Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2016. 12. 16


Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselőtestületének

22/2016. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról


Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját.


2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Iszkaszentgyörgy község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér, beépítetlen terület) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya azon engedélyezési eljárásokra, amelyekben az 1988.évi I. törvény alapján a közút nem közlekedési igénybevételét, a közút melletti ingatlan hasznosítása iránti eljárást kell lefolytatni.

2. Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele


3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit – rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

4. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezése a jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott tevékenységek céljára, illetve esetekben lehetséges.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közterület-használat engedélyezése ügyében a polgármester átruházott hatáskörben önkormányzati hatósági jogkörben hozza meg a döntést.

(3) A közterület használat engedélyezése ügyében a polgármester határozathozatal helyett az ügyféllel hatósági szerződést köthet.

(4) A közterület használat engedélyezése ügyében méltányossági eljárás lefolytatását jelen rendelt kizárja.

5. § (1)  A közterületek  rendeltetéstől eltérő  használatának engedélyezése esetén az engedélyesnek a jelen rendeletben meghatározott kivételekkel, a rendelet 1. melléklete szerinti közterület használati díjat kell fizetni.

(2) A közterület használati engedélyt – a közterület használati díj fizetésére történő kötelezés mellőzésével – ki kell adni a következő esetekben:

 a./ az önkormányzat saját és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek beruházásában végzett építési, felújítási munkálatok,

b./ az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek által szervezett valamennyi rendezvény,

c./ humanitárius, karitatív, kulturális, sport tevékenység céljára szervezett rendezvények, kivéve ha a rendezvény szervezője egyéni, vagy társas vállalkozó.

6. § (1) A közterület-használati engedélyt – határozott, legfeljebb 1 éves időtartamra lehet kiadni.

(2) A közterület használati engedélyben rendelkezni kell arról, hogy

 - az engedélyes az engedélyben meghatározott tevékenység gyakorlása során köteles betartani a jelen rendeletben, illetve bármely más jogszabályban meghatározott kötelezettségeket, illetve köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amelyet jelen rendelet, vagy más jogszabály tilt.

 - az engedélyes a közterület használati engedélyben megjelölt területen a köteles gondoskodni a közterület tisztán tartásáról, a síkosság mentesítésről.

- amennyiben az a tevékenység, amelyre a közterület igénybevételét kérelmezték, bármely más hatóság engedélyéhez kötött, a tevékenység megkezdésére csak akkor kerülhet sor, ha az engedélyes rendelkezik a külön jogszabályban előírt jogerős hatósági engedéllyel.



3. Filmforgatási célú közterület-használat szabályai



7. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti közterület filmforgatási célú használatához e rendeletben foglaltakat e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

  1. Közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.
  2. Filmforgatási célú közterület-használati szerződés nem hagyható jóvá a közterületre szervezett önkormányzati rendezvényekkel megegyező időpontra , illetve helyszínre.
  3. A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi feltételeket köteles betartani:
  1. a használat ideje alatt köteles a használt közterületet tisztán és rendben tartani,
  2. a használati idő lejárata után a használó köteles az eredeti állapotot helyreállítani.
  1. A filmforgatás céljából történő közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés megkötését követően a filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetében az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül a kérelmező számára a közterület-használatot biztosítani kell.
  2. A filmforgatáshoz szükséges közterület-használati díj mértékét a 2. melléklet határozza meg.
  3. A közterület-használati díjat 15 napon belül, átutalással, az önkormányzat bankszámlájára kell megfizetni.
  4. Mentes a közterület-használati díj fizetési kötelezettség alól:
  1. az önkormányzat, vagy intézményei megrendelésére készülő közérdekű célokat szolgáló film forgatása,
  2. az önkormányzatról, vagy annak rendezvényeiről turisztikai célból készített film forgatása.

4. A közterület használati díj megfizetése



8. § (1) A közterület használati díj megfizetéséről az engedélyben úgy kell rendelkezni, hogy annak megfizetéséig az engedélyben meghatározott tevékenység nem kezdhető meg.

(2) A közterület használati díjat a kérelemben megjelölt időtartamra, de legalább 1 napra kell megállapítani.

9. § A 6.-8 §-okban meghatározott rendelkezéseket a hatósági szerződések esetében is alkalmazni kell.



5. Ellenőrzés, közterület használati engedély visszavonása



10.§ (1) A közterület használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2)  A közterület használati engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes az engedélyben, továbbá bármely más jogszabályban, a tevékenységre vonatkozóan meghatározott kötelezettségét nem teljesíti – ide értve a jogszabály szerint tiltott magatartástól való tartózkodás kötelezettségét is, ill. ha az engedély kiadására a jelen rendeletben meghatározott feltételek hiányában került sor..

(3) A polgármester átruházott hatáskörben megtiltja a közterület használatát, amennyiben a közterület használatára jelen rendeltben meghatározott engedély kiadása nélkül került sor. Amennyiben a közterület jogosulatlan használata a közterület állagának sérelmével járt, a közterület jogosulatlan használóját kötelezni kell a közterület helyreállítására.


6. Záró rendelkezések


11.§ (1) Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közterületek használatáról szóló 7/2008. (VIII.1.) önkormányzati rendelet.

(3) Hatályát veszti a közterületek használatáról szóló 7/2008. (VIII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 8/2013. (IX.20.) önkormányzati rendelet.



Gáll Attila

polgármester

Kovács Edit

jegyző



A rendelet 2016. december 15. napján kihirdetésre került.


                                   Kovács Edit

                                     jegyző

1.melléklet

a közterületek használatáról szóló 22/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelethez


A közterületek igénybevételének céljai és használati díjai:

1.

Humanitárius, karitatív, kulturális, sport tevékenység- ha a rendezvény szervezője egyéni, vagy társas vállalkozó

100 Ft/m2/nap

2.

Árusítófülke, pavilon

500 Ft/m2/hó

3.

– Transzparensek , hirdetőtáblák,hirdetőeszközök- kivéve a választással kapcsolatos hirdetéseket(felülete m2-ben)

50 Ft/m2/nap

4.

– Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás, állványelhelyezés:

500 Ft/m2/hó

5.

Mozgó árusítás

1000 Ft/nap

6.

Alkalmi árusítás:

 500 Ft/m2/hó

7.

– Vendéglátó-ipari előkert:

 1 000 Ft/m2/hó

8.

– Üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezése, árukirakodás

   1 000 Ft/m2/év

9.

– Kiállítás

 1 000 Ft/m2/nap

10.

– Alkalmi vásár

 1 000 Ft/m2/nap

11.

Mutatványos, céllövölde

200 Ft/m2/nap

  12.

Cirkusz

200 Ft/m2/nap