Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete 16/2015 (IX.22.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2015. 09. 23

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye  32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a  kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól a következőket rendeli el:


1. §


(1) A  kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani,  hogy elkóborolni, közterületre vagy más személy ingatlanára felügyelet nélkül kijutni, a közterületre kinyúlni ne tudjon. Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos.


(2) Ha az eb harapós, vagy támadó természetű, a lakóház, lakás vagy egyéb terület bejáratán jól látható helyen a harapós ebre utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.


(3) A vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével tilos állatot beengedni, bevinni vagy ott tartani:

a)  ügyfélforgalmat lebonyolító épületbe,

b)  nevelési-oktatási, egészségügyi, kulturális létesítmény területére, kivéve bemutató, oktatási és terápiás célzattal;

c)  játszótér, temető területére.


(4) Minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy kedvtelésből tartott állata a közterületet ne szennyezze. Az állattartó köteles gondoskodni az okozott szennyeződés eltávolításáról.


(5) Kedvtelésből tartott állatok, különösen ebek futtatására a Képviselőtestület  nem jelöl ki területet.


2. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az állatok tartásáról és védelméről szóló 5/2004. (V.1.) önkormányzati rendelet.


                  Krähling János                                                                  Iván Szilvia

                    polgármester                                                                      jegyző