Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015 (XII.17.) önkormányzati rendelete

a kötelező adatkezelés szabályairól

Hatályos: 2015. 12. 18

Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


1. § Hantos Községi Önkormányzat és intézményei által folytatott kötelező adatkezelés tekintetében a kezelendő adatok fajtáira, az adatkezelés céljára és feltételeire és az adatkezelés időtartamára vonatkozó szabályokat a Nagylóki  Közös Önkormányzati Hivatal Adatvédelmi-adatbiztonsági Szabályzatának jelen rendelet 1. mellékletét képző 5. fejezete tartalmazza.



2. § (1)     A kötelezően kezelt adatok megismerhetősége érdekében az adatkezeléssel érintett kérelmére a Nagylóki  Közös Önkormányzati Hivatal adatvédelmi felelőse tájékoztatást ad az érintett általa kezelt és feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá – az érintett személyes adatainak továbbítása esetén – az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről.



(2)     A Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal adatvédelmi felelőse köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő, de legfeljebb 30 napon belül az érintett erre irányuló kérelmére közérthető formában, írásban megadni a tájékoztatást.



(3)     Az adatkezelés megismerhetőségét szolgáló (1) bekezdésben meghatározott tájékoztatás ingyenes, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos adatkörre vonatkozóan tájékoztatási kérelmet még nem nyújtott be.



(4)  A  2.§ (3) bekezdésben meghatározottól eltérő esetben költségtérítés állapítható meg.



(5)     A már megfizetett költségtérítést vissza kell téríteni, ha az adatkezelés jogellenes, vagy a tájékoztatás kérése helyesbítéshez vezetett.



(6)     Az érintett tájékoztatását az adatvédelmi felelős csak akkor tagadhatja meg, ha azt törvény lehetővé teszi. Ebben az esetben az adatvédelmi felelős köteles a felvilágosítás megtagadásának az indokát közölni, és a jogorvoslati lehetőségekről az érintettet tájékoztatni.



3. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

         Fischer József                                                                                 Gálné Papp Erika

           polgármester                                                                                           jegyző



A rendelet kihirdetve: 2015. december 17.-én

                                                                                                          Gálné Papp Erika

                                                                                                                        jegyző

Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015.(XII.17.) önkormányzati rendelete


1.melléklet


A kötelező adatkezelés tekintetében a kezelendő adatok fajtáira, az adatkezelés céljára és feltételeire és az adatkezelés időtartamára vonatkozó szabályok


a Nagylóki  Közös Önkormányzati Hivatal Adatvédelmi-adatbiztonsági Szabályzatának 5. fejezete

„5 Adatkezelési folyamatok


5.1 Ügyféladatok (adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-.-91481/2015)


adatkezelés célja:


adatkezelő közigazgatási hatáskörében az igénybevevők adatainak kezelése a hatósági és szolgáltatási tevékenységek ellátásához.


kezelt adatok köre: név, születési név, anyja neve, születési hely és idő, lakhely, tartózkodási hely, TAJ szám, házasság kötés esetén apja neve, személyigazolvány szám, adószám, lakcímet igazoló hatósági igazolvány szám, egyéb a Hivatali ügyintézés során kezelésre kerülő személyes adat, melyet az érintett személy megad.


adatkezelés időtartama: külön jogszabályok által meghatározott.


adatkezelés jogalapja:

  • érintett hozzájárulása
  • a Hivatal működését szabályozó jogszabályok


Az ügyféladatok felvételére szolgáló nyomtatványokra kerülő adatvédelmi tájékoztató a 2.sz. mellékletben található. A Hivatalban elhelyezendő ügyfél tájékoztatót a 3.sz. melléklet tartalmazza. Telefonos ügyfélszolgálatot az Adatkezelő nem üzemeltet.


Adóslista közzététele:


Az adózás rendjéről szóló törvény 55/B. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában a százezer - magánszemélyek esetében az ötvenezer - forintot elérő, 90 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező adózó nevét (elnevezését), lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adóazonosító számát és az adótartozás összegét a helyben szokásos módon közzéteheti.


A (2) bekezdés alapján az (1) bekezdés alkalmazásában nem tekinthető fennálló adótartozásnak az adótartozás azon része, amely jogerős adóhatósági határozaton alapul, feltéve, hogy a határozat bírósági felülvizsgálatának megindítására nyitva álló határidő még nem telt el, vagy az adózó által kezdeményezett, a határozat felülvizsgálatára irányuló bírósági eljárás jogerősen még nem zárult le.


Ebben az esetben az adóhatósági határozaton alapuló adótartozás a bírósági felülvizsgálat megindítására nyitva álló határidő eredménytelen lejártát követő naptól, illetve a bírósági eljárás jogerős lezárását követő naptól, az adóhatósági határozat hatályában fenntartott része vonatkozásában tekinthető fennállónak.



5.2 Személyügyi adatkezelés: (adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-92180/2015.


A munkavállalók, köztisztviselők és közalkalmazottak személyes adatainak kezelésére vonatkozóan az alábbiak szerint jár el a Hivatal.


adatkezelés célja: a munkaviszony, közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszony létesítése, teljesítése vagy megszüntetése


kezelt adatok köre: munkavállalók, közalkalmazottak, köztisztviselők személyes adatai

  • név;

•   születési név;

•   Születési hely;

•   Születési idő;

•   Anyja születési neve;

•   Lakóhely;

•   Tartózkodási hely ( amennyiben eltérő a lakóhelytől);

•   Adóazonosító jel;

•   Társadalombiztosítási azonosító jel (TAJ szám);

  • Nyugdíjas törzsszám (nyugdíjas munkavállaló esetén);

•   Személyi igazolvány szám;

•   Lakcímet igazoló hatósági igazolvány szám;

•   Folyószámla száma;

•   Végzettséget igazoló okmány másolati példánya;

•   Fénykép

munkavállaló, közalkalmazott, köztisztviselő hozzátartozójának:

  • neve,

•   születési helye,

•   ideje,

•   lakcíme


adatkezelés jogalapja:


  • érintett hozzájárulása
  • 2011. évi CXII törvény
  • 2011. évi CXCIX törvény a közszolgálati tisztviselőkről
  • 1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról
  • 2012. évi 1. törvény Mt. 10 § (1) és (3) bekezdés, valamint 11§ (1) és (2) bekezdés.


adattárolás határideje: más hatályos jogszabályok által meghatározott tárolási határidő.


5.2.1 Megváltozott munkaképességű munkavállalók személyes adatainak kezelése


A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény alapján megváltozott munkaképességű munkavállalók 5.2 pontja szerinti személyes adatainak nyilvántartása az alábbiakkal egészül ki:


kezelt adatok köre: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3. § 3. pontja alapján különleges személyes adatnak minősülő egészségügyi állapotra vonatkozó adatokat tartalmazó dokumentumok:

•   szakértői bizottság szakvéleménye /ORSZI - Országos Rehabilitációs és Szociális            Szakértői Intézet/

•   határozat a megváltozott munkaképességről

•   az egészségkárosodás mértékéről szóló orvosi igazolások,

•   foglalkoztatásnál igénybe vehető kedvezményekről szóló igazolások (pl.: rehab. kártya, családi kedvezmény)


adatkezelés jogalapja: 2012. évi 1. törvény 10. § (1) és (3) bekezdés, valamint 11. § (1) és (2), az Infotv. 5 § (1) a) szerinti érintetti hozzájárulás, illetve a 2011. évi CXCI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról

adattárolás határideje: más hatályos jogszabályok által meghatározott tárolási határidő


A Munkaviszony kapcsán beszerzett harmadik személy adatai a szükséges adattartamot meg nem haladóan vehetők fel és kezelhetők. (Pl. pótszabadság, családi adókedvezmény, iskolakezdési támogatás)


Munkavállalók adatkezelésére vonatkozóan adatvédelmi tájékoztató készült, melynek célja a munkavállalók előzetes tájékoztatása az adatkezelésről. ( 4.sz. melléklet). A Tájékoztató aláírásra kerül a munkavállalók által.


Személyügyi terület adatkezelésének jogalapja minden esetben más jogszabály. Az adatkezelés időtartama az adott területre vonatkozó jogszabályok által meghatározott. (Pl. SZJA törvény, Mt.)


A személyügyi adatkezelések körében a nem közvetlenül a munkaviszonyból eredeztetett adatkezelések során minden esetben be kell szerezni, a kezeléshez felhasznált nyomtatványba be kell emelni szövegszerűen - az érintett kifejezett hozzájárulását, az adatkezelés céljának és várható időtartamának megjelölésével.


A NAIH- 92180./2015. nyilvántartási számú adatkezeléshez esetlegesen kapcsolódó adatfeldolgozókat és az adattovábbítások címzettjeit az 1. számú melléklet tartalmazza.


5.3 Felvételre jelentkező munkavállalók adatainak kezelése: (adatkezelési

nyilvántartási szám: NAIH-91483./2015)


Az adatkezelés célja: a megüresedő álláshelyek betöltésére megfelelő munkavállaló kiválasztása, a jelentkezők személyes adatainak kezelése


Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása.


A kezelt adatok köre: Név, születési dátum, anyja neve, lakcím, képzési adatok, fénykép, telefonszám, email cím, illetve az érintett által megadott egyéb adatok


Az adatkezelés időtartama: az adatok felvételétől számított 1 év




5.4 Munkavállalói, közalkalmazotti, köztisztviselői munkaviszonnyal,

közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszonnyal összefüggő ellenőrzés céljából törtnő adatkezelése : ( adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH­91484./2015.)


Adatkezelő a munkavállalóknak, közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek indokolt esetben, munkavégzés céljára biztosít számítógépet, e-mail címet és internet-hozzáférést.

A használat szabályairól és az ellenőrzés lehetőségéről a munkavállalókat a szervezet a 2012. évi I. törvény 8. § (2) alapján előzetesen írásban tájékoztatja.

Mivel Adatkezelő tulajdonát képező személyi számítógépeket és laptopokat, céges e-mail címeket a cég munkavégzés céljából biztosítja, így, amennyiben a munkavállaló ezen eszközökön magáncélú személyes adatait (pl.: családi fotók, telefonkönyvek, saját adatbázisok stb.) tárolja, úgy az Adatkezelő a számítógép ellenőrzése során ezeket az adatokat is megismerheti. Ezen adatkezelés ellen kifogással nem élhet a munkavállaló, mert a nem munkavégzés céljából történő, de a társasági eszközön való személyes adatok tárolása az adatkezeléshez történő 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) a) szerinti érintetti hozzájárulásnak minősülnek.


adatkezelés célja: a Hivatal jogos érdekeinek megfelelően a munkavállalóknak, közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek biztosított számítógép, e-mail cím és internet ­ hozzáférés ellenőrzése


kezelt adatok köre: az elektronikus berendezések használata során rögzített személyes adatok, e-mail cím, név, számítógépen tárolt egyéb személyes adatok


adatkezelés jogalapja: 2012. évi I. törvény 11. § (1) és a 2011. évi CXII. törvény 5. §

(1) a) adattárolás határideje: munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, köztisztviselői jogviszony fennállása alatt.


5.5 Egyéb adatkezelések: ( adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH­91485./2015.)


A Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal időszaki lapjában megjelenő hirdetések felvétele és közzététele valamint házasságkötések, anyakönyvi hírek, születések, elhalálozások nevének, esetenként fényképének közzététele.


Az adatkezelés célja: Hirdetés felvétel, házasságkötés, anyakönyvi hírek, születés és gyászjelentés közzététele.


Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása.


A kezelt adatok köre: Név, fénykép, hirdetést feladó esetén a hirdető elérhetőségei


Az adatkezelés időtartama: az adatok felvételétől számított 30 nap


Az. adatkezelésére vonatkozóan adatvédelmi tájékoztató készült, melynek célja a hirdetők előzetes tájékoztatása az adatkezelésről. (5.sz. melléklet) ”