Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 12. 16- 2015. 09. 14

Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdés felhatalmazása alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja és hatálya


1. § (1) A rendelet célja Hantos Község  lakossága egészségének és a település  felszín alatti vizeinek védelme, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésé-re. elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi közszolgáltatás szabályainak megalkotása. ..

(2) Tilos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gyűjtés, begyűjtés szabályaitól eltérő módon felhalmozni. ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, elhagyni,kezelni. 

(3) Hantos Község Önkormányzata a közszolgáltatási, település és köztisztasági feladatai teljesítése és a környezetvédelmi követelmények teljesítése érdekében a közmű befogadóba

nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére. szállítására és ártalmatlanítására közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervez és tart fenn.


2. § E rendelet alkalmazásában:


1. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (továbbiakban:szennyvíz): a település
területén, a közcsatornába be nem kötött, emberi tartózkodásra alkalmas épületek és telkek
szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb, helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből , a
nem közüzemi vízelvezető rendszerek tisztításából, továbbá a gazdasági, de nem termelő
tevékenységből származó szennyvíz és szennyvíziszap, melyet a keletkezés helyétől
gépjárművel kell elszállítani ártalmatlanítás céljából,

 

2.Leürítő hely:a szennyvíztisztító telep acéltartályos kiegészítő műtárgya,
 

3.Közműpótló létesítmény:közcsatornával el nem látott területeken keletkező szennyvíz
gyűjtésére. tárolására, kismértékű kezelésére szolgáló. az ingatlanon elhelyezett műtárgy vagy
akna,

4. Közszolgáltató:aki szennyvizet a gazdasági tevékenysége körében az ingatlan tulajdonosá-tól átveszi, kezeli,

5. Begyűjtés: a szennyvizek az ingatlan tulajdonosától, birtokosától vagy használójától történő
átvétele, 

6. Szállítás: a szennyvizek telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a
fuvarozást is. 

7. Ártalmatlanítás: a szennyvíz okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása, valamint a környezetveszélyeztetést és környezetszennyezést megakadályozó - közegészségügyi, vízügyi

és környezetvédelmi előírások szerint megszabott technológiával és védelemmel végzett - kezelése fizikai - kémiai, vagy biológiai módszerrel.

 

8. Közszolgáltatási díj:a rendelet hatálya alá tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonos /használó által a közszolgáltatónak fizetendő a jelen rendeletben meghatározott díj fizetési időszakra megállapított díj.

             3. § (1) A közszolgáltatás Hantos Község közigazgatási területére - terjed ki.

 

(2) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles az ingatlanán keletkező szennyvíz szakszerű elhelyezéséről  a keletkező szennyvíz megfelelő ideiglenes tárolásáról közműpótló létesítményben és rendszeres elszállításáról  gondoskodni.

(3) A közszolgáltatás kiterjed a település közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosánál, használójánál keletkező szennyvízre.

 

(4) A jelen rendelet 3. § (2) bekezdés  hatálya alá tartozó ingatlan tulajdonosa,használója az ingatlanán keletkező szennyvízbegyűjtéséről, szállításáról és ártalmatlanításáról a kötelező helyi közszolgáltatás útján köteles gondoskodni.

 

4. § (1) A közszolgáltatás a tevékenység tartalmában az alábbiakra terjed ki:

a) az ingatlanon gyűjtött, a szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló közműpótló létesítmény kiürítésére (begyűjtésére) és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott szennyvíz elhelyezés céljából történő elszállítására, 

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz

ártalmatlanítása körében a szennyvíz az önkormányzat szennyvíztisztító telepén történő elhelyezésére. 

(2) Hantos  Község közigazgatási területén a szennyvíz begyűjtésére és szállítására jogosult kezelő Killer Mihály  egyéni vállalkozó (7000 Sárbogárd, Árpád u. 60.) mint közszolgáltató.

 

(3) Hantos Község  közigazgatási területén a közszolgáltatás köréből a szennyvíz ártalmatlanításának teljesítésére kizárólagosan jogosult kezelő Nagylók Községi Önkormányzat és Hantos Községi Önkormányzat a  FEJÉRVÍZ ZRT (8000 Székesfehérvár, Királysor 3-15.) szakmai felügyelete mellett , mint az Alternatív szennyvíztisztítót üzemeltető szolgáltató. 

Az önkormányzat közszolgáltatással  kapcsolatos feladatai

 

5. § (1) Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai: 

a) a helyi közszolgáltatás körébe tartozó szennyvíz begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése, 

          b)           a közszolgáltatás ellátására a szolgáltató kiválasztása, a szerződés megkötése, 

c)         gondoskodik a szennyvíz elhelyezésére szolgáló ártalmatlanító hely kialakításáról, fenntartásáról, üzemeltetéséről, megszüntetéséről, 

d) a közszolgáltatási díjnak és a díjfizetés rendjének megállapítása, 

e) a szennyvízzel kapcsolatos egyes jogszabályban meghatározott hatósági jogkörök gyakorlása, 

f) a közszolgáltatással összefüggő -- egyéb jogszabályba nem rendezett – önkormányzati feladat és hatáskör megállapítása, 

g) a közszolgáltató részére a jelen rendeletben meghatározott területi, tárgyi és személyi hatállyal kizárólagos közszolgáltatási jog biztosítása. 

(2) Az Önkormányzat, mint a leürítő hely egyik  üzemeltetője által szolgáltatott adatok alapján meg kell határozza  a  befogadó kapacitását.

 

A közszolgáltató kötelezettségei, a szerződés tartalmi elemei

 

6. § (1) A közszolgáltató kötelezettsége a rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint a környezetvédelmi, valamint az egyéb jogszabályi előírások megtartásával a

közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosok irányában a rendelet 4. § (1)                      bekezdésében                   megjelölt közszolgáltatás ellátása.

 

(2) A közszolgáltató a magasabb szintű jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint köteles  eleget tenni az adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségének. Közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készít, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig köteles az önkormányzatnak benyújtani. 

(3) A közszolgáltatási tevékenységének éves értékeléséhez kőteles részletes beszámolót, valamint a jogszabályi előírások szerinti vizsgálati elemzés részeként költségelszámolást készíteni a közszolgáltatási díj felülvizsgálatának kezdeményezésével egyidejűleg.

 

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységet akkor láthatja el, ha 

a) biztosítani tudja a közszolgáltatáshoz külön jogszabályban meghatározott személyi és tárgyi, valamint közegészségügyi feltételeit, amelyek garantálják a közszolgáltatás tartós és a környezetvédelmi szempontoknak maradéktalanul megfelelő ellátását, 

b) a közszolgáltatás ellátásához szükséges vízügyi hatósági engedéllyel rendelkezik, 

c) rendelkezik a külön jogszabályban meghatározottaknak megfelelő mértékű biztosítékkal, garanciával, 

d) az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött.

 

(5) A közszolgáltató, amennyiben a kötelezően ellátandó közszolgáltatás mellett közszolgáltatási engedélyének megfelelően egyéb közszolgáltatási tevékenységet is folytat,úgy jelen közszolgáltatás keretébe nem tartozó egyéb szolgáltatás költségei elszámolását és díjat. köteles elkülöníteni és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem lehet finanszírozni. 

7. § (1) Az önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésérőt és

szállításáról nyílt pályázati eljárással kiválasztott egyéni vállalkozó útján gondoskodik, míg a szennyvíz ártalmatlanítására a közszolgáltatás ellátásáról pályázati kiírás nélkül a saját tulajdonát képező-  hantosi 010/13 hrsz-ú ingatlanon található- alternatív szennyvíztisztító telepen gondoskodik, melynek üzemeltetését a Nagylók Községi Önkormányzattal közösen a  FEJÉRVÍZ ZRT (8000 Székesfehérvár, Királysor 3-15.) szakmai felügyelete mellett  látja el.

 

(2) A közszolgáltatási szerződés részletes feltételeit és tartalmi követelményeit a magasabb szintű jogszabályokkal összhangban jelen rendelet állapítja meg.

 

(3)       A közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell a hulladékkezelési közszolgáltatás körében: 

a)         a közszolgáltatás megnevezését, tartalmat, a közszolgáltatás teljesítésének területi határát, 

b)         annak a ténynek a rögzítését, hogy a közszolgáltató vállalta a megjelölt közszolgáltatás
                        teljesítését, 

c)         a közszolgáltatási szerződés időtartamát, 

d)     a szennyvíz begyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított
            maximális idejét, 

e)           a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,

f)         a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit az önkormányzat ez irányú
                         kötelezettsége teljesítésének feltételeit és biztosítékait, 

g)         a közszolgáltatás díj ára vonatkozó rendelkezéseket, kiemelten a közszolgáltatás díj megállapítására vonatkozó módszer leírását, a díjnak a szerződéskötéskor érvényesíthető legmagasabb mértékét és a díj megváltoztatása érdekében alkalmazandó eljárást,

h)         a közszolgáltató által igazolt díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárást, 

i)          a közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját, 

j)          azokat a feltételeket, amelyek mellett a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésére közreműködőt, vagy teljesítési segédet vehet igénybe, s ez utóbbiért való felelősségvállalást,

k)         a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

 

(4)       A közszolgáltatási szerződésben az önkormányzat kötelességeként kell meghatározni: 

a)         a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatását, 

b)           a közszolgáltatás körébe tartozó és a településen folyó egyéb tevékenységek összehangolásának elősegítését, 

c)         a településen működtetett különböző közszolgáltatások összehangolásának elősegítését, 

d)        a közszolgáltató kizárólagos közszolgáltatási jogának biztosítását, 

(5)       A közszolgáltatási szerződésben a közszolgáltató kötelességeként kell meghatározni: 

a)         a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását, 

b)         a közszolgáltatás meghatározott rendszer, módszer és gyakoriság szerinti teljesítését, 

c)         a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítását, valamint a szükséges létszám és képzettségű szakember alkalmazását. 

d)        a közszolgáltatás folyamatos, biztonságos és bővíthető teljesítéséhez szükséges fejlesztések, beruházások és karbantartások elvégzését, 

e)         a közszolgáltatás körébe tartozó szennyvíz ártalmatlanítására az önkormányzat által kijelölt leürítő hely igénybevételét, 

f)         a közszolgáltató által alkalmazott közszolgáltatási díj mértékéről és az alkalmazás

tapasztalatairól az önkormányzatnak történő tájékoztatási kötelezettséget, 

g)         a közszolgáltatás teljesítésévei összefüggő adatszolgáltatás rendszeres teljesítését és meghatározott nyilvántartási rendszer működtetését, 

h)         a fogyasztók számára könnyen hozzáférhető ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer működtetését. 

i)          a fogyasztói panaszok és észrevételek elintézési rendjének megállapítását.

 

(6)       A közszolgáltatási szerződés megszűnik: 

a)         a benne meghatározott időtartam lejártával, 

b)         a közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével, 

c)         elállással, ha a teljesítés még nem kezdődött meg, 

d)        felbontással a teljesítés megkezdését követően, 

e)         rendes vagy rendkívüli felmondással.

 

(7) A közszolgáltatási szerződést mindkét fél rendes felmondással hat hónapos felmondási idővel. írásban mondhatja fel. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni. 

(8) Az önkormányzat a közszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással akkor mondhatja

fel, ha 

     a) a közszolgáltató a közszolgáltatás ellátása során a tevékenységére vonatkozó

jogszabályokat vagy hatósági előírásokat súlyosan megsértette, és a jogsértés tényét bíróság vagy hatóság jogerősen megállapított. 

    b) a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződésben megállapított kötelezettségét neki

        felróhatóan súlyosan megsértette.

 

(9) A közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással akkor mondhatja

fel, ha az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott köte1ezettségét - a

közszolgáltató felhívása ellenére - súlyosan megsérti, és ezzel a közszolgáltatónak kárt okoz,

vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését.

 

(10) Az önkormányzatnak a közszolgáltatási szerződés felmondásával egy időben intézkednie

kell a közszolgáltatás ellátását biztosító döntések meghozataláról.

 

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

 

8. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó,        illetve közüzemi csatornahálózatba nem vezetett szennyvizet- a külön jogszabályban  meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint - gyűjteni és az elszállítási igényét a Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal Hantosi Kirendeltségénél  bejelenteni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, használója a köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, és a jelen rendelet 4. § (2) bekezdésében megjelölt közszolgáltatónak átadni, és  jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes – a Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal Hantosi Kirendeltségénél történt bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítményből történő elszállításáról. 

(4) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdésétől és lényeges feltételeiről írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta. 

(5) Mentesül az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól, ha a beépített ingatlanán senki nem tartózkodik, ezért ott vízfogyasztás hiányában szennyvíz nem keletkezik. 

(6) Az ingatlan tulajdonosa köteles eleget tenni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének. 

(7) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok tekintetében akik, a szennyvizet a közszolgáltatónak adják át, a nyilvántartásról és bejelentéséről a közszolgáltató gondoskodik.

 

A közszolgáltatás ellátásával összefüggő egyes kérdések

 

9. § (1) A szennyvizet leürítő helyen szabad elhelyezni, leereszteni. ártalmatlanítani. A leeresztés során a közegészségügyi és műszaki előírások megtartásának ellenőrzésére a leürítő

hely üzemeltetője jogosult.

(2) A közszolgáltató a szennyvíz elhelyezésévei összefüggő nyilvántartását oly módon köteles

kialakítani, hogy a leürítő helyen elhelyezett szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye aggálytalanul megállapítható legyen.

 

10. § (1) A közszolgáltatás hetente két alkalommal , keddi és pénteki napokon történik a Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal Hantosi Kirendeltségénél bejelentett ingatlan tulajdonosi igények alapján. 

 (2) A szennyvíz begyűjtése szállítása és ártalmatlanítása csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltethető illetőleg korlátozható. 

(3) A közszolgáltató a szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve az ismeretlen összetételű, veszélyessége megállapításáig veszélyesnek minősített, illetve, ha a külön jogszabályok szerint a leürítő helyen nem helyezhető el.

 

(4) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos közműpótló létesítményéből a szennyvíz kitermelését és elszállítását kizárólag erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés és szóródás-mentes, búz és szaghatást kizáró géppel végezheti.

 

(5) A szennyvíz közműpótló létesítményből történő kitermelése, szállítása és leürítése közben

elszennyeződött területet azonnal fertőtleníteni kell a külön jogszabály szerint engedélyezett szerrel. 

(6) A kezelésre szolgáló gép, berendezés és más eszköz rendszeres tisztítását, fertőtlenítését olyan térburkolattal ellátott, mosótérrel rendelkező területen kell végezni, ahonnan az elhasznált víz a külön jogszabály szerint végzett előkezelést. előtisztítást követően közműpótló berendezésbe vagy közműcsatornába kerül. A tisztítás közterületen, felszíni vizekben és ezen vizek mellett 500 méteren belül nem végezhető.

 

(7)  A szennyvíz begyűjtésére és szállítására használt eszköz tárolása a közegészségügyi követelményeknek megfelelően kialakított telephelyen végezhető.

 

(8) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezését kizárólag a hantosi 010/13. hrsz-ú alternatív szennyvíztisztító telepen lehet elvégezni.

 

A közszolgáltatás díja 

11. § (1) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonosnak. használónak közszolgáltatási díjat kell fizetnie. Az egységnyi díjtétel a közszolgáltató által elszállításra átvett hulladék 1 m3 –e.

 

(2) A települési hulladékkezelési közszolgáltatás legmagasabb egységnyi díját a jelen rendelet

1. melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatási díjat az önkormányzat egyéves díj fizetési időszakra állapítja meg. Az

egységnyi díjtétel - elkülönítve - tartalmazza a szennyvíz szippantásának, szállításának és ártalmatlanításának, valamint a kezelésének költségeit. 

(4) A közszolgáltatási díj megállapítása a díj kiszámítására vonatkozó előírások alapján általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtétel meghatározásával történik.


(5) Lakossági megrendelés esetén a fizetendő díj az e rendeletben megállapított díj csökkentve az önkormányzati támogatás összegével, és a közszolgáltató által a mindenkori éves költségvetésről szóló törvénynek „a helyi önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatok” tárgyú melléklete szerint a „Települési folyékony hulladék ártalmatlanításának támogatása” címén igényelhető költségvetési támogatás összegével.


 (6) A közszolgáltató minden évben egy alkalommal - legkésőbb november 30-ig-kezdeményezheti a díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – költség elemzéssel alátámasztott az önkormányzat által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket is tartalmazó változás függvényében.

 

(7) Az ingatlan tulajdonos a  közszolgáltatási díjat a Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal Hantosi Kirendeltsége részére – a közszolgáltató által teljesített és az igénybevevő által igazolt szolgáltatás alapján- számla ellenében köteles megfizetni. A fizetendő közszolgáltatási díjat az egységnyi díjtétele és az elszállított szennyvíz mennyiségének szorzata alapján kell megállapítani, a szippantó járműbe gyárilag beépített szintmérő (szint jelző) alapján.


(8)  A szolgáltatási díj számításának alapja az elszállított települési folyékony hulladék m3-e. A díjat az elszállított települési folyékony hulladék mennyisége után köteles a ingatlantulajdonos megfizetni.


 (9) A közszolgáltatás igénybevételért az ingatlantulajdonost terhelő díj hátralék adók módjára behajtható köztartozás.

 

Általános jogi felelősség

 

12. § (1) Aki tevékenységévei vagy mulasztásával a jogszabályokban vagy a reá vonatkozó hatósági határozatban foglalt kötelezettségét megszegi és ezzel a környezetet veszélyezteti,szennyezi vagy károsítja, vagy tevékenységét a környezetvédelmi, vízügyi előírások megszegésével folytatja, a más jogszabályokban foglaltak szerint  (büntetőjogi, polgári jogi, közigazgatási jogi) felelősséggel tartozik.

 

(2) A jogellenes tevékenységet folytató köteles 

a) az általa okozott környezetveszélyeztetést, illetőleg környezetszennyezést megszüntetni,illetőleg a környezetkárosítást abbahagyni, 

b) az általa okozott károkért helytállni, 

c) a tevékenységet megelőző környezeti állapotot helyreállítani.

 

(3) A jogellenes tevékenységért való felelősség - az ellenkező bizonyításáig - annak az ingatlannak a tulajdonosát és használóját egyetemlegesen terheli, amelyen a tevékenységet folytatják, illetve folytatták. 

(4) A jelen rendeletben meghatározott tevékenység - a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben meghatározottak szerint - kizárólag a vízügyi hatóság engedélyében végezhető.

 

Közszolgáltatási bírság

 

13. § (1) Aki tevékenységével vagy mulasztásával 

a) a vonatkozó jogszabályok vagy a személyér érintő hatósági határozat előírásait megsérti, illetve azokban foglalt kötelezettségének nem vagy nem megfelelően tesz eleget, 

b) a hatósági engedélyhez, hozzájáruláshoz, bejelentéshez kötött tevékenységet engedély, hozzájárulás vagy bejelentés nélkül vagy attól eltérően végez, 

c)  szennyvízzel kapcsolatos tevékenységet jogszabálytói vagy a bejelentésben foglaltaktól eltérő módon végzi, közszolgáltatási bírságot köteles fizetni.

 

(2) A közszolgáltatási bírságot a vízügyi hatóság szabja ki.

 

(3) A bírság kiszabására a vízügyi hatóságnak az (1) bekezdésben meghatározott cselekményről való tudomásszerzéstől számított egy éven túl nincs lehetősége. A cselekmény elkövetésétől számított öt éven túl nem szab ható ki bírság, kivéve, ha a cselekmény jogszerűtlen állapot fenntartásával valósul meg. Ebben az esetben az elévülés mindaddig nem kezdődik meg, amíg a jogszerűtlen állapot fennáll. 

(4) A közszolgáltatási bírság nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, továbbá a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, illetőleg a megfelelő védekezés kialakítására, a természetes vagy korábbi környezet helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.

 

(5) A jogerősen kivetett közszolgáltatási bírság adók módjára behajtható köztartozás

(6) A közszolgáltatási bírság kiszabására vonatkozó eljárási szabályokat, a bírság mértékét és

megállapításának módját külön jogszabály állapítja meg. 

Hatálybalépés

 

l4. §  A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

Fischer József                                                            Gálné Papp Erika

             polgármester                                                                   jegyző

 

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Hantos , 2013. december 16.                                                            Gálné Papp Erika

                                                                                                                  jegyző

 

  1. lmeléklet

Hantos  Községi Önkormányzat Képviselő-testületének  9/2013. (XII.16.) önkormányzati rendeletéhez


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételének díja


  1. Szippantás , szállítás és ürítés díja: 900 Ft/m3 +  243 Ft ÁFA = 1143 Ft/m3
  2. Kezelési díj (ártalmatlanítás, ügyvitel): 118 Ft/m3 + 32 Ft ÁFA =  150  Ft/m3


Összesen:  1018 Ft/m3 +  275 Ft ÁFA =  1293  Ft/m3



A 2013. évre meghatározott önkormányzati támogatás: 501 Ft/m3 + 135 Ft ÁFA =  636  Ft/m3

A 2013. évre meghatározott állami támogatás:             0  Ft/m3 + ÁFA =  0 Ft/m3


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás  díja 2013. július 1-től


Szolgáltatási árak:


- önkormányzati támogatással csökkentett lakossági szolgáltatási díj:


517 Ft+ 140 Ft ÁFA.= 657 Ft/m3


- állami és önkormányzati támogatással csökkentett lakossági díj:


517 Ft+ 140 Ft ÁFA.= 657 Ft/m3


- lakossági díj                          517.Ft+ 140 Ft ÁFA.= 657  Ft/m3



- Intézményi, vállalkozói szolgáltatási díj:


517.Ft+ 140 Ft ÁFA.= 657  Ft/m3