Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (X. 17.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatának szabályozásáról és rendjéről

Hatályos: 2013. 11. 01


Sárkeresztes Község Önkormányzati Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a közterületek használatának szabályozásáról és rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


I. A rendelet hatálya


1. §.


/1/ A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra.


/2/ A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Sárkeresztes Község közigazgatási területén belül  az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott  földrészletekre, valamint az egyéb ingatanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére.


/3/ E rendelet alkalmazása során közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan  önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott terület-részére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása /utak, terek/, a pihenő- és emlékhelyek kialakítása /parkok, köztéri szobrok, stb./ a közművek elhelyezése.



II. A közterületek használatára vonatkozó rendelkezések


A közterület használati engedély


2. §.


/1/ A közterület rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges, melyet a képviselőtestület által átruházott hatáskörben Sárkeresztes Község Polgármestere ad ki.


      Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

      a./ a közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, ernyő-szerkezet, hirdető-berendezés /fényreklám/ továbbá cég, és címtábla elhelyezésére

      b./ árusító és egyéb fülke /pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlapárusítására szolgáló bódé, pavilon/ elhelyezésére

      c./ önálló hirdető-berendezés elhelyezésére– kivétel a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 42.§-ában meghatározott plakát

d./ építőanyag, építéshez szükséges eszközök 24 órát meghaladó elhelyezésére

      e./ bontásból származó anyagok és építési törmelék 5 napot meghaladó tárolásához

      f./ kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára

      g./ tüzelőanyag 24 órát meghaladó tárolására

      h./ alkalmi és mozgóárusításra, javító- szolgáltató tevékenységre, vendéglátó-ipari előkert létesítésére

i./ közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművekkel, vezetékekkel, kábelekkel  kapcsolatosan a hibaelhárításon kívüli munkákhoz.


/2/ Nem szükséges engedély:

            a./ közterületnek az önkormányzat és annak megbízottja által történő igénybevételéhez

            b./ közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek, vezetékek, kábelek

                  hibaelhárítás érdekében végzett munkáihoz

            c./ tüzelőanyag,  valamint bútorok és egyéb háztartási cikkek költözködés alkalmával történő rakodásához és tárolásához, feltéve, hogy az igénybevétel a 24 órát nem haladja meg, és a közlekedést nem akadályozza

            d./ építőanyagok, építéshez szükséges eszközök 24 óránál rövidebb időtartamra történő elhelyezésére

            e./ a szervezett lomtalanítási akcióban kihelyezett tárgyak tárolásához a lomtalanítás   tartamára

             f./ bontásról származó anyagok és építési törmelék tárolásához feltéve, hogy  az 5 napot nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza.


3. §.


/1/ A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.


/2/ A kérelmet e rendelet 1. sz. mellékleteként meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani és a mellékletben részletezett okmányokat, igazolásokat kell becsatolni.


/3/ A közterület-használati engedély nem pótolja más, a tevékenység gyakorlásához szükséges engedélyek, hozzájárulások beszerzését.


/4/ Ha ugyanazon közterületet több kérelmező kíván használni, akkor a használati jogot az szerzi meg, aki a  feltételeknek megfelel és kérelmét előbb nyújtotta be.


4. §.


/1/ A közterület használati engedélynek tartalmaznia kell:

            a./ az engedélyező megnevezését, az ügyszámát, tárgyát és előadóját

            b./ az engedélyes nevét, lakóhelyét vagy székhelyét

            c./ a közterület-használat célját és időtartamát

d./ a közterület-használat helyének, módjának, mértékének pontos meghatározását

e./ közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, a fizetés módját, és határidejét

f./ az igénybevett közterület és közvetlen környéke folyamatos tisztántartásának,  valamint a közterületi létesítmény karbantartásának és a használat megszűnésével a közterület eredeti állapotának szakszerű helyreállítására vonatkozó kötelezettségét

g./ a közterület-használat közérdekéből történő megszüntetéseinek lehetőségéről szóló tájékoztatást, valamint az engedély visszavonására szóló figyelmeztetést,

h./ az engedélytő eltérő közterület-használat következményeire vonatkozó figyelmeztetés


/2/ Az engedély csak az engedélyest, annak bejelentett alkalmazottját, segítő családtagját, jogi  személy képviselőjét, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság esetén annak bejelentett tagját, illetve az engedélyes alvállalkozóját jogosítja fel a közterület használatára.




A közterület-használat díja


5. §.


/1/A közterület rendeltetésétől eltérő használatáért díjat kell fizetni, melyek az igénybevétel megkezdése előtt teljesíteni kell.


/2/ A közterület-használati díj szempontjából minden megkezdett nap és m2 egésznek számít.


/3/ A közterület-használati díj mértékét a 2. számú melléklet szerint kell megállapítani.



A közterület-használati engedély megszüntetése, visszavonása


6. §.


/1/ A közterület-használati engedély érvényét veszti:

            a./ ha az engedélyben meghatározott idő lejár

            b./ az engedély visszavonásra kerül

            c./ a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik

            d./ az engedélyes meghal, illetve jogutód nélkül megszűnik

            e./ a díjfizetési kötelezettség teljesítése az esedékesség időpontjáig nem történik meg


/2/ A közterület-használati engedély közérdekből bármikor visszavonható, elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül, időarányos használati díj visszafizetése mellett.


/3/ Vissza kell vonni a közterület-használat engedélyt, ha az engedélyes a közterületet az engedélyezett időben nem a meghatározott célra, módon és feltételekkel használja, illetve ha a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget. Ha az engedély így került visszavonásra, akkor a már befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.


/4/ Ha a közterület-használati engedélyben meghatározott időtartam alatt az engedélyes saját hibájából nem veszi igénybe a kért közterületet, úgy a befizetett használati díjat nem követelheti vissza.


/5/ Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát írásban jelenteni, ilyenkor az engedély visszavonásától időarányosan a már befizetett díjat visszakapja.


/6/ Ha a közterület-használat az engedélyes önhibáján kívül szünetel, a befizetett díjnak az igénybe nem vett időszakra járó időarányos részét kérelmére vissza kell téríteni.



Járművek tárolása


7. §.


/1/ Az üzemképtelen jármű közterületen, engedély nélkül 5 napig tárolható.


/2/ 2 tonna össztömeget meghaladó teher- és árú szállítására szolgáló járművet, valamint autóbuszt, mezőgazdasági vontatót, járműszerelvényt, nehéz-gépkocsit, munkagépet csak a közterület-használati engedélyben megjelölt területen lehet tárolni.


E rendelkezés szempontjából a jármű tárolása:

A jármű közterületen való egyhelyben tartózkodása, leszámítva annak folyamatos be- és kirakodását, okmányainak kezelését, illetve indulás előtt vagy érkezés után a járművezető munkaköri szünetét mely legfeljebb két óráig tarthat.


A közterület filmforgatási célú használata


7/A. §[1]


  1. A Képviselőtestület filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) meghatározott képviselőtestületi hatásköröket a polgármesterre ruházza át.


(2) Az Mgtv. szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában,

f) a filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítésének folyamatosan biztosítását, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését,

beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(3) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az Önkormányzat az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


(4) A filmforgatási célú közterület-használatért fizetendő díj megegyezik az Mgtv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.


(5) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól abban az esetben mentesíthető, ha

a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül különösen az oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.


(6) A filmforgatási célú közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a 2 hetet.


(7) Ünnepnapra filmforgatási célú közterület-használat nem hagyható jóvá.


(8) A Képviselőtestület turisztikailag kiemelt területet nem jelöl ki.”

A közterület jogellenes igénybevételének következményei


8. §.[2]


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon veszi igénybe, valamint a rendelet 2.§-ában, 3.§-ában, és 7.§-ában foglalt kötelezettségeket és tilalmakat megsérti.


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt eljárás bejelentés alapján vagy  hivatalból indul, amelynek során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 150.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság  szabható ki.


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárásban közigazgatási bírság kiszabására Sárkeresztes Községi Önkormányzat Képviselőtestülete által átruházott hatáskörben a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője jogosult.”


III. Záró rendelkezések


9. §.


Ez a rendelet 2008. október 17-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a közterület eltérő használatáról szóló 8/2005. /IX.15./ számú önkormányzati rendelet.





Krähling János                                                                                  Iván Szilvia

             polgármester                                                                                      körjegyző



Kihirdetve: 2008. október  17-én



                                                                                                             Iván Szilvia

                       körjegyző


1.sz. melléklet


Közterület-használati engedély iránti kérelem


1./ Természetes személy vonatkozásában:

Kérelmező neve: (leánykori név is) .............................................................................................

Anyja neve:    ...............................................................................................................................

Szül.helye, ideje:...........................................................................................................................

Állandó lakhelyének címe:............................................................................................................

Adóazonosító száma:...........................................................................

Telefonszáma:......................................................................................


2./ Jogi személy esetén:

Kérelmező megnevezése:..............................................................................................................

Levelezési cím (telephely).................................................................................................................

Adószám:...................................................................................................

Bankszámlaszám:.......................................................................................

Telefonszáma:............................................................................................


3./ Közterület igénybevételének célja:..........................................................................................

Időtartama: kezdete:................................................befejezése:....................................................


4./ A közterület igénybevételének helye (hrsz)...........................................................................

módja, mértéke (négyzetméterben kifejezve)..............................................................................

a tevékenységhez használt utca berendezési tárgy vagy jármű leírása (anyaga, rögzítés módja, jármű esetén annak típusa, forgalmi rendszám stb.).......................................................................................................................................................................................................................................................................................................


5./ Ha a közterület-használat célja mozgóbolt üzemeltetése:

a mozgóbolt mozgási körzete:.......................................................................................................

megállási helyek:...........................................................................................................................


6./ A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma, megnevezése:

.......................................................................................................................................................


7./ A rendeltetéstől  eltérő használat során a felelős személy neve, címe, telefonszáma: :......................................................................................................................................................



Sárkeresztes,........................................



                                                                                  ..................................................

                                                                                              kérelmező aláírása



A közterület-használati engedély iránti

kérelemhez

mellékelni kell az alábbi nyilatkozatokat, illetve okmányokat:




- az igénybe venni kívánt közterület helyszínrajza, a közterület közvetlen környezetében található létesítmények és növényzet feltüntetésével, méretének pontos feltüntetésével


- a közterületen folyatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolata,


- ha a közterület igénybevétele egyéb ingatlant, vagy építményt érinti, a tulajdonos vagy tulajdonosi jogokat gyakorló szerv hozzájárulása,


- az egyes tevékenységekre vonatkozóan külön jogszabályban meghatározott szakhatóságok  hozzájárulása,


  • ha a közterület-használat célja hirdetési és reklámtevékenység: a hirdető berendezés rajza, vagy fotója, valamint feliratának színének, méretének és anyagának megjelölése.
































2. sz. melléklet


Közterület-használati díjak



Gépjármű elhelyezésére szolgáló építmény,

Várakozóhely gépjárművenként:                                                        20,- Ft/m2/hó


Önálló hirdetőtábla közterületen

/a hirdetőtábla felületével számolva/                                              1.000,- Ft/m2/hó


Építőanyag, építéshez szükséges eszközök,

építési törmelék ,valamint tüzelőanyag

közterületen történő tárolása                                                            100,- Ft/m2/hó


Alkalmi és mozgóárusítás, javító, szolgáltató

tevékenység                                                                                      500,- Ft/nap


Vendéglátó-ipari előkert, terasz                                                        100,-Ft/m2/hó


Búcsú, cirkusz megtartása esetén:

- kereskedő /sátor/                                                                             500,- Ft/m2

- mutatványos, céllövölde                                                              2.000,- Ft/db/ nap

- hinta                                                                                             3.000,- Ft/db/ nap

- cirkusz                                                                                          5.000,- Ft/db/ nap







[1] Beiktatta a 12/2013.(X.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013.november 1-től

[2] Módosította a 12/2013. (X.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. november 1-től.