Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2011. 06. 01- 2017. 05. 30

Sárkeresztes Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. §. (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el.



  1. §


(1) A házasságkötés hivatali időn kívüli lebonyolításához külön engedély nem szükséges.


(2) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolítását kérelem alapján a körjegyző engedélyezi. A kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.



  1. §


A hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli – hivatali munkaidőben vagy munkaidőn kívül – házasságkötés lebonyolítása térítésmentes.



  1. §


A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, valamint egyéb anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvezetőt – feltéve, hogy a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 40. §.  (2) – (4)  bekezdésében meghatározott szabadidőt nem veszi igénybe – eseményenként bruttó 12.000,- Ft díjazás illeti meg.



  1. §


Ez az önkormányzati rendelet 2011. június 1-én lép hatályba.





Krähling János                                                                                  Iván Szilvia

polgármester                                                                                     körjegyző