Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018. (XI.23.) önkormányzati rendelete

a 2018. évben nyújtandó karácsonyi és mikuláscsomag támogatásról

Hatályos: 2018. 11. 24- 2018. 12. 30

Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat), figyelemmel a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ra, a 2018. évben a 2. § (1) bekezdésében meghatározott személyeket karácsonyi támogatásban, a 2. § (2) bekezdésében meghatározott személyeket mikuláscsomag-juttatásban részesíti.


(2) A karácsonyi támogatásra a 2. § (1) bekezdésében meghatározott személyek, a mikuláscsomag-juttatásra a 2.§ (2) bekezdésében meghatározott személyek kérelem benyújtása nélkül, alanyi jogon jogosultak.


(3) Az Önkormányzat a karácsonyi támogatást természetbeni juttatásként, tartós élelmiszereket tartalmazó élelmiszercsomag formájában nyújtja. A karácsonyi támogatás készpénzre nem váltható át. A karácsonyi támogatásként járó élelmiszercsomag értéke jogosultanként bruttó négyezer forint. A karácsonyi támogatás átadására legkésőbb 2018. december 24. napjáig kerül sor.


(4) Az Önkormányzat a mikuláscsomag-támogatást természetbeni juttatásként, édességet és gyümölcsöt tartalmazó élelmiszercsomag formájában nyújtja. A mikuláscsomag-támogatás készpénzre nem váltható át. A mikuláscsomag-támogatásként járó csomag értéke jogosultanként bruttó ezer forint. A mikuláscsomag-támogatás átadására legkésőbb 2018. december 10. napjáig kerül sor.


(5) A karácsonyi támogatás és a mikuláscsomag-támogatás odaítéléséről hivatalból a polgármester dönt, és gondoskodik a csomagoknak a jogosultak részére a (4) és (5) bekezdésben meghatározott határidőig történő átadásáról.

2. § (1) Jövedelmi helyzetre tekintet nélkül természetbeni támogatásként karácsonyi csomagra jogosult az a 2018. november 1. napján hantosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Hantos községben élő személy, aki:

a) legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig a 65. életévét betölti,

b) a tárgyév november 30. napjáig beérkezett és elbírált kérelme alapján lakásfenntartási települési támogatásban részesül, és a vele közös háztartásban élők,

c) a tárgyév november 30. napjáig beérkezett és elbírált kérelme alapján tárgyévben rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek vagy nagykorúvá vált gyermek és a vele közös háztartásban élő szülők,

d) a tárgyév november 30. napjáig beérkezett és elbírált kérelme alapján önkormányzati segélyben vagy rendkívüli települési támogatásban részesült,

e) a tárgyév november 30. napjáig beérkezett és elbírált kérelme alapján aktív korúak ellátásában részesül, vagy

f) a tárgyév november 30. napjáig beérkezett és elbírált kérelme alapján a tárgyévben  gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesült.


(2)  Jövedelmi helyzetre tekintet nélkül természetbeni támogatásként mikuláscsomagra jogosult valamennyi, 2018. november 1. napján hantosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Hantos községben élő 0-16 éves korú gyermek.


(3) A 2018. november 1. napján hantosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Hantos községben élő személyt a karácsonyi támogatás a 2. § (1) bekezdésében felsorolt több jogosultsági feltételnek történő megfelelés esetén is csak egy jogcím alapján illeti meg.


(4) A karácsonyi támogatásként megítélt tartós élelmiszereket tartalmazó karácsonyi csomag átvételére az (1) bekezdésben meghatározott

a) cselekvőképes személy személyesen,

b) korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen személy a törvényes képviselője útján   

 jogosult.


(5) A megítélt mikuláscsomag-támogatás átvételére a (2) bekezdésben meghatározott személyek közül a 14. életévüket be nem töltöttek törvényes képviselőik útján, a 14. életévüket betöltöttek személyesen vagy törvényes képviselőik útján jogosultak.


(6) Az (1) és (2) bekezdés szerinti lakóhely megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadóak.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2018. december 31. napján hatályát veszti.




Fischer József

polgármester

dr. Ambrózi Sándor

jegyző


                     

Kihirdetési záradék:


A rendeletet 2018. november 23. napján kihirdettem.



                                                                                                    dr. Ambrózi Sándor

                                                                                                               jegyző