Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 29- 2020. 02. 29

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, valamint a 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A szociális ellátásokról szóló 25/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Települési ápolási támogatás állapítható meg annak a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 2. pont szerinti hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg, állandó és tartós gondozásra szoruló személy otthoni ápolását végzi, feltéve, hogy az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-t, egyedül élő ápoló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  250%-át.”

(2) A R. 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A települési ápolási támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-a.”

(3) A R. 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) A települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek

  1. a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,
  2.  egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,

és a havi rendszeres gyógyszerköltségének mértéke eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át

feltéve, hogy közgyógyellátásban nem részesül.”

(4) A R. 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A települési gyógyszertámogatás havi összege a (3) bekezdés alapján számított havi gyógyszerköltség 20 %-a, de legfeljebb 4.000,-Ft.”

(4) A R. 13-14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13.§ (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult elsősorban az a

a) rendkívüli élethelyzetbe került személy, aki

aa) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

ab) válsághelyzetben lévő várandós anya, aki segítség nélkül gyermekét megtartani, fogadni nem tudja,

ac) eseti gyógyszerkiadását fedezni nem tudja, közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és nem részesül a gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban,

ad) gyógyászati segédeszköz kiadását jövedelmi helyzete miatt nem képes megfizetni, és közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik,

ae) átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyermekével szándékozik kapcsolatot tartani,

af) a gyermeke nevelésbe vételének megszűnését követő, családba történő visszahelyezéséhez a megfelelő körülményeket biztosítani nem tudja,

ag) munkanélküli, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult és gyermeke beiskolázását fedezni nem tudja,

ah) 8 napon túli kórházi kezelésre szorul,

ai) a saját, vagy vele együtt élő házastársának, gyermekének betegsége, balesete miatt végzett ápolás, gondozás okán 30 egymást követő napot meghaladóan táppénzt vesz igénybe,

aj) az őt ért elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet következményeit elhárítani nem tudja,


ak) önhibáján kívül hajléktalanná vált

b) létfenntartási gondokkal küzdő személy, aki         

ba) nyugdíj, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának megállapítása iránti eljárása folyamatban van és egyéb jövedelemmel nem rendelkezik,

bb) 12 hónapon belül álláskeresővé vált, de aktív korúak ellátására nem jogosult,

bc) közüzemi számláját kiegyenlíteni önhibáján kívül nem tudja és ennek elmaradása a szolgáltatásból való kizárását eredményezné,

bd) a közszolgáltatás visszakapcsolásának költségeit nem képes viselni,

be) álláskereső és elhelyezkedése érdekében az állásinterjún való megjelenésével összefüggő utazási költségeit viselni nem tudja

és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén  250%-át nem haladja meg.

(2) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy is, aki a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 2. pont szerinti elhunyt hozzátartozója eltemetéséről gondoskodik, és

a) nagykorú elhunyt esetén családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át,

b) kiskorú elhunyt esetén családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetén 400 %-át

nem haladja meg.

14. § (1) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege – a (3)-(4) bekezdésben foglalt kivétellel - nem lehet több mint 20.000,-Ft.

(2) A rendkívüli települési támogatás éves összege egyedül élő esetén személyenként, család esetén családonként nem haladhatja meg a 30.000,-Ft-ot, melynek számításánál figyelmen kívül kell hagyni a 13. § aj)  alpontjai alapján nyújtott rendkívüli települési támogatás összegét.

(3) Az elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet elhárításához nyújtott rendkívüli települési támogatás összege 50.000,-, kivéve, ha az elemi kár, katasztrófa, vagy vis major helyzet ennél kisebb összegű támogatással is elhárítható.

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítható rendkívüli települési támogatás összege nagykorú elhunyt esetében 40.000,-Ft, kiskorú elhunyt esetében 50.000,-Ft.

(5) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segély iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.

(6) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.

(7) A rendkívüli települési támogatás évente legfeljebb egy alkalommal – egyedül élő esetén személyenként, egyéb esetben családonként - méltányosságból abban az esetben is megállapítható, ha az egy főre jutó havi jövedelem az 13. §-ban előírt jövedelmi feltételektől legfeljebb 50 %-kal eltér.”

(5) A R. 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) A települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

 (2) A (1) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:


TM = 0,3-

J-0,5 NYM
─────


*0,2,

 


NYM



ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.”

 

(6) A R. 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: 

„22. § (1) Az eltemettetésre köteles személy teljes egészében mentesül a köztemetés temetési költségének megtérítési kötelezettsége alól, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének  200%-át.

(2) Az eltemettetésre köteles személy 50 %-ban mentesül a köztemetés temetési költségének megtérítési kötelezettsége alól, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének  250%-át.”

2. § A R. 21. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Természetbeni támogatásként tűzifa formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás esetén a biztosított tűzifát a 14. § (2) bekezdésének tekintetében 2.000,-/q értéken kell figyelembe venni.”

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet hatálybalépésekor települési ápolási támogatásra jogosultak részére 2020. március 1. napjától az 1. § (2) bekezdésével megállapított ellátási összeget kell folyósítani.





        Szőlősy Béla Attila s.k.                                                     Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

             polgármester                                                                           jegyző





A rendelet kihirdetése megtörtént:



Baracska, 2020. február 28.




Szeleczkyné Szabó Katalin s.k.

                jegyző