Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 18

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény  13. §. (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról a következőket rendeli el:


1. A közszolgáltatás tartalma, területe


1. § A közszolgáltatás kiterjed Sárkeresztes község közigazgatási területén az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.


2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely


2. § (1) Sárkeresztes község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését a DRV Zrt. (8600 Siófok, Tanácsház u. 7.) látja el az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából kizárólag a Kincsesbánya-Isztimér (Fehérvárcsurgó, külterület 0192/32. hrsz.) közös szennyvíztisztító telepre kell elhelyezni.


3. A közszolgáltató kötelezettségei


3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a hatályos vízgazdálkodási, környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályi előírások szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles a megrendeléstől számított 24 órán belül az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezésre a kijelölt átadási helyre szállítani.

(3) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a 4.§ (10) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az Önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

(4) A közszolgáltató nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba be nem kapcsolt felhasználók vízfelhasználásáról és a közszolgáltatás ellátása során ezekről a helyekről elszállított szennyvíz mennyiségéről.


4. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi jogszabályi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni, ideiglenesen tárolni, és megfelelő időben ártalmatlanításra elszállíttatni.

 (2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, megfelelő időben a rendeletben megjelölt közszolgáltatótól megrendelni és elszállíttatni.


(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéshez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendeletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

(6) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha ivóvíz-bekötéssel az ingatlana nem rendelkezik, vagy ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatalnak.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(8) Amennyiben házi szennyvíztisztító berendezéssel az ingatlantulajdonos nem rendelkezik, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró

kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(9) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező,- tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a

műtárgyainak állagát.

(10) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(11) Az időlegesen használt ingatlanok esetében az (1)-(10) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(12) Sárkeresztes Község Önkormányzata – tekintettel arra, hogy területén üdülőövezeti besorolású ingatlan nem található – üdülőingatlanokra vonatkozó szabályozást nem állapít meg.


5. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

  

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződéskötő feleket: a közszolgáltatót és a megrendelő ingatlantulajdonost.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a begyűjtési gyakoriságot,

d) a felek jogait és kötelezettségeit.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

b) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

c) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

d) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.


6. A közszolgáltatási díj


6. § (1) A Képviselő-testület a közszolgáltatás díját a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/D. §-ban foglaltak figyelembevételével határozza meg a következők szerint:

          

            a) lakossági alapdíj:                           7.004 Ft+ÁFA/forduló

                    lakossági ürítési díj:                          167 Ft/m3+ÁFA

               

            b) közületi alapdíj:                           22.643,- Ft+ÁFA/forduló

                    közületi ürítési díj:                            903,- Ft/m3+ÁFA

              

(2) Az ingatlantulajdonos az igénybevett és teljesített közszolgáltatás alapján számított közszolgáltatási díjat a közszolgáltató által kiállított számla ellenében a helyszínen készpénzben köteles megfizetni.

(3) A Közszolgáltató által megállapított közszolgáltatási díj részletes kalkulációs sémáját az 1. melléklet tartalmazza.


7. Kedvezmények, mentességek


7. § Sárkeresztes Község Önkormányzata az ingatlantulajdonos részére a közszolgáltatási díjfizetésre vonatkozóan kedvezményt vagy mentességet nem állapít meg.


8. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


8. § (1) A közszolgáltató jogosult a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére. A kezelendő adatok: az ingatlantulajdonos természetes személyazonosító adatai és a lakcíme.

(2) A közszolgáltató a nyilvántartott személyi adatokat kizárólag a közszolgáltatási feladatai ellátásával, az ingatlantulajdonos azonosításával, a közszolgáltatási szerződés teljesítésével, a jogszabályokban meghatározott ellenőrzések végrehajtásával, a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének a talajterhelési díj beszedésével összefüggő adatszolgáltatással kapcsolatban használhatja fel, harmadik személynek nem továbbíthatja és nem adhatja át.

(3) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok csak a (2) bekezdésben meghatározott tevékenységek megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhetők.

(4) A közszolgáltató külön intézkedésében jelöli ki a személyes adatok kezelésére jogosult és felelős személyt és határozza meg a nyilvántartás formáját, módját, valamint a szabályait, amely kizárja a jogosulatlanok betekintésének lehetőségét.


9. Záró rendelkezések


9. §  (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 2/2014.(II.14.) önkormányzati rendelet.





            Krähling János                                                                        Iván Szilvia

             polgármester                                                                             jegyző


1. melléklet a 14/2015.(IX.22. ) önkormányzati rendelethez




A díjkalkuláció sémája


A közszolgáltatási díj a következők szerint tevődik össze:



Költségnem

Település adatai

Közvetlen üzemelési költségek

Ft

         Anyagjellegű ráfordítások


         Energia jellegű ráfordítások


         Iszapkezelés, szagtalanítás


         Személyi jellegű ráfordítások


         Értékcsökkenési leírás


         Egyéb közvetlen költség


         Fenntartás


         Jármű, munkagép, kisgép


         Labor


Területi általános költségek

Ft

Szállítási költségek

Ft

Egyéb ráfordítások

Ft

Beszállított szippantott szennyvíz mennyiség

m3

Fajlagos ráfordítás

Ft/m3

Fajlagos közszolgáltatási alapdíj és ürítési díj

Ft/forduló  

Ft/m3