Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2022. 11. 01

Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2022.11.01.

Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő- testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet személyi hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata tulajdonában lévő víziközműre, szennyvízhálózatra közvetlenül vagy bekötővezetékkel utólagosan csatlakozó ingatlanok tulajdonosaira, tényleges használóira terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet személyi hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (a továbbiakban: Vksztv.) alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetnek vagy az alól a törvény alapján mentességet élveznek.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelyhez közterület összeköttetéssel közmű csatlakozik.

2. Közmű: szennyvíz vagy ivóvíz gerincvezeték és a telekhatárig terjedő bekötővezeték.

3. Érdekeltségi egység:

a) lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében egy érdekeltségi egység minden olyan ingatlan, amely a közműves ivóvízellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek számít, így különösen:

b) azon ingatlan, amelyet az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi szám alatt tartanak nyilván (egy családi házas ingatlan vagy egy társasházi lakás);

c) az egy helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanon belül egy egységnek számít az önálló lakáshasználat, vagyis egy olyan helyiség-csoport, amit az ingatlanban önálló lakásként birtokolnak és használnak;

d) több szomszédos, de más és más helyrajzi számok alatt nyilvántartott ingatlan egy egységnek számít, ha azokat természetben egy lakóingatlanként birtokolják és használják;

e) nem lakáscélra hasznosított ingatlanok esetében rendeltetés az a használati cél, amelyre az építmény, az önálló rendeltetési egység vagy a helyiség létesül, illetve amire használják.

4. Nem lakáscélú helyiség: a helyiség nem lakáscélú, ha kizárólag ipari, építőipari, mező-gazdasági, vízgazdálkodási, kereskedelmi, tárolási, szolgáltatási, igazgatási, honvédelmi, rendészeti, művelődési, oktatási, kutatási, egészségügyi, szociális, jóléti és más gazdasági célt szolgál.

5. Újonnan beépítésre szánt terület: azon beépítésre szánt terület, amely jellemzően új beépítettségű, illetve további beépítés céljára szolgáló területrész, az érvényes rendezési terv szerint megállapítva.

6. Csatlakozási hozzájárulás: a közműszolgáltatást igénybe vevők által, a szolgáltatási területen lévő ivóvíz közmű, szennyvízközmű fejlesztését és állagmegőrzését célzó, utólagos rákötés esetében érdekeltségi egységenként fizetendő összeg.

3. § Az az ingatlantulajdonos, aki a víziközmű társulatban bármely okból nem vett részt, a közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, a víziközmű szolgáltató által jogszabály alapján meghatározott, valamint a jelen rendeletben foglalt egyéb feltételekkel köthet rá.

4. § (1) A meglévő hálózatra történő utólagos rákötés esetében a csatlakozási hozzájárulás mértékét az 1. melléklet szerinti összeg.

(2) A hozzájárulás összegét az Önkormányzat 11736006-15362876 számú, Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat elnevezésű fő számlájára kell megfizetni.

(3) Amennyiben az újonnan beépítésre szánt területen az új lakóterületek településrendezési szerződés keretében kerülnek kialakításra, úgy a csatlakozási hozzájárulás összegét a szerződésben meghatározottak szerint kell megfizetni. Szerződés hiányában a kiépített ivóvíz, szennyvízhálózattal nem rendelkező területen lévő ingatlanok bekötése során az érdekeltségi egységek után fizetendő csatlakozási hozzájárulás összegére az (1) bekezdésben meghatározottak az irányadók.

(4) A csatlakozási hozzájárulás címén meghatározott összegek nem tartalmazzák a hálózatra történő rákötés kivitelezési munkáinak költségeit, melyet igénylő a víziközmű-szolgáltató üzletszabályzata szerint köteles finanszírozni.

(5) A csatlakozási hozzájárulás nem osztható, minden esetben legalább egy érdekeltségi egység számolandó.

5. § (1) A megvalósított víziközmű-hálózatra történő utólagos csatlakozáshoz e rendelet 2. melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani az Önkormányzat polgármesteréhez.

(2) A csatlakozási hozzájárulást a közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosa a szolgáltatási szerződés megkötését megelőzően köteles az Önkormányzatnak egy összegben megfizetni.

(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, vagy megállapodás esetén az ingatlant egyéb jogcímen használó, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(4) Az Önkormányzat a hozzájárulás megfizetéséről igazolást ad ki, mely ellenében a víziközmű-szolgáltató szolgáltatási szerződést köthet az ingatlan tulajdonosával. Az igazolást a 3. melléklet tartalmazza.

6. § (1) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok közműhálózatra történő rácsatlakozása után nem kell csatlakozási hozzájárulást fizetni.

(3) Nem kell hozzájárulást fizetni a Márványkertben és Kisiszka településrész Fejérvíz Zrt által ellátott ingatlanjain.

7. § (1) Jelen rendeletben szabályozott hozzájárulások megfizetésére kötelezett ingatlan tulajdonosa a már meglévő közműhálózatra mindaddig nem csatlakozhat rá, amíg a hozzájárulás teljes összegét az Önkormányzat javára meg nem fizeti, illetve a részletfizetési kérelmét a polgármester nem bírálta el.

(2) Ha az ingatlan tulajdonosa a hozzájárulás összegének megfizetése előtt az ingatlant el-idegeníti, a még fennálló hátralékot egy összegben köteles megfizetni. Ennek hiányában a fizetési kötelezettség az adásvételi szerződés megkötésétől az új tulajdonost terheli.

(3) Ha a magánszemély tulajdonos a hozzájárulás összegének megfizetése előtt elhalálozik, az örökös, amennyiben az örökhagyó részletekben már megkezdte a teljesítést, változatlan feltételekkel fizetheti tovább a hátralékot, vagy dönthet a fennmaradó rész egy összegben történő megfizetéséről.

8. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.

9. § Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 9/2022. (IX. 9.) önkormányzati rendelet 2022. október 2. napján hatályát veszti.

Gáll Attila
polgármester

Kovács Edit
jegyző