Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (II.14.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásról

Hatályos: 2019. 02. 15- 2023. 06. 01

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (II.14.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásról

2019.02.15.

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a tárgyévi költségvetésében az e célra elkülönített pénzalap terhére és annak erejéig, az e rendeletben szabályozott feltételek fennállása esetén, kérelemre támogatást nyújt Hantos község közigazgatási területén elhelyezkedő lakóingatlan

a) építése, vagy

b) vásárlása

céljából.

(2) A támogatás formája és mértéke

a) lakóingatlan építése esetén egyszeri vissza nem térítendő támogatás, melynek összege legfeljebb 200.000- Ft;

b) új vagy használt lakóingatlan vásárlása esetén egyszeri vissza nem térítendő támogatás, melynek legmagasabb összege az adásvételi szerződésben foglalt vételár 15 %-a, de legfeljebb 200.000- Ft.

2. § (1) Támogatásban részesülhet az az igénylő,

a) aki a kérelem benyújtásakor nem rendelkezik önálló, lakhatásra alkalmas, számára beköltözhető, forgalomképes lakóingatlan 50%-ot elérő tulajdonjogával, vagy ilyen lakóingatlan haszonélvezeti jogával a kérelemben megjelölt ingatlanon felül, és ilyen joggal, jogokkal korábban sem rendelkezett,

b) aki, vagy a vele együtt költözők legalább egyike a kérelem benyújtásakor legalább 1 éve lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Hantos településen,

c) az igénylő és a vele együtt költözők a támogatás felhasználásával megépíteni vagy megvásárolni kívánt lakóingatlanban összességében 1/1 arányú tulajdoni lap szerinti tulajdonjogot szereznek.

(2) Jelen rendelet alkalmazásában az igénylővel együtt költözőnek tekintendők mindazok a természetes személyek, akik – hozzátartozói minőségtől függetlenül – a rendelet alapján igényelt támogatásból épített vagy vásárolt lakóingatlanba az igénylővel együtt beköltöznek, és ott lakóhelyet vagy tartózkodási helyet létesítenek. Az (1) bekezdés a) pontjában szereplő feltételnek annak az igénylővel együtt költözőnek is meg kell felelnie, aki a kérelem által érintett ingatlanon tulajdonjogot szerezni kíván vagy szerzett.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti kérelem benyújtható

a) lakóingatlan vásárlása esetén

aa) az adásvételi szerződés megkötését megelőzően a valamennyi érintett eladó és vevő által aláírt, legalább az adásvételi szándékot, a vételárat, az eladók és a vevők személyét rögzítő, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt szándéknyilatkozat megkötését követő hat hónapon belül; vagy

ab) az adásvételi szerződés megkötését követő három hónapon belül.

b) lakóingatlan építése esetén az építési engedély véglegessé válásától a használatbavételi engedély véglegessé válásáig, egyszerű bejelentéssel folytatott építési tevékenység esetén az egyszerű bejelentés megtételétől a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállításáig.

(2) A támogatás iránti kérelmet Hantos község polgármesterének kell benyújtani.

(3) A támogatás nyújtása iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell

a) a 3. § a) pont aa) alpont szerinti esetben a szándéknyilatkozatot,

b) a 3. § a) pont ab) alpont szerinti esetben az adásvételi szerződést,

c) a 3. § b) szerinti esetben a véglegessé vált építési engedélyt, egyszerű bejelentéssel folytatott építési tevékenység esetén az egyszerű bejelentés megtételének igazolását,

d) a rendeletben foglalt feltételek fennállását igazoló egyéb dokumentumokat, nyilatkozatokat.

4. § (1) A támogatás összegét a benyújtott kérelem alapján, a polgármester javaslata figyelembevételével a Képviselő-testület határozza meg. A polgármester csak a jelen rendelet feltételeinek megfelelő, valamennyi szükséges melléklettel rendelkező kérelmet terjeszti a képviselő-testület elé döntésre.

(2) A támogatás folyósítása az igénylő által a formanyomtatványon megjelölt bankszámlára történő átutalás útján, a támogató döntés meghozatalát követő 15 napon belül történik.

5. § (1) A támogatást csak a megvásárolt lakóingatlan vételárának fizetésére, vagy az ingatlan megvásárlására felvett banki kölcsön törlesztésére, vagy az új lakóingatlan építésével közvetlenül összefüggő kiadásra lehet felhasználni. A támogatásban részesített igénylő a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlant a támogató döntés meghozatalától számított 2 évig nem idegenítheti el, nem adhatja bérbe, azon haszonélvezeti jogot szerződéssel nem alapíthat.

(2) Amennyiben a támogató döntés meghozatalától számított egy éven belül bizonyítást nyer, hogy a támogatás nem az igényelt célra került felhasználásra, vagy az igénylő a kérelmében szándékosan valótlan tény közlésével, vagy a döntéshozó egyéb módon történő félrevezetésével jutott a támogatáshoz, a támogatásban részesített igénylő köteles a megítélt támogatást egy összegben, a folyósítás óta eltelt időre a felszámítás idején érvényes jegybanki alapkamattal megnövelt mértékben visszafizetni. A visszafizetést a polgármester rendeli el a visszafizetést megalapozó tény tudomására jutásától számított 30 napon belül.

(3) Ha a támogató döntés meghozatalától számított 2 éven belül a támogatással megszerzett vagy felépített ingatlant a támogatásban részesített igénylő elidegeníti, bérbe adja, vagy azon szerződéssel haszonélvezeti jogot alapít, úgy köteles a megítélt támogatást egy összegben, a folyósítás óta eltelt időre a felszámítás idején érvényes jegybanki alapkamattal megnövelt mértékben visszafizetni. A visszafizetést – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – a polgármester rendeli el a visszafizetést megalapozó tény tudomására jutásától számított 30 napon belül.

(4) Amennyiben a támogatásban részesített igénylő a támogatás igénybevételével felépített vagy vásárolt lakóingatlant az (1) bekezdésben meghatározott határidő leteltét megelőzően elidegeníti, de az ingatlan elidegenítését megelőzően olyan tartalmú írásbeli nyilatkozatot juttat el a polgármesterhez, hogy az ingatlan elidegenítését követő legkésőbb három hónapon belül másik ingatlant vásárol Hantos községben, és abban legalább akkora tulajdoni hányadot szerez, mint amekkora neki a támogatásból vásárolt ingatlanban volt, úgy a visszafizetés elrendelésétől a polgármester eltekint. A (3) bekezdés szerinti elidegenítési tilalom ebben az esetben az újonnan szerzett lakóingatlanra is kiterjed, a tilalom időszakát az eredeti kezdő naptól folyamatosan kell számítani. Ha a támogatásban részesített igénylő a jelen bekezdés szerinti nyilatkozatában foglaltakkal ellentétben, a vállalt határidőn belül mégsem szerez új ingatlantulajdont Hantoson, úgy a visszafizetés iránt a polgármester az (5) bekezdés szerinti szabályok szerint intézkedik.

6. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról szóló 10/2000. (X.19.) önkormányzati rendelete.