Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról

Hatályos: 2013. 09. 25- 2015. 09. 21

Sárkeresztes Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény 23- §-ában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény  48. §. /3/ bekezdés b. pontjában,valamint a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. /II.14./ számú Kormányrendelet 11 .§. /4/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


  1. A rendelet hatálya


1.§.


/1/ A rendelet hatálya Sárkeresztes Község közigazgatási területére, a természetes és jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, az ingatlanok és  a közterületek tisztántartásával, a köztisztasággal összefüggő tevékenységére terjed ki.

/2/ A köztisztaság állapotának fenntartása elsőrendű közegészségügyi  érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni.


  1. Az ingatlantulajdonosok kötelezettségei


2. §


/1/ Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, tartós használójának, haszonélvezőjének /a továbbiakban együtt: tulajdonos/ illetve bérlőjének kell gondoskodni.

/2/ Köztisztasággal összefüggő feladatai keretében az önkormányzat a hivatal útján gondoskodik:

     a./ a közterületek, buszmegállók  szervezett, rendszeres tisztán tartásáról, általános jellegű takarításáról,

            b./ a közutak tisztán tartásáról, hó- és síkosság mentesítéséről,

            c./ a zöldterületek tisztán tartásáról, kaszálásáról,  az átereszek tisztán tartásáról, parkosítással kapcsolatos feladatok ellátásáról,

           d./ az illegális lerakók feltárásáról, felülvizsgálatáról, felszámolásáról, tiltó táblák kihelyezéséről, a közterületen lévő szemétgyűjtő edényzet ürítéséről, karbantartásáról, pótlásáról,

            e./ a közterületen elszórt szemét zsákos összegyűjtéséről és elszállításáról,

            f./ a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és környékük tisztán tartásáról, karbantartásáról.


3. §.


/1/ Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

            a./ az ingatlan előtti járdaszakasz /járda hiányában 1 méter széles területsáv/, valamint   a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről

            b./ a járdaszakasz /ennek hiányában az ingatlan/ melletti nyílt árkok, folyókák, átereszek tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról,

            c./ az ingatlan előtti járdaszakasz hó- és síkosság-mentesítéséről,

             d./ az ingatlanról, valamint a közterületen álló fákról a gyalogjárdára és az út fölé hajló ágak nyeséséről annak érdekében, hogy a biztonságos közlekedés zavartalansága biztosított legyen.

/2/ Sarokingatlan esetében az /1/ bekezdésben felsorolt kötelezettségek mindkét közterületszakaszra vonatkoznak.

/3/ A havat az ingatlantulajdonos úgy köteles elhelyezni, hogy a közlekedés zavartalansága biztosított legyen.


  1. A közterületek és ingatlanok tisztán tartása


4. §.


/1/ A közterületen  szemetelni, vagy a közterületet más módon beszennyezni, a közterületen lévő berendezési tárgyat, szobrot, emléktáblát, emlékművet, fát vagy egyéb növényt beszennyezni, megrongálni tilos.

/2/ A rongálásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni, illetve az eredeti állapotot helyreállítani.

/3/ A közterület rendeltetéstől eltérő célra /árusítás, építészeti, szerelési munka, stb./ történő használata esetén, a kijelölt használattal érintett területet és közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani, a keletkezett hulladék összegyűjtéséről és eltávolításáról gondoskodni.

/4/ Közterületen rendezett valamennyi rendezvény esetében a rendezvény idején és azt követően a használattal érintett terület és közvetlen környezetének tisztántartásáról, az eredeti állapotban történő visszaállításáról a rendezvény szervezője köteles gondoskodni.

/5/ Tilos az ingatlanok takarításából keletkező szennyeződést vagy bármely más hulladékot a közterületre, a csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, beleönteni.

/6/ Járműbehajtók átereszeinek építése és annak tisztán tartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. A csapadékvíz elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását megakadályozni tilos. A közterületre csapadékvíz elvezető árokba, csapadékvíz elvezető csatornába, szennyvizet kiereszteni szigorúan tilos.

/7/ Az állatok által a közterületen okozott szennyezés eltakarításáról az állattartó köteles gondoskodni.

/8/  A parkosított zöldterületeket tilos rendeltetésellenesen használni.


  1. Az avar és kerti hulladék égetéséről


5. §.


/1/ A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül a hasznosításra, komposztálásra alkalmatlan fű, lomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok.

/2/[1]  A lakosság egészségének és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és  kerti hulladék égetése csak hétköznapokon 10.00 – 18.00 óra között, október 1-április 30-ig tartó időszakban megengedett.

/3/ Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

/4/ Az avar és kerti hulladék között kommunális vagy ipari eredetű hulladék nem égethető.

/5/ Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

/6/ A szabadban a tüzet és üzemeltett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

/7/ Avar és kerti hulladék csak nagykorú személy felügyelete mellett és a lakókörnyezet kismértékű zavarása mellett égethető.

/8/ Az égetés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.




6. §.[2]


  1. /1/ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:
  1.      a)  a rendelet 3.§-ában meghatározott, az ingatlantulajdonos közterület tisztántartásával kapcsolatos kötelezettségeire vonatkozó szabályokat megszegi,
  2.      b)  a rendelet 4.§-ában meghatározott, a közterületek és ingatlanok tisztán tartására vonatkozó szabályokat megszegi,
  3.      c)  a rendelet 5.§-ában meghatározott, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat megszegi.
  1. /2/ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt eljárás bejelentés alapján vagy  hivatalból indul, amelynek során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
  2. /3/ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 150.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság  szabható ki.
  3. /4/ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárásban közigazgatási bírság kiszabására Sárkeresztes Községi Önkormányzat Képviselőtestülete által átruházott hatáskörben a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője jogosult.


  1. Záró rendelkezések


7. §.


Ez a rendelet 2008. április 4-én lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg a köztisztaságról szóló 6/2004. /V.1./ számú ÖKR. Hatályát veszti. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a köztisztasággal és települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986.(II.21.) számú ÉVM-EüM együttes rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.





            Krähling János                                                                          Iván Szilvia

             polgármester                                                                            körjegyző





Kihirdetve:  2008. április 4-én.



                                                                                                          Iván Szilvia

                                                                                                           körjegyző




[1] Módosította a 11/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. szeptember 25-től.

[2] Módosította a 11/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. szeptember 25-től.