Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

az elismerések alapításáról, odaítélésének részletes szabályairól

Hatályos: 2019. 10. 02- 2022. 10. 28

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

az elismerések alapításáról, odaítélésének részletes szabályairól

2019.10.02.

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A „Díszpolgári cím” adományozásának feltételei

1. § (1)1 A „Község Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett és tárgyjutalom jár.

(3) A tárgyjutalom értékének összegét a képviselő-testület az adományozással egy időben állapítja meg.

(4) A képviselő-testület díszpolgári címet adományozhat,

- annak a baracskai születésű, vagy itt élő személynek, aki művészeti alkotásával, írói vagy feltalálói tevékenysége folytán állami kitüntetésben részesült, vagy fentieken kívül valamilyen pozitív tettével országos illetve országon kívüli hírnevet szerzett a községnek,
- annak a személynek, aki munkájával, tevékenységével maradandó értéket teremtett, turisztikai látványosságot hozott létre a községben,
- aki a falu fejlődése, az ifjúság nevelése, a község ügyeinek ellátása érdekében hosszú távon kiemelkedően hasznos egyéni vagy közösségi munkát végzett.
(5) Posztumusz díszpolgári cím adományozható az (1) ás (4) bekezdésben meghatározott fennállása esetén.

2. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

b) díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

3. § (1) A díszpolgári cím adományozását jogosultak kezdeményezni:

- a polgármester
- a települési képviselő
- a képviselő-testület bizottsága
(2) A díszpolgári cím odaítéléséről a képviselő-testület minden évben szeptember hónapban zárt ülésen, titkos szavazással határoz.
(3) A javaslatot a jegyzőnek kell írásban, indoklással ellátva leadni augusztus 31-ig, mely javaslatok alapján a jegyző előterjesztést készít a képviselő-testületnek.
(4) A díszpolgári cím minden év október 23-án a Nemzeti Ünnep évfordulóján, a községi ünnepen kerül átadásra. Az odaítélés és átadás időpontjától a képviselő-testület eltérhet.
(5) A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet a polgármester adja át. Az adományozást határozat formájában a jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.

4. § (1) A díszpolgári cím egy A/4-es nagyságú, összecsukható lappal kerül átadásra, melynek külső borítója a községi zászló színével megegyező, rajta a település nevével, címerével. Belsőlapján szerepeltetni kell az elismerésben részesülő személy nevét, születési adatait, lakcímét, a cím adományozóját, adományozási jogcímét, a polgármester és a jegyző aláírását, képviselő-testület pecsétjét, a díszpolgári címet adományozó határozat számát, keltét.

(2) A díszpolgári cím adományozását rövid életrajz és az érdemek rövid leírásával, díszes kivitelű albumban kell megörökíteni és nyilvántartani.

(3) A Faluházban egy tablón szerepeltetni kell a díszpolgári címben részesülő személyek nevét, az adományozás jogcímét és évét.

5. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

6. § (1)2 Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete az elhunyt díszpolgár- ideértve a posztumusz díszpolgárt is – jogerős hagyatékátadó végzéssel igazolt törvényes örököse/örökösei részére egyszeri pénzbeli juttatást állapít meg. A pénzbeli juttatás összege 1.000.000,- Ft, azaz egymillió forint.

(2)3

2. Az „Önkormányzati Ifjúsági Díj” adományozásának feltételeiről

7. § (1) Önkormányzati Ifjúsági Díj adományozható annak a baracskai állandó lakóhellyel rendelkező fiatalnak, aki az adományozás évében még nem töltötte be a 30. életévét, példamutató emberi magatartása köztiszteletnek örvend, továbbá valamely területen elért kiemelkedő tevékenységével olyan elismerést szerzett, mellyel hozzájárult a település jó hírnevének öregbítéséhez.

(2) Az Önkormányzati Ifjúsági Díj adományozását kezdeményezhetik:

- a polgármester,
- bármely települési képviselő,
- a képviselő-testület bármely bizottsága.
(3) A javaslatokat írásban, indoklással ellátva a jegyzőnél minden év január 31. napjáig lehet benyújtani. A javaslatok alapján az előterjesztést a jegyző készíti el.
(4) Az Önkormányzati Ifjúsági Díj odaítéléséről a képviselő-testület minden évben februári zárt ülésén határoz.
(5) Az Önkormányzati Ifjúsági Díj minden évben a március 15-i községi ünnepségen kerül átadásra. Az odaítélés és átadás időpontjától a képviselő-testület eltérhet.

8. § (1) Az Önkormányzati Ifjúsági Díjjal külön erre a célra készített emlékplakett

jár.
(2) Évenként legfeljebb két Önkormányzati Ifjúsági Díj adományozható.

3. A „Baracska Közéletéért Emlékérem” adományozásának feltételeiről

9. § (1) Baracska Közéletéért Emlékérem adományozható annak a köztiszteletben álló, példamutató emberi magatartású személynek, aki több éven keresztül elismerésre méltóan tevékenykedett a község érdekében bármely területen (gazdasági, társadalmi, kulturális, sport, szellemi élet).

(2) A Baracska Közéletéért Emlékérem adományozását kezdeményezhetik:

- a polgármester,
- bármely települési képviselő,
- a képviselő-testület bármely bizottsága.
(3) A javaslatokat írásban, indoklással ellátva a jegyzőnél minden év április 30. napjáig lehet benyújtani.
A javaslatok alapján az előterjesztést a jegyző készíti el.
(4) A Baracska Közéletéért Emlékérem odaítéléséről a képviselő-testület minden évben, május hónapban zárt ülésen határoz.
(5) A Baracska Közéletéért Emlékérem minden évben a Falunapon kerül átadásra.

10. § (1) Az emlékérem posztumusz nem adományozható.

(2) Évente a képviselő-testület legfeljebb két emlékérmet adományozhat.

(3) A Baracska Közéletéért Emlékérem a községi zászló színével megegyező díszdobozban elhelyezett selyemmel bélelt mappában elhelyezett porcelán érem, melyen Baracska neve és címere, valamint az adományozás éve szerepel.

(4) Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete az elhunyt Baracskai Közéletéért Emlékérem birtokosa temetési költségeihez hivatalból 100.000 Ft-tal járul hozzá.

(5) A megállapított összeget a temettető - a saját nevére szóló, általa a temetkezési szolgáltató részére kifizetett temetési költséget tartalmazó számla alapján, vele előre egyeztetett időpontban - kapja meg Baracska község önkormányzata házipénztárából.

4. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2019. április 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének a községi címer és zászló alapításáról, használatának rendjéről, valamint elismerések alapításáról szóló 30/2018.(XI.30.) önkormányzati rendelete.

1

A(z) 1. § a(z) 16/2019. (X. 1.) önkormányzati rendelettel megállapított szöveg.

2

A(z) 6. § (1) bekezdése a(z) 16/2019. (X. 1.) önkormányzati rendelettel megállapított szöveg.

3

A(z) 6. § (2) bekezdését a(z) 16/2019. (X. 1.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezte.