Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2020. 04. 23- 2021. 07. 28

Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról

2020.04.23.

Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) b), c) pontjában, a (4) bekezdésben, a 13. § (1) bekezdésében, valamint a 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Iszkaszentgyörgy község önkormányzatának tulajdonában álló ,dolgokra, pénzügyi eszközökre, társasági részesedésekre, vagyoni értékű jogokra, valamint az ezekkel való gazdálkodásra terjed ki.

2. Az Önkormányzat vagyona

2. § (1) Az önkormányzati vagyon törzsvagyonból, valamint üzleti vagyonból áll.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó vagyontárgyak köréből

a) a forgalomképtelen vagyontárgyak felsorolását az 1. melléklet tartalamazza,

b) a korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak felsorolását a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat üzleti vagyonának felsorolását a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Új vagyontárgy tulajdonjogának megszerzése esetén a képviselő-testület a szerzést követő testületi ülésen dönt a vagyontárgy minősítéséről.

(5) Az önkormányzat nem rendelkezik olyan vagyonnal, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt vagyonnak minősül.

3. A tulajdonosi jogok gyakorlása

3. § (1) A tulajdonosi jogot a rendeletben foglaltak szerint Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testületet) gyakorolja. A képviselő-testület döntése előtt a Pénzügyi Bizottság köteles a rendelet-tervezetet véleményezni.

(2) Az önkormányzati vagyon hasznosításának formái:

a) önálló vállalkozás, valamint vállalkozásokban való részvétel,

b) tulajdonbaadás,

c) bérbeadás,

d) használatbaadás.

(3) A Képviselő-testület az 1. mellékletben felsorolt forgalomképtelen illetőleg a 2. nmellékletben szereplő korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak hasznosítása esetében a (2) bekezdés c-d) pontjában foglalt hasznosítási módokról egyedi kérelem alapján, minősített többséggel határoz.

(4) A 3. mellékletben szereplő üzleti vagyontárgyak hasznosítása egyedi kérelem alapján történik – az (5) bekezdésben foglalt kivételekkel. A kérelem tárgyában a képviselő-testület minősített többséggel határoz.

(5) A lakások, az építmények, egyéb ingatlanok hasznosításáról a képviselő-testület két lépcsőben, minősített többséggel határoz. Először a hasznosítás tényéről, módjáról és feltételeiről dönt, ezt követően a vagyontárgyakat hasznosításra meghirdeti.

(6) A hasznosításra történő meghirdetés az önkormányzat honlapján és a hirdetőtáblákon (továbbiakban: helyben szokásos módon) történik. Amennyiben a helyben szokásos módon történő meghirdetés nem vezetett eredményre, a haszosítás valamelyik Fejér megyei napilapban meghirdetésre kerül.

4. Vagyonértékesítés

4. § (1) A képviselő-testület bruttó 10.000.000 Ft . értékhatár feletti értékű vagyonát versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával értékesíti.

(2) Az üzleti vagyon átruházásához, bérbeadásához, ingyenes és határidő nélküli használatba adásához, megterheléséhez, gazdasági társaságba, alapítványba történő beviteléhez a képviselőtestület minősített többségű döntése szükséges.

(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő – az üzleti vagyon körébe tartozó – lakások, építmények, egyéb ingatlanok értékesítését megelőzően a képviselő-testület ingatlan értékbecslő szakvéleményét szerzi be a vételár megállapításához.

5. Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet 2012. március 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályairól szóló 11/2003. (VI. 26.) önkormányzati rendelet, továbbá az Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályainak módosításáról szóló 26/2004. (XII.20.) önkormányzati rendelet, az Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályainak módosításáról szóló 20/2005. (XII.30.) önkormányzati rendelet, Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályainak módosításáról szóló 11/2007. (IX.12.) önkormányzati rendelet, Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályainak módosításáról szóló 11/2009. (X.28.) önkormányzati rendelet.

Gáll Attila
polgármester

Parajdi Cecília
jegyző