Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2023. 05. 24

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

2015.03.01.

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Sárkeresztes község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. A közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

2. § (1) A település belterületén a közterületeket el kell nevezni. A külterületi közterületeket el lehet látni elnevezéssel. A közterületek nevét Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete határozattal állapítja meg.

(2) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület jellegére utaló meghatározásból (utca, út, tér, köz, park) áll.

(3) A közterület név megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a Polgármester

b) a Képviselőtestület

c) Sárkeresztes község közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosai, haszonélvezői és a község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezők.

(4) A közterületek elnevezésénél figyelemmel kell lenni a helyi kulturális, természeti vagy történelmi értékekre, sajátosságokra, a magyar nyelvhelyesség követelményeire, továbbá arra, hogy az elnevezés közérthető legyen.

(5) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(6) Az újonnan létesített közterület nevét a közterületnek az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani és gondoskodni kell annak ingatlannyilvántartási bejegyeztetéséről.

(7) A közterület nevének megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

3. § (1) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(2) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzeti szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Sárkeresztes életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Sárkeresztes fejlődéséhez.

4. § (1) Meglévő közterület nevének módosítását abban az esetben lehet kérni, ha a közterület módosításával érintettek (ingatlantulajdonosok, haszonélvezők, lakcímmel rendelkezők) legalább 60%-a kéri írásban.

(2) A közterület elnevezés módosítása esetén az érintett ingatlantulajdonosoktól, haszonélvezőktől és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezőktől javaslatot kell kérnie a polgármesternek az új közterület elnevezésére vonatkozóan.

(3) A javaslatokat a Képviselőtestület elé kell terjeszteni és az új közterület elnevezésről – a javaslatok figyelembevételével – a Képviselőtestület dönt.

(4) A megváltozott közterület elnevezésről az érintett lakosságot (ingatlantulajdonosokat, haszonélvezőket, lakcímmel rendelkezőket) értesíteni kell írásban.

(5) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntésről értesíteni kell az Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, a rendőrkapitányságot, a katasztrófavédelmi kirendeltséget, a mentőállomást, a postahivatalt, a közmű-szolgáltatókat, a cégbíróságot és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalt. A Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján és a helyi újságban is közzé kell tenni a döntést.

3. A házszámok megállapításának általános szabályai

5. § (1) A névvel ellátott közterületeken házszámmal kell ellátni az építési engedély alapján beépített, használatba vételi engedéllyel rendelkező épülettel, építménnyel – továbbiakban: épület - beépített ingatlanokat.

(2) A házszámozást úgy kell elvégezni, hogy a számok a község központjától kifelé haladva 1-től, valamint 2-től kezdődően növekedjenek. Az utca bal oldala páros, a jobb oldala páratlan számozást kap.

(3) A csak egyik oldalán beépíthető közterületek házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(4) Az (1) – (3) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő házszámozást nem érintik.

(5) A házszám megállapítása a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

6. § (1) Saroktelek esetén a házszámot arra az elnevezett közterületre vonatkoztatva kell megállapítani, amelyre a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat található. Amennyiben két közterületről van gyalogos kapubejáró, akkor a házszámot arra közterületre vonatkoztatva kell megállapítani, amelyre a saroktelek hosszabbik homlokvonala esik.

(2) Telekegyesítés során az egyesítés előtti ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.

(3) Telekmegosztás esetén a község központjától kifelé haladva az első eredeti házszám változatlan marad, azt követően a szám betűvel történő alátörésével kerül a házszám megállapításra.

(4) Foghíj-telek esetében, az 5. § (1) bekezdése szerinti beépítésig a rá eső házszámot fenn kell tartani.

(5) Amennyiben egy ingatlanon több épület van, akkor a házszám betűvel történő alátörését a község központjától kifelé haladva kerül a házszám megállapításra épületenként.

(6) Amennyiben a fenti szabályok alapján nem végezhető el a házszámozás, úgy a képviselőtestület állapítja meg a házszámot figyelemmel az ingatlan adottságaira.

7. § (1) A házszámváltozásra vonatkozó eljárás hivatalból vagy a tulajdonos kérelmére indul.

(2) A kérelmezőnek a házszámváltozási kérelmet a tulajdonjog igazolására alkalmas dokumentummal együtt a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtania.

(3) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

a) az ingatlan házszáma nem egyezik a hivatalos nyilvántartásában szerepelő számmal,

b) több ingatlan azonos közterületnévvel és házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

c) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

d) ingatlan megosztására vagy egyesítésére kerül sor.

8. § (1) Az épület házszámát jelző táblának (a továbbiakban: házszámtábla) lehetőség szerint igazodnia kell a közterület névtáblájához. Az épület házszámtábláját a közterületről jól látható módon fel kell tüntetni.

(2) A házszámtáblát az utcafronti kerítésen vagy utcai homlokzaton kell elhelyeznie az ingatlan tulajdonosának. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a házszámtáblát az épület falára egyéb, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyeznie.

(3) Amennyiben egy ingatlanon több épület van, melyeknek utcai homlokzatai egymást takarják vagy a (2) bekezdés szerint elhelyezett házszámtábla az esetlegesen nagy távolság miatt a közterületről nem látható, akkor az ingatlan homlokvonalán - az első épület homlokzatán, kerítésen - is valamennyi, az ingatlanon álló épületre vonatkozó házszámot fel kell tüntetni.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott követelményeknek megfelelő házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

4. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a házszámozás szabályairól szóló 3/2012. (II. 15.) önkormányzati rendelet.