Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Hantos Község Önkormányzat Polgármestere 7/2020. (IV.28.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 26

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Hantos Község Önkormányzat Polgármestere 7/2020. (IV.28.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2022.01.26.

Hantos Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvénynek a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel alkalmazandó 46. § (4) bekezdésében foglaltak szerint Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörét gyakorolva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Hantos Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalmi, művelődési és kulturális igények figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Közművelődési törvény) megfogalmazott alapelvek mentén a jelen rendeletben foglaltak szerint határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét, a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit, továbbá az esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a hagyományok ápolásához, a helyi érdekek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez szükséges helyi szabályokat.

2. A közművelődési feladatellátás formája, módja és szervezeti kerete

2. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatok ellátáshoz közművelődési közösségi színteret működtet.

(2) Az Önkormányzat által létrehozott, nem önálló költségvetési szervként működő közművelődési feladatokat ellátó közösségi színtér a Simon László Közművelődési Közösségi Színtér (a továbbiakban: közösségi színtér). A közösségi színtér címe: 2434 Hantos, Köztársaság tér 5.

(3) Az Önkormányzat mint fenntartó biztosítja a közösségi színtér személyi és tárgyi feltételeit a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben foglaltak szerint, ennek keretében az Önkormányzat egy fő, legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező kulturális szervező munkatársat foglalkoztat.

(4) A Közművelődési törvény, valamint a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói és felügyeleti jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(5) A közösségi színtér működtetését ellátó kulturális szervező munkatárs évente egyszer beszámol a Képviselő-testületnek a közösségi színtér előző évi munkájáról, tevékenységéről.

3. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatinak ellátása során együttműködik különösen

a) a község nevelési és oktatási intézményeivel,

b) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) az egyházakkal,

d) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

e) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat fenntartásában működő közösségi színtér egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem kötelezheti el magát.

(3) A közösségi színtér használati szabályait, nyitva tartását és a közösségi színtér épületének bérbeadásával kapcsolatos részletszabályokat tartalmazó Házirendet a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4)1 A közösségi színtér épülete egészének vagy egyes helyiségeinek rendezvénytartás céljából történő igénybe vételére irányuló szándékot a 2. melléklet szerinti nyilatkozat kitöltésével és közművelődési munkatárs részére történő benyújtásával lehet bejelenteni.

3. Az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások

4. § (1) Az Önkormányzat, figyelemmel a feladatellátási formára, a közösségi színtérben a következő, a Közművelődési törvényben szabályozott közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése;

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatásokon felül a művelődő közösségek számára biztosítja a bemutatkozási lehetőséget, továbbá részükre adminisztrációs, irodatechnikai támogatást és információs szolgáltatást nyújt.

4. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

5. § (1) A közösségi színtér szakmailag önállóan látja el tevékenységét, költségvetése az Önkormányzat költségvetésének keretén belül kerül megállapításra.

(2) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait, a közösségi színtér fenntartását és fejlesztését a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó támogatás, pályázati úton elnyerhető forrás és saját bevételei terhére finanszírozza.

5. Záró rendelkezések

6. § Jelen rendeletet Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, de legalább ötévente felülvizsgálja.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 5/2013. (IV.25.) önkormányzati rendelet.

Kihirdetési záradék:
A rendeletet a mai napon kihirdettem.
Hantos, 2020. április hó 28. nap
dr. Ambrózi Sándor
jegyző

1. melléklet2

A Simon László Közművelődési Közösségi Színtér Házirendje

1. A KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR HASZNÁLATI SZABÁLYZATA

1.1. A közösségi színtér a települési lakosság kulturális, társadalmi és civil életének színtere, a közösség közművelődési igényeinek kielégítésére szolgál.

1.2. A közösségi színtér fenntartója: Hantos Község Önkormányzat.

1.3. A közösségi színtér elérhetőségei:

1.3.1. címe: 2434 Hantos, Köztársaság tér 5.

1.3.2. telefonszáma: 06 (25) 221 743

1.3.3. e-mail cím: muvhaz.hantos@gmail.com

1.4. A közösségi színtér rendjének, tisztaságának, az épület állagának és értékeinek védelme, valamint a berendezés és a felszerelés épségének megőrzése minden használónak érdeke és kötelessége.

1.5. A berendezési és felszerelési tárgyakat használni csak rendeltetésüknek megfelelően szabad. Az esetlegesen előforduló balesetekért az Önkormányzat nem vállal felelősséget.

1.6. Az épületben, annak berendezési és felszerelési tárgyaiban okozott kárt a károkozónak meg kell téríteni. A rendeltetésszerű használaton alapuló, nem személyi hibából történő sérülések nem minősülnek károkozásnak.

1.7. Az Önkormányzat a felügyelet nélkül hagyott értéktárgyakért nem vállal felelősséget.

1.8. A közösségi rendezvényeken minden résztvevő köteles a közösségi és társas élet szabályait betartani, saját és mások testi és lelki épségét és egészségét óvni, azt nem veszélyeztető magatartást tanúsítani.

1.9. Az Önkormányzat által a közösségi színtérben szervezett rendezvények nyilvánosak, ezek során az Önkormányzat fotódokumentációt készíthet, melyek megosztásra kerülhetnek közösségi oldalakon. A rendezvényen résztvevő személy jelenlétével hozzájárul a fotódokumentáció készítéséhez. Amennyiben a közzétett felvételeken szerepel, kérése esetén töröljük. A nyilvános rendezvényeken a sajtó is jelen lehet, a mások által készített képek nyilvánossá tételéért felelősséget nem vállalunk.

1.10. A közösségi színtér épületében és a bejáratok 5 méteres körzetében tilos a dohányzás. Dohányozás csak az arra kijelölt helyen lehetséges.

1.11. A használati szabályok a külső helyszínre (pl. Hantosi Park, Sportpálya) kihelyezett, az Önkormányzat által szervezett közösségi rendezvények esetén is érvényesek.

1.12. A Házirendben lefektetett szabályok megszegése a közösségi színtérből, illetve a rendezvényekről történő kiutasítást vonhatja maga után.

2. A KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR NYITVA TARTÁSA

2.1. A Nyitva tartás ideje

2.1.1. Hétfő zárva

2.1.2.3 Kedd 800-1630

2.1.3.4 Szerda 800-1800

2.1.4.5 Csütörtök 1200-2100

2.1.5.6 Péntek 800-1630

2.1.6.7 Szombat 800-1200

2.1.7. Vasárnap zárva

2.1.8.8 A nyitvatartás rendezvények, programok esetén változhat, amelyről a közművelődési munkatárs előzetesen tájékoztatja a lakosságot.

2.2. A Nyitva tartással kapcsolatos részletszabályok

2.2.1. A 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet 12. § (2) bekezdése értelmében a közösségi színtér nyitvatartási ideje a közösségi színtérnek helyet adó épületben kifüggesztésre kerül.

2.2.2. A nyitva tartás igazodik a közösségi és magánrendezvények idejéhez, a közzétett nyitva tartástól rendezvények tartása esetén eltérhet.

2.2.3. Nyitvatartási időn túl – rendezvény miatt eltérő nyitva tartás esetén is – a közösségi színtérben tartózkodni csak a rendezvény végéig lehet, a rendezvény végeztével a közösségi színtér valamennyi termét és teljes területét el kell hagyni.

3. TEREMBÉRLET A KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉRBEN

3.1. A közösségi színtér terembérleti díjai

Helyiség megnevezése

Bérleti díj
fűtési időszakban
(október 15. - május 15.)

Bérleti díj
fűtési időszakon kívül
(május 16. - október 14.)

Előtér

500 Ft + ÁFA/óra

500 Ft + ÁFA/óra

Kisterem

600 Ft + ÁFA/óra

600 Ft + ÁFA/óra

Nagyterem

800 Ft + ÁFA/óra

700 Ft + ÁFA/óra

Előtér (tanfolyamra)

300 Ft + ÁFA/óra

250 Ft + ÁFA/óra

Kisterem (tanfolyamra)

400 Ft + ÁFA/óra

350 Ft + ÁFA/óra

Nagyterem (tanfolyamra)

500 Ft + ÁFA/óra

450 Ft + ÁFA/óra

Teljes foglalás
(Bál/egyéb közösségi rendezvény tartására)

12.000 Ft + ÁFA/nap

9.000 Ft + ÁFA/nap

Teljes foglalás
(Lakodalom/egyéb magánrendezvény tartására)

23.000 Ft + ÁFA/nap

20.000 Ft + ÁFA/nap

3.2. A terembérlettel kapcsolatos részletszabályok

3.2.1. Mentesülnek a bérleti díj fizetési kötelezettség alól azok a terembérlők, akik az általuk szervezett nyilvános eseményen, rendezvényen, foglalkozáson való részvételért a lakosságtól részvételi díjat nem szednek, attól függetlenül, hogy a szervezés saját (külső) kezdeményezésre vagy az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján történt.

3.2.2. Az órákban meghatározott bérleti díj esetén minden megkezdett óra egész órának számít.

3.2.3. Korábbi foglalást, vagy rendszeresen tartott rendezvény foglalását lemondani később bejelentett foglalási igényre való tekintettel csak különösen indokolt esetben, a polgármesternek a közművelődési munkatárs véleménye kikérésével meghozott döntése alapján lehet.

3.2.4. A Közösségi színtér teljes foglalása esetén előzetesen meg kell határozni az igénybevétel kezdő és záró időpontját, naptári nap és óra megjelölésével. Az ilyen módon megállapított kezdő és záró időponttól eltérni előzetes bejelentés esetén is csak abban az esetben lehet, ha az másik foglalást nem érint. Amennyiben teljes foglalás esetén az igénybevétel előzetesen megállapított záró időpontjában az átvétel az igénybe vevő érdekkörében felmerült okból nem történik meg, úgy a többlethasználat idejére a megállapított díj kétszeresét köteles megfizetni, és felel az esetleges későbbi foglalás meghiúsulásából eredő károkért. Töredéknap esetén a meghatározott díj időarányos részét kell megfizetni, amelynek megállapítása során minden megkezdett óra egész órának számít. Teljes foglalás esetén törekedni kell rá, hogy az igénybevétel – a rendezvény sajátosságai figyelembevételével – a lehető legrövidebb időtartamig tartson, tekintettel a Közösségi színtérben tartandó egyéb rendezvényekre.

3.2.5. Teljes foglalási díj abban az esetben számolható fel, ha a szervezett közösségi vagy magánrendezvény nyitva tartási időben más foglalkozás tartása vagy a látogatás lehetőségét kizárja. Nyitva tartási időn kívül teljes foglalási díj abban az esetben számolható fel, ha a bérlő személy vagy csoport számára valamennyi bérelhető teremhez biztosított a hozzáférés.

3.2.6. A kiülő használatakor bérleti díj csak olyan magánrendezvények esetében számítható fel, ha a bérlő társaság a helyszínre kivezetett áramforrást, illetve az esti órákban a világítást igénybe szeretné venni. Ezen esetben a kiülő használatának bérleti díjába a mosdó helységek használata is biztosított, arra külön díj nem számítható fel. Minden más esetben a kiülő használata melletti mosdó használati igényre előtéri díj számítható fel.

3.2.7. Minden terembérlési szándékot a közművelődési munkatárssal kell előzetesen egyeztetni, és legkésőbb az igénybevételi időszakot megelőző napon írásban rögzíteni. A számlázás és a bérleti díjak kiegyenlítése az Önkormányzatnál történik.

2. melléklet9

Nyilatkozat
Alulírott ............ (anyja neve: ; szül. hely, idő: ; lakcím: ) nyilatkozom, hogy a Simon László Közművelődési Közösségi Színtér (2434 Hantos, Köztársaság tér 5.)
... helyiségét
202.............................................. hó nap ................ órától
202.............................................. hó nap ................ óráig
Ft bérleti díj ellenében,
tanfolyam/magán/közösségi [*] rendezvény céljából bérbe kívánom venni.
A bérlés teljes ideje alatt a berendezési tárgyak és a bérelt helység állapotáért felelősséget vállalok, ezen idő alatt a vendégeim okozta esetlegesen keletkezett anyagi károkat megtérítem.
A bérlési idő leteltével a bérelt helységet tiszta, rendzett állapotban adom vissza a közművelődési munkatársnak.
Kelt: Hantos, 202.
.............................................. ...........................................
bérlő közművelődési munkatárs
[*] a megfelelő rész aláhúzandó
1

A 3. § (4) bekezdését a Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Hantos Község Önkormányzat Polgármestere 8/2021. (V. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 1. melléklet a Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Hantos Község Önkormányzat Polgármestere 8/2021. (V. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet 2.1.2. pontja a Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 2.1.3. pontja a Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 2.1.4. pontja a Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 2.1.5. pontja a Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet 2.1.6. pontja a Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet 2.1.8. pontját a Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

9

A 2. mellékletet a Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Hantos Község Önkormányzat Polgármestere 8/2021. (V. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.