Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (XII.1.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek és csecsemők támogatásáról

Hatályos: 2016. 12. 10- 2021. 05. 31

Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (XII.1.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek és csecsemők támogatásáról

Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2), 26. §-nak, és 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az újszülöttek és csecsemők támogatásáról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat Hantos község lakossága népességmegtartó ereje, demográfiai mutatói emelkedjenek, és az újszülöttek és csecsemő ( továbbiakban : gyermek) életkörülményei javuljanak.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Hantos község közigazgatási területén gyermeke születésekor állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt lakó, valamint a születést követően a gyermek fél éves koráig állandó, bejelentett lakóhelyet létesítő és életvitelszerűen ott is lakó személyre terjed ki.

A támogatás formája, mértéke, eljárási rendje

3. § Az újszülöttek és csecsemők támogatásának (a továbbiakban: támogatás) formája egyszeri, és vissza nem térítendő pénzbeli támogatás. A támogatás összege a születéskor állandó lakhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt lakó szülő esetében: 20.000,- Ft/ gyerek

4. § (1) A támogatásra az a gyermekkel azonos bejelentett lakóhellyel rendelkező, szülő, szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő, törvényes képviselő vagy gyám (a továbbiakban együtt: szülő) jogosult.

(2) A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülő jogosult igénybe venni.

5. § (1) A támogatás iránti kérelmet a melléklet szerinti nyomtatványon, legkésőbb a gyermek születését követő 330 napos, jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani a Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal Hantosi Kirendeltségén. A kérelem benyújtásakor be kell mutatni a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, a lakcímkártyáját és ha a kérelmező a gyermeknek nem vér szerinti szülője, a szülői felügyeleti jog vagy a gyámság gyakorlását igazoló eredeti okiratot.

(2) Az Szt. 26. §-a alapján szociális rászorultság alapján igényelhető támogatás, akkor nyújtható, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori minimálbér ötszöröse alatt van.

(3) A fenti összeg számításánál a közös háztartásban élő hozzátartozókat kell hozzátartozónak tekinteni.

(4) A támogatás iránti kérelmet a polgármester bírálja el. A kérelem minta az 1. mellékletben található, melyhez csatolni kell az újszülött születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a lakcímkártya másolatát, valamint a szükséges nyilatkozatokat.

(5) A támogatást a kérelem elbírálását követően a polgármester, ünnepélyes keretek között adja át a jogosultnak.

Értelmező rendelkezések

6. § E rendelet alkalmazásában:

a.) újszülött és csecsemő ( a születéstől számított 6 hónapos korig)

b.) állandó, bejelentett lakóhely: a lakcím-nyilvántartásba bejegyzett állandó lakcím

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő kilencedik napon lép hatályba.

1. melléklet

KÉRELEM ÚJSZÜLÖTTEK, CSECSEMŐK TÁMOGATÁSA IRÁNT

1. )Alulírott kérem az újszülöttek támogatásának megállapítását. Iktatóbélyegző helye:

2. )Kérelmező szülő adatai:

Név:...........................................................................................

Születési név:................................................................................

Születési hely és idő: ……….……………………□□□□ □□ □□

Anyja neve: …………………………………………

TAJ sz.: □□□□□□□□□ Adóazonosító jel:□□□□□□□□□□□

Lakóhely (bejelentett):□□□□…………………………………………………………...

Lakóhely bejelentés ideje: □□□□ □□ □□

Életvitelszerűen a (bejelentett) lakóhelyén él: igen □ nem □

Telefonszám*:...................................................e-mail cím*:.....................................................

3) A gyermek adatai, akire tekintettel a támogatást igényli:

Név:…………………………………………………………………………………………………

Születési hely és idő: ……….……………………………….. □□□□ □□ □□

Születési anyakönyvi kivonat száma: □□□□□□□□□

Védőnő neve és rendelőjének címe:…………………………………………………………………

4) Nyilatkozatok

- Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

- Az általam közölt személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatást megkaptam, és tudomásul veszem, hogy a kérelemben szereplő személyes adatokat a szociális hatóság a kérelem elbírálása céljából jogosult kezelni, és a kezelésükhöz való hozzájárulást a hatóság az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 6. § (6) bekezdése alapján vélelmezi.

- Tudomásul veszem, hogy a TAJ szám és az adóazonosító jel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 48-a alapján szükséges a támogatás megállapításához.

- A *-gal jelölt, általam önkéntesen közölt adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához hozzájárulok.

- Tudomásul veszem, hogy a kérelem benyújtásakor be kell mutatni a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját és ha a gyermeknek nem vér szerinti szülője vagyok, a szülői felügyeleti jog vagy a gyámság gyakorlását igazoló eredeti okiratot, melyekről az ügyintéző másolatot készít, és azok kérelem mellékletei lesznek.

Kelt: ………év……………..hó……….nap

…..………………………..... kérelmező aláírása