Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017 (VII.11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú bérlakások és nem lakás célú helyiségek bérbeadásáról szóló 4/2016. (IV.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 07. 12- 2017. 07. 21

Hantos Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4.  § (3) bekezdésében a 12. § (5) bekezdésében,  a 19. § (1) bekezdésében, a 20. § (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében,  a 33. § (3) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, a 42. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ (1) Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati tulajdonú bérlakások és nem lakás célú helyiségek bérbeadásáról szóló 4/2016.(IV.25.) önkormányzati rendelet ( a továbbiakban: Rendelet) 1.§ (1) bekezdés helyébe  a következő (1) bekezdés lép:

 „  1. §  (1) A rendelet célja, hogy a lakások és a helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvénnyel (a továbbiakban: Lt.) összhangban szabályozza:

a) a lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek  bérbeadásának feltételeit, a felek megállapodásának tartalmát,

b) a lakbér mértékére vonatkozó szabályokat,

c) a bérlő által a lakásba , helységbe befogadható személyek körét és a befogadás feltételeit,

d) a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésével kapcsolatos szabályokat,valamint

e) a nem lakás céljára szolgáló helyiségek cseréjéhez való hozzájárulás feltételeit.”

(2) A Rendelet 1.§ (2) bekezdés helyébe a következő (2) bekezdés lép:


(2) A rendeletben meghatározott feladatokat és hatásköröket (igényjogosultság megállapítása, bérlőkijelölés, nem lakás céljára szolgáló helyiségek cseréje ) Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete látja el. A szerződést az önkormányzat nevében a polgármester jogosult megkötni.”





(3) A Rendelet kiegészül a következő 17./A§-al:


„17.A.§ Önkormányzati bérlakás nem lakás céljára csak kivételesen adható bérbe, a helyiségbérlet  szabályai szerint, a Képviselő-testület döntése alapján.”

(4) A Rendelet 19.§-a helyébe a következő 19.§  lép:


„19. §  (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének pályáztatására, a bérleti jogviszony létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, valamint a bérlet megszűnésére a lakásbérlet szabályait az e fejezetben szabályozott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Helyiséget albérletbe adni, helyiség bérleti jogát átruházni vagy a bérbeadó hozzájárulása nélkül cserélni nem lehet.

(3) A bérbeadó üres, nem lakás céljára szolgáló helyiséget csak pályázati eljárás lefolytatása után - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével- adhat bérbe. Pályázati eljárás nélkül és térítésmentesen helyiség akkor adható bérbe, ha a helyiség jellege, rendeltetése vagy közérdek azt indokolja

(4) A pályázat kiírása  alól  a Képviselő-testület  mentesítést adhat, ha

a) a helyiséget olyan tevékenység céljából kívánják bérbe venni, ami a település  kereskedelmi, szolgáltatási és egyéb alapellátásához szükséges,

b) a bérlő a helyiségben termelő-, szolgáltató üzemet létesít, és ezzel új munkahelyet teremt,

c) a helyiségre kiírt legalább 2 pályázat,  sikertelen volt,

d) bérleti szerződés első alkalommal történő meghosszabbítása továbbá

e) meglévő helyiségbérleti jog cseréje esetén.


 (5) Helyiséget bérbe adni természetes és jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság részére lehet. Jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság esetében a bérbeadás feltételei:

a) köztartozásmentes igazolás az állami és önkormányzati adóhatóságtól

b) cégbírósági bejegyzés másolata.

(6) Helyiség nem adható bérbe annak az ajánlattevőnek, akinek a bérbeadó felé bérleti díj vagy bármely más közszolgáltató felé tartozása vagy az Önkormányzat felé helyi adó tartozása van. A tartozásmentességről szóló igazolást a pályázathoz mellékelni kell”

(5) A Rendelet kiegészül a következő 19/A §-al:

19/A. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségre – ha törvény vagy e rendelet másképpen nem rendelkezik – legfeljebb 5 évre szóló határozott idejű, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó bérleti szerződés köthető.

(2) A képviselő-testület egyedi ügyben hozott döntésével az (1) bekezdésben meghatározott időtartamot 5 évnél hosszabb, vagy határozatlan időtartamban is megállapíthatja.”


(6) A Rendelet kiegészül a következő 19/B §-al:

„19./B § (1) A bérlő a helyiség használatáért bérleti díjat és a bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatások díját köteles megfizetni, havonta egy összegben, legkésőbb a tárgyhónap 15. napjáig, a bérbeadó által kiállított számla alapján, vagy amennyiben a számla kézhezvétele későbbi időpontra esik, a számla kézhezvételétől számított 8 napon belül.

(2) A bérleti díj mértékét bérlő és bérbeadó megállapodása határozza meg. A bérleti díj és a külön szolgáltatási díj mértékét a bérlő és a bérbeadó a piaci viszonyoknak megfelelően évente felülvizsgálja.”


2. § (1)  A Rendelet kiegészül a következő 19/C §-al:

19./C § (1) A bérbeadó a helyiséget megtekintett állapotban, a bérleti szerződésben megjelölt felszereltséggel és időpontban köteles átadni.

(2) A bérlő köteles a helyiséget a bérleti szerződésben meghatározott rendeltetésnek megfelelően használni. A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egy alkalommal, egyébként pedig szükség szerint ellenőrzi, melyet bérlő tűrni köteles.”



(2) A Rendelet kiegészül a következő 19/D §-al:

19/D. §  A bérlő bérleti jogviszony megszűnésekor köteles a helyiséget legalább az átadáskori állapotban és felszereltséggel elhelyezési és kártalanítási igény nélkül bérbeadónak visszaadni, kivéve, ha felek ettől eltérően állapodnak meg.

( 3) A Rendelet kiegészül a következő 19/E §-al:


19/E. § (1) A bérbeadói feladatkörbe tartozó, de a bérlő által elvégzett felújítási, karbantartási  munkák elszámolása a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján történik.


(2) Bérbeadó Képviselő-testület  a helyiség felújítási, karbantartási  munkáira a bérlő által benyújtott, a Képviselő-testület által felülvizsgált és jóváhagyott terv, költségvetés, számlák alapján a helyiség rendeltetésszerű használatához szükséges mértékig 50 %-os bérbeszámítást biztosíthat.


(3) A bérbeszámítás alapját az adott helyiségre vonatkozóan megállapított bérleti díj mértéke képezi.


(4) A bérbeszámításra vonatkozó megállapodás megkötésére a Képviselő-testület jóváhagyását követően a polgármester jogosult.”



(4) A Rendelet kiegészül a következő 19/F §-al:

„19.F § Önkormányzati helyiség bérleti jogának átruházásához, vagy cseréjéhez, albérletbe adásához hozzájárulást a Képviselő-testület adhat.”

3.§ (1) Ezen rendeletet  a Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

az önkormányzati tulajdonú bérlakások és nem lakás célú helyiségek bérbeadásáról szóló 4/2016. (IV.25.) önkormányzati rendeletében  foglaltakkal és a folyamatban lévő ügyekben együtt kell alkalmazni. 

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépést követő 10. napon hatályát veszti. 

 Fischer  József                                                   Gálné Papp Erika

                                                  polgármester                                                             jegyző


Záradék:


A rendelet 2017. július hó 11. napján kihirdetésre került.


Hantos, 2017. július 11.                                                                      Gálné Papp Erika

                                                                                                                        jegyző