Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 18

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.18.

Sárkeresztes Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya:

1. § A rendelet hatálya az önkormányzatra és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés címrendje:

2. § Az önkormányzat költségvetésének címrendjét a 3. § (2)–(4) bekezdései szerint állapítja meg.

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 861.127.551,- Ft-ban állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal önálló címet alkot.

(3) Az önállóan működő Sárkeresztesi Ficánkoló Óvoda és Mini bölcsőde önálló címet alkot.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem költségvetési szerveket érintő előirányzatok külön-külön címet alkotnak.

3. A költségvetés bevételei és kiadásai:

4. § A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését 861.127.551,- Ft bevétellel és kiadással, ezen belül

a) 51.556.700,- Ft személyi juttatással,

b) 5.605.852,- Ft munkáltatót terhelő járulékkal,

c) 116.042.684,- Ft dologi kiadással,

d) 176.247.219,- Ft átadott pénzeszköz, egyéb támogatással,

e) 472.831.422,- Ft felhalmozási kiadással,

f) 38.843.674,- Ft tartalékkal

állapítja meg.

5. § (1) Az önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal bevételeit a 10. melléklet tartalmazza.

(3) A Sárkeresztesi Ficánkoló Óvoda bevételeit a 12. melléklet tartalmazza.

6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési kiadásait feladatonként a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal kiadásait a 11. melléklet tartalmazza.

(3) A Sárkeresztesi Ficánkoló Óvoda kiadásait a 13. melléklet tartalmazza.

(4) A képviselő-testület a civil szervezetek támogatására 200.000,- Ft-ot állapít meg.

7. § A képviselő-testület a költségvetésében szereplő felhalmozási és felújítási jellegű feladatainak kiadásait előirányzatonként a 3. melléklet és az 4. melléklet szerint állapítja meg. Ezen belül:

a) a beruházások előirányzata: 406.840.271,- Ft

b) a felújítások előirányzata: 62.991.151,- Ft

c) felhalmozási célú kölcsön törlesztés 3.000.000,- Ft

8. § A képviselő-testület az önkormányzat tartalékát 38.843.674,- Ft összegben hagyja jóvá, amely teljes egészében céltartalék.

9. § A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésében nem tervez több éves kihatással járó feladatot.

10. § A képviselő-testület az önkormányzat éves létszámkeretét 30,12 főben állapítja meg, amelyből a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal létszámkerete 7 fő, a Sárkeresztesi Ficánkoló Óvoda létszámkerete 14 fő. Az önkormányzat és költségvetési szervei létszámkeretét a 6. melléklet tartalmazza.

11. § A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi előirányzat felhasználási és likviditási tervét a 7. melléklet szerint fogadja el.

12. § (1) Az év közben engedélyezett pótelőirányzat felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a képviselő-testület dönt, a polgármester előterjesztésében a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok és egyéb átcsoportosítások miatt a költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület negyedévenként dönt.

(3) Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésének elrendelésére a polgármester jogosult.

(4) Az önkormányzat költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatait az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (3) bekezdésében foglaltak szerint saját hatáskörben módosíthatja, kiadási előirányzatait egymás között átcsoportosíthatja.

13. § (1) A település lakosai élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás vagy ezek következményeinek elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti és a költségvetésben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott átcsoportosítást elsősorban a felhalmozási és felújítási kiadások terhére kell megvalósítani. Amennyiben a vészhelyzet elhárítása a felhalmozási és felújítási kiadások terhére nem teljesíthető, úgy a személyi juttatások és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok előirányzatok kivételével más előirányzatok terhére is biztosítható.

(3) A polgármester a tett intézkedésről a képviselő-testület legközelebbi ülésén beszámol.

14. § (1) A feladat elmaradásából származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy pályázatot nyújtson be a rendelet 3. és 4. mellékletében felsorolt fejlesztések esetében fejlesztési és egyéb célú támogatására kiírt pályázataira, amennyiben az önrész fedezete a költségvetésben biztosított.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat kiadási előirányzatai között, esetenként legfeljebb 1 millió Ft összegben átcsoportosítást hajtson végre.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetésben elkülönített általános tartalék felhasználásáról esetenként legfeljebb 1 millió Ft összegben döntsön.

(5) A polgármester a (3)–(4) bekezdésben meghatározott átruházott átcsoportosítási jogkörében meghozott intézkedéseiről a képviselő-testületet a következő ülésén tételesen tájékoztatja.

15. § Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a 5. melléklet tartalmazza.

16. § Az önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 8. melléklet tartalmazza.

17. § Az önkormányzat költségvetési bevételeinek és költségvetési kiadásainak következő 3 évre tervezett alakulását a 9. melléklet tartalmazza.

18. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (4) bekezdés szerinti tájékoztatás az alábbi mellékletek szerint valósul meg:

a) 14. melléklet: az önkormányzat 2024-2027. évi saját bevételekről és azok várható alakulásáról.

b) 15. melléklet: kimutatás az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokról.

4. A forráshiány finanszírozásának kezelése

19. § (1) Amennyiben az önkormányzat működése során az év közben forráshiány lépne fel, a képviselő-testület a forráshiány fedezetéről a számlavezető pénzintézet útján működési célú likvid hitel felvételével gondoskodik.

(2) A működési célú likvid hitel felvételéről való döntés a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

5. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

20. § A költségvetés végrehajtását a Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal végzi. A pénzeszközök felhasználásának tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet tervezet előterjesztésekor köteles a képviselő-testületnek beszámolni.

6. Záró rendelkezések

21. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

22. § E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.