Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete 13/2016 (XII.15.) önkormányzati rendelete

a követelésről lemondás eseteiről és módjairól

Hatályos: 2016. 12. 16

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra valamint az irányítása alá tartozó valamennyi költségvetési szervre, az őket megillető követelésekről történő lemondás tekintetében.

(2) Követelésről lemondani csak a behajthatatlan követelések esetében lehet.

(3) E rendelet alkalmazásában behajthatatlan követelésnek minősül a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3.§ (4) bekezdés 10. pontjában valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott behajthatatlan követelés.

2. §

(1) Az éves zárszámadás előtt a költségvetési szerv minősíti a kintlévőségeket és szükség esetén javaslatot tesz a leértékelésükre, az értékvesztés elszámolására.

(2) A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente egyszer a zárszámadásról szóló döntést megelőző 60. napig kell elvégezni.

(3) A követelés elengedésére jogosultaknak eljárásuk során alaposan mérlegelniük kell az adós (kötelezett) pénzügyi helyzetét. A követelés jellegével és az adós helyzetével összefüggően az alapos döntéshez szükséges minden iratot kötelesek beszerezni, így különösen pl. jövedelemigazolás, az üggyel kapcsolatos szerződések, számlák, pénzügyi mérlegek, más hatóságok, szervek határozatai, ítéletei, döntései, tulajdoni lapok, együtt élő személyek megállapítása, ellátásra szoruló közös háztartásban élő hozzátartozók megállapítása.

3. §

(1) A követelésről részben vagy egészben lehet lemondani. Részben vagy egészben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.

(2) A polgármester és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetői a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű követelés értékhatáráig mondhatnak le az önkormányzatot valamint a költségvetési szervet megillető követelésről.

(3) Amennyiben a követelés összege a kisösszegű követelés értékhatárát meghaladja, a döntés meghozatalára a Képviselőtestület jogosult.

4. §

A mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű követelések tekintetében lemondani csak azokról az értékhatár alatti követelésekről lehet, melyek szolgáltatásnyújtásból, térítési díjból, közterület használati díjból és munkavállalóval szembeni követelésből származnak.

5. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                  Krähling János                                                                  Iván Szilvia

                    polgármester                                                                      jegyző