Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015.(IX.1.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól és az ebrendészeti hozzájárulás mértékének szabályozásáról

Hatályos: 2015. 09. 02

Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2015. (IX.1.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

és az ebrendészeti hozzájárulás mértékének szabályozásáról

Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (5)-(6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/C.§ szakaszában és 48/A. § (3) bekezdésében, továbbá az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 19.§ (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Iszkaszentgyörgy község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre, amely kedvtelésből tartott állatot tart (a továbbiakban: állattartó).

(2) Kedvtelésből állatot tartani az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályai, valamint e rendelet előírásai szerint lehet.

(3) E rendelet alkalmazása során e jogszabályok fogalom-meghatározásait kell alkalmazni.

2. § (1) A község területén családi házanként legfeljebb 3 darab eb – és egyszeri szaporulata három hónapos korig – tartható.

(2) Külterületen eb számbeli korlátozás nélkül tartható.

3. § Az állattartó köteles az ebet úgy tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon.

4. § (1) Ha az eb harapós, vagy támadó természetű, az ingatlan bejáratán jól látható helyen a harapós ebre utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

(2) A több lakó által használt közös udvaron eb bármely lakó kérésére csak elkerítve tartható. Ez esetben az ebet úgy kell elkeríteni, hogy az udvaron a közlekedést, az onnan megközelíthető közös helyiségeket, kapubejárók stb. használatát ne akadályozhassa.

5. § Nem szabad bevinni – a vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével – az ebet:

a) élelmiszert árusító helyiségbe;

b) egészségügyi intézményekbe;

c) a községi önkormányzati hivatal épületébe;

d) az óvoda területére;

e) az iskola területére;

f) játszótérre;

g) az IKSZT épületébe.

6. § (1) Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről (eladás, elajándékozás stb.) gondoskodni.

(2) Nem megengedett az állatok elűzése, elhagyása vagy kitétele.

7. § Iszkaszentgyörgy közigazgatási területén a kóbor állatok befogását az ALPHA-VET Kft. végzi e rendelet 1. függelékében meghatározott megbízási szerződésben foglaltak szerint.

8. § Iszkaszentgyörgy közigazgatási területén lévő ingatlanokon és közterületein keletkező állati eredetű hulladék begyűjtését az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. Solti Gyára végzi e rendelet 2. függelékében meghatározott szolgáltatási szerződésnek megfelelően. 

9. § Az ebrendészeti hozzájárulás mértéke 0. - Forint.

10. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az állattartás helyi szabályairól szóló 7/2000. (III.13.) önkormányzati rendelete.

Gáll Attila                                                        Parajdi Cecília jegyző távollétében:

polgármester                                                   Viziné dr. Horváth Judit

                                                                       jogi igazgatási ügyintéző




A rendelet 2015. szeptember 1-jén lett kihirdetve:


                                               Parajdi Cecília jegyző távollétében:

                                               Viziné dr. Horváth Judit

                                               jogi igazgatási ügyintéző