Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017 (II.10.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 01- 2017. 06. 29

Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (2) bekezdésében és a 96. § a) - b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



  1. A rendelet hatálya


1. § Jelen rendelet hatálya Iszkaszentgyörgy Község közigazgatási területén a házasságkötést és bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó természetes személyekre terjed ki.



  1. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

  1. anyakönyvi esemény: házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése
  2. hivatali helyiség: Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat által az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas, térítésmentesen biztosított helyiség: 8043 Iszkaszentgyörgy, Kossuth tér 1. házasságkötő terem
  3. hivatali munkaidő: hétfőtől csütörtökig: 7.30 órától – 16.00 óráig, péntek: 7.30 órától – 13.30 óráig.



3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


3. § (1) Anyakönyvi esemény – a munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül 18.30 óráig, szombati napon 10.00 órától 18.30 óráig terjedő időszakban tartható a hivatali helyiségben.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése a felek írásban benyújtott kérelmére, a jegyző írásbeli engedélyével tartható, ha annak időpontja nem ütközik az (1) bekezdés szerinti helyiségbe előjegyzett és felvett házasságkötések időpontjával.

(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha annak feltételei, méltósága, tekintélye, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv védelme megfelelően, az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben való megtartáshoz hasonló módon biztosított.



4. Az anyakönyvi eseményekért fizetendő díjak


4. § A hivatali helyiségen kívül, továbbá a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményekért a rendeletben meghatározott díjat kell fizetni.


5. § (1) Az anyakönyvi eseményekért fizetendő díjat az Iszkaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal 11736006-15806118 számú pénzforgalmi számlájára kell megfizetni az anyakönyvi eseményt megelőző munkanapig.

(2) Az anyakönyvi esemény

  1. hivatali munkaidőn kívüli lebonyolításának díja szertartásonként bruttó 20.000,- Ft
  2. helyiségen kívüli lebonyolításának díja – a (3) bekezdésben foglaltakat kivéve – szertartásonként bruttó 20.000,- Ft.

(3) A házasságot kötni szándékozók egyikének, vagy közeli hozzátartozójának közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a szertartásnak hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása (lakás) térítés mentes.


6. § (1) Az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt

  1. hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül, eseményenként bruttó 15.000,- Ft díjazás illeti meg,
  2. hivatali helyiségen kívül bruttó 15.000, - Ft díjazás illeti meg.

(2)  Az anyakönyvvezetőt évente az illetményalap 100%-ának megfelelő ruházati költségtérítés illeti meg a szertartások vezetéséhez méltó megjelenés elősegítése érdekében.



5. Záró rendelkezések


7. § (1) Jelen rendelet 2017. március 1. napján lép hatályba azzal, hogy az 5. § rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett eseményekre kell alkalmazni.

     (2)A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszíti Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 4/2011. (II.18.) önkormányzati rendelete.



Gáll Attila                                                        Kovács Edit

polgármester                                                                 jegyző





Ez a rendelet 2017. február  10.  napján kihirdetésre került.


Kovács Edit

jegyző