Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete 1/2015 (II.13.)önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 13- 2015. 09. 22

                             


Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye  32. cikk  (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:


1.A rendelet hatálya:


  1. § A rendelet hatálya az önkormányzatra és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.


2.A költségvetés címrendje:


  1. § Az önkormányzat költségvetésének címrendjét a 3. § (2)-(4) bekezdés szerint állapítja meg.


  1. § (1) A képviselőtestület az önkormányzat 2015. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét 287.795 ezer Ft-ban állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal önálló címet alkot.

 (3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem költségvetési szerveket érintő előirányzatok külön-külön címet alkotnak.


3.A költségvetés bevételei és kiadásai:


  1. §  A képviselőtestület az önkormányzat 2015. évi költségvetését 287.795 ezer Ft bevétellel és kiadással,  ezen belül


22.475,- ezer Ft személyi juttatással,

  4.840,- ezer Ft munkáltatót terhelő járulékkal,

28.402,- ezer Ft dologi kiadással,

          150.870,- ezer Ft átadott pénzeszköz, egyéb támogatással,

45.222,- ezer Ft felhalmozási kiadással,

35.986,- ezer Ft egyéb kiadással állapítja meg.


      5.   §   (1) Az önkormányzat 2015. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését az 1. melléklet, kormányzati funkciók szerinti részletezését a 14. melléklet tartalmazza.

(2) A Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal bevételeit a 11. melléklet tartalmazza.


6.  §  (1) A képviselőtestület az önkormányzat költségvetési kiadásait feladatonként a 2. melléklet szerint, kormányzati funkciók szerinti részletezését a 14. melléklet szerint állapítja meg. A Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal kiadásait  a  12.  melléklet tartalmazza.

(2) A képviselőtestület a községben működő civil szervezetek támogatására 850 ezer Ft-ot állapít meg, melyre számadási kötelezettséget ír elő. A szervezetek támogatási összegét, a támogatás célját, a támogatás folyósításának ütemezését, a számadási kötelezettség határidejét a 3. melléklet tartalmazza.

(3) Amennyiben a támogatott szervezet számadási kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, a kötelezettség teljesítéséig a támogatás folyósítását fel kell függeszteni.



      7. § A képviselőtestület a költségvetésében szereplő felhalmozási és felújítási jellegű feladatainak kiadásait előirányzatonként a 4. melléklet és az 5. melléklet szerint állapítja meg. Ezen belül:

-a beruházások előirányzata:  32.120 e Ft

-a felújítások előirányzata:     13.102 e Ft


8. § A képviselőtestület az önkormányzat tartalékát 38.486 ezer Ft összegben hagyja jóvá, melyből:

-céltartalék:                   20.630 e Ft

-általános tartalék:         13.856 e Ft.


9.  §  A képviselőtestület az önkormányzat 2015. évi költségvetésében nem tervez több éves kihatással járó feladatot.


10. §  A képviselőtestület az önkormányzat éves létszámkeretét 20,5 főben állapítja meg, amelyből a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal létszámkerete 7 fő. Az önkormányzat költségvetési szervei létszámkeretét a 6. melléklet tartalmazza.


11.  §   A képviselőtestület az önkormányzat 2015. évi előirányzat felhasználási és likviditási tervét a 7. melléklet szerint fogadja el.


12. §  (1) Az év közben engedélyezett pótelőirányzat felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a képviselőtestület dönt, a polgármester előterjesztésében a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok az egyéb átcsoportosítások miatti költségvetési rendelet módosításáról a képviselőtestület negyedévenként dönt.

(3) Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésének elrendelésére a polgármester jogosult.


13. § (1) A település lakosai élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás illetőleg ezek következményeinek elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti és a költségvetésben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott átcsoportosítást elsősorban a felhalmozási és felújítási kiadások terhére kell megvalósítani. Amennyiben a vészhelyzet elhárítása a felhalmozási és felújítási kiadások terhére nem teljesíthető, úgy a személyi juttatások és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok előirányzatok kivételével más előirányzatok terhére is biztosítható.

(3) A polgármester a tett intézkedésről a képviselőtestület legközelebbi ülésén beszámol.


14. § (1) A feladat elmaradásából származó - személyi és dologi - megtakarítások felhasználására csak a képviselőtestület engedélyével kerülhet sor.

(2) A képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy a rendelet 4. és 5. mellékletében felsorolt felhalmozási kiadási előirányzatok erejéig- az ott meghatározott feladatok szerint – kötelezettséget vállaljon.

(3) A polgármester a költségvetési főösszegen belül az önkormányzat kiadásai valamint az általános tartalék terhére 300.000 Ft értékhatárig előirányzatot átcsoportosíthat, az átcsoportosításokról a képviselőtestületet legalább a féléves és az éves zárszámadás keretében tájékoztatja.


15. § Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a 8. melléklet tartalmazza.


16. §  Az önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9. melléklet tartalmazza.


17. § Az önkormányzat költségvetési bevételeinek és költségvetési kiadásainak következő 3 évre tervezett alakulását a 10. melléklet tartalmazza.


18. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. §.(4) bekezdés szerinti tájékoztatás az alábbi tájékoztató táblák szerint valósul meg:

-1.   számú tájékoztató tábla: a saját bevételekről és azok várható alakulásáról

-2. számú tájékoztató tábla: kimutatás az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokról


4. A forráshiány finanszírozásának kezelése


19. § (1) Amennyiben az önkormányzat működése során az év közben forráshiány lépne fel, a képviselőtestület a forráshiány fedezetéről a számlavezető pénzintézet útján működési célú likvidhitel felvételével gondoskodik.

(2) A működési célú likvidhitel felvételéről való döntés a képviselőtestület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselőtestület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.


5.A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése:


20. § A költségvetés végrehajtását a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal végzi. A pénzeszközök felhasználásának tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet tervezet előterjesztésekor köteles a képviselőtestületnek beszámolni.


6.                  Záró rendelkezések


21. § Ez az önkormányzati rendelet 2015. február  13-án lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1-től kell alkalmazni.




                        Krähling János                                                           Iván Szilvia

                          polgármester                                                                jegyző





Mellékletek