedelemvizsgálat során a Szt. 4. § (1) bekezdés a)-b), i) pontját, valamint a 10.§-t megfelelően alkalmazni kell.

(4) Amennyiben a polgármester a jövedelemnyilatkozatban közölt adatokat vitatja, a Szt. 10. § (6) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény mindkét példányának aláírásával igazolja, melynek egyik példánya a jogosultat illeti meg.

(6) A kérelemben tett nyilatkozatok valódiságát a polgármester vagy az általa megbízott személy helyszíni szemle útján jogosult ellenőrizni.


2. A jogosultság feltételei


6. § (1) Baracska Község Képviselő-testülete – a rendelkezésre álló készlet erejéig - szociális tűzifa támogatásban részesítheti azt a személyt, aki

a) rendszeres települési támogatásban részesül, vagy

b) aktív korúak ellátásában részsül, vagy

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

d) családjában halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) időskorúak járadékában részesül, vagy

f) egészségkárosodására tekintettel részesül ellátásban és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, vagy

g) 70 éven felüli egyedül élő személy, és jövedelmének havi összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, vagy

h) a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény hatálya alá tartozó ellátásban részesül és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, vagy

i) jövedelemmel nem rendelkezik, az Szt. 4. § (1) bekezdésének i) pontja szerinti rendszeres pénzellátásban nem részesül, az állami foglalkoztatási szerv a kérelem benyújtásának időpontjában legalább 1 napja nyilvántartja álláskeresőként és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon címen lévő ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakáscímen élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy címről több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik úgy, hogy a gyermeket nevelő kérelmező előnyt élvezzen.

(3) A tűzifa támogatás megítélésénél a polgármester figyelembe veszi az (1) bekezdésben foglalt feltételek teljesülését, a kérelmezővel együtt élők – elsősorban a gyermekek - számát, az egy főre jutó jövedelem összegét, az egyéb szociális ellátásokra való jogosultságot és azok havi összegét és ezek mérlegelésével, egyedileg dönt a jogosultságról.

(4) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül az (1) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, aki olyan ingatlanban él, amely a kérelem benyújtásakor tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(5) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem adható.

(6) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a jogosult a fát értékesítette, köteles a tűzifa támogatás ellenértékét megtéríteni és a további tüzelőanyag támogatásokból kizárható.

(7) A tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként legfeljebb 5 m3.


4. Záró rendelkezések


7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2019. november 15. napján hatályát veszti.





         Becsei Andrásné s.k.                                                      Szeleczkyné Szabó Katalin s.k. 

           alpolgármester                                                                             jegyző





A rendelet kihirdetése megtörtént:



Baracska, 2019. szeptember 12-én.




Szeleczkyné Szabó Katalin

              jegyző s.k.



Mellékletek