Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete 15/2016 (XII.15.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 16- 2016. 12. 16

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselőtestülete „A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról” szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében, a 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. §


A rendelet 1. §-a kiegészül a következő rendelkezéssel:

E rendelet hatálya a házi segítségnyújtás intézményi térítési díjának, valamint annak kedvezményeinek megállapítására vonatkozóan kiterjed Moha Község Önkormányzata közigazgatási területére is.

2. §


A rendelet a következő 11/A. ponttal és 14/A. §-al egészül ki:


11/A. Házi segítségnyújtás


14/A. §


(1)     A  házi segítségnyújtást  igénylők  illetve törvényes képviselőik az írásbeli kérelmeiket a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatalban nyújthatják be,  a polgármester döntéséről írásban értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.

(2)     A polgármester kérelemre a megállapított személyi térítési díjat méltányosságból az a) - e) pontok szerinti mértékben csökkentheti annak a személynek, aki a szolgáltatást minden munkanapon (kivéve egészségügyi intézményben történő fekvőbeteg ellátásának időtartamát, valamint azt az esetet, mely során a tárgyévben igénybe nem vett szolgáltatás időtartama összesen az évi 15 munkanapot nem haladja meg) igényli:

a)      50 % - os kedvezményt kaphat, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének:

         aa)     egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 220%-át,

         ab)     az aa) alpontba nem tartozó esetben 150%-át, .

b)      30 % - os kedvezményt kaphat, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át és az intézményvezető által megállapított napi gondozási szükséglete minimum 3 óra,

c)      20 % - os kedvezményt kaphat, akinek a havi nettó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 % át, és az intézményvezető által megállapított napi gondozási szükséglete minimum 3 óra,

d)      20 % - os kedvezményt kaphat, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 % át, és az intézményvezető által megállapított napi gondozási szükséglete maximum 2 óra,

e)      10 % - os kedvezményt kaphat, akinek a havi nettó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 % át, és az intézményvezető által megállapított napi gondozási szükséglete maximum 2 óra.

3. §


Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


                        Krähling János                                                           Iván Szilvia

                          polgármester                                                                 jegyző