Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelete

2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 04- 2014. 05. 08

Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, képviselő-testületére és annak bizottságaira, a közös önkormányzati hivatalra és az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményeire, szakfeladataira terjed ki.

A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

II. FEJEZET

KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI


Az önkormányzat és költségvetési szerveinek 2013. évi költségvetése


2.§[1]      A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének

           

            a./ bevételi főösszegét                                   358.093 e forintban

            b./ kiadási főösszegét                                   358.093 e forintban


állapítja meg.

3.§[2]


(1) Az önkormányzat működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következő szerint állapítja meg:


a)Működési kiadások előirányzata összesen:                                         213.709 e Ft

                     ebből:

                   aa)    Személyi juttatások                                                                     78.411 e Ft

                   ab)    Munkaadókat terhelő járulékok                                                     18.597 e Ft

                   ac)    Dologi kiadások                                                                           73.264 e Ft

                   ad)    Ellátottak pénzbeli juttatása                                                            8.804 e Ft

                   ae)    Egyéb működési célú juttatás                                                        34.633 e Ft

                    b) Felhalmozási kiadások előirányzata összesen:                                   68.280 e Ft

                    c) Finanszírozási kiadások előirányzata összesen:                                 76.104 e Ft

(2)  Az önkormányzat működési, fenntartási bevételeit a képviselő testület a következőszerint állapítja meg:       

a) Működési bevételek előirányzata összesen:                                        228.521 e Ft

                     ebből:

                        Működési célból átvett pénzeszközhöz 

   Működési célú támogatás Államháztartáson belülről                                   39 e Ft

                   ab)    Önkormányzatok költségvetési támogatása                                    163.321 e Ft

                   ac)    Intézményi működési bevételek                                                       17.365 e Ft

                   ad)    Közhatalmi bevételek                                                                     47.795 e Ft

                 b) Felhalmozási bevételek előirányzata összesen:                                      23.415 e Ft

                 c) Finanszírozási bevételek előirányzata összesen:                                    106.157e Ft

4.§


(1) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek

a) Iszkaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: a Közös hivatal), mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv

          b) Vackor Óvoda, mint önállóan működő költségvetési szerv.



(2) A b)  pontban meghatározott önállóan működő költségvetési szerv gazdálkodási feladatait az Iszkaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.


(3) Az Önkormányzat által irányított (1) bekezdés szerinti költségvetési szervek 2013. évi

a) engedélyezett létszámát költségvetési szervenként, szakfeladatonként, továbbá a közfoglalkoztatottak létszámát 5. melléklet,

b) költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 15. melléklet

tartalmazza.

5.§

 A 2. § (1) bekezdés szerinti költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 0 Ft, melyből

     a) a működési hiány 0 Ft

b) a felhalmozási hiány  0  Ft.

6.§


(1) Az Önkormányzat az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 6. melléklete tartalmazza

(2) Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit e rendelet 10. számú melléklete tartalmazza.


 III. FEJEZET

A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

7.§

(1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles. A képviselő-testület  az első negyedév kivételével- negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban  meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

(2) Az önkormányzat részére engedélyezett központi pótelőirányzat esetén II. negyedévben, III. negyedévben és IV. negyedévben módosítandó a rendelet.

(3)       Az évközi központi előirányzat zárolást haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni rendelet módosítási javaslattal.

8.§

(1) Az önkormányzat a civil szervezetek és egyházak támogatására 3.480 E Ft-ot biztosít.

(2) A civil és egyéb szervezetek 2013. március 12-ig nyújthatnak be támogatás iránti kérelmet az önkormányzat felé.

(3)A támogatások odaítéléséről a képviselő-testület 2013. március 31-éig hozza meg döntését.

(4) Az önkormányzat által támogatott szervezetek a részükre céljelleggel – nem szociális ellátásként – biztosított összegek rendeltetésszerű felhasználásáról a támogatást követő év január 31-ig kötelesek elszámolni az önkormányzat felé.

(5)Amennyiben a támogatott szervezet a számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további támogatást fel kell függeszteni.

9.§


A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőit a 2013. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

10.§


 (1)      Az önállóan működő és gazdálkodó és az önállóan működő költségvetési szerv vezetője előirányzat-módosítási hatáskörében a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevételével a kiadási és bevételi előirányzatát megemelheti.

(2)       Saját hatáskörű előirányzat-módosítás támogatási többletigénnyel sem a költségvetési évben, sem a következő években nem járhat.

(3)       Az előző évi pénzmaradvány a felügyeleti szerv által történő felülvizsgálatot követően  előirányzat-módosítás után használható fel.

(4)       A saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításról az intézmények az I. félévi , az I-III. negyedévi és az éves gazdálkodásról szóló beszámoló keretében adnak számot.

(5)       Fentieken túlmenő előirányzat-módosítás (létszám, bér, TB, dologi) csak a Képviselő-testület rendelete alapján történhet.

(6) A költségvetés végrehajtása során az intézmény az Alapító Okiratban meghatározott feladatát látja el.

(7)       A költségvetési szervnek a 28 napot meghaladó elismert tartozásállományáról adatszolgáltatási kötelezettsége van az önkormányzat felé.

(8) Az intézmények finanszírozása a költségvetési rendeletben meghatározott keretek között, igény szerint, az intézmények jelzése szerint történik.

11.§


(1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén beszámol. 

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

12.§


 A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet 4. mellékletében felsorolt felhalmozási kiadási előirányzatok erejéig - az ott meghatározott feladatok szerint - kötelezettséget vállaljon.

13.§


 (1) Az önkormányzat a gazdálkodás során év közben átmenetileg szabad pénzeszközeit értékpapír, befektetési jegy, vásárlás-, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosítja.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzügyi műveletekkel kapcsolatos szerződések megkötésére a képviselő-testület a polgármestert felhatalmazza.


(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az elfogadott költségvetés terhére esetenként 300.000.-Ft erejéig kötelezettséget vállaljon, amelyről a döntést követő képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

14.§



 Ez a rendelet 2013. január 31. napján  lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok   2013. január 1. napjától  alkalmazandók.









Gáll Attila

Parajdi Cecília

polgármester

jegyző




Kihirdetési záradék:


                        2013. február 4.                                                       

                    kihirdetés napja                                                     aláírás

[1]

Módosította a 6/2014. (V.08.) önkormányzati rendelet

[2]

Módosította a 6/2014. (V.08.) önkormányzati rendelet