Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Hantos Község Önkormányzat Polgármestere 6/2021. (III.5.) önkormányzati rendelete

a kerti hulladék nyílttéri égetésének veszélyhelyzeti szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 06

Hantos Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvénynek a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel alkalmazandó 46. § (4) bekezdésében foglaltak szerint Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörét gyakorolva, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1.  §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában kerti hulladék: az avar, a falomb, faág, gally, cserje- és díszcserje ága és levele, szőlő, gyümölcsfa nyesedéke, kaszálék, egyéb növényi maradványok.


(2) A Hantos község közigazgatási területén keletkezett kerti hulladékot, amennyiben az arra alkalmas, első sorban komposztálás útján, másodsorban – a vonatkozó jogszabályok által lehetővé tett körben – háztartási tüzelőanyagként kell hasznosítani.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott módon nem hasznosítható kerti hulladék belterületen – a közterületek kivételével – a jelen rendeletben meghatározott feltételekkel, az égetést végző személy saját felelősségére égetés útján is megsemmisíthető.

2. § (1) Kerti hulladékot égetés útján hétfői, szerdai és szombati napokon 17.00 és 19.00 óra között lehet megsemmisíteni. 19.00 óráig az égetéshez kapcsolódó valamennyi tevékenységet be kell fejezni.


(2) A füstképzés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az égetés folyamatosan, de egyszerre csak kis adagokban, szélcsendes időben történhet.


(3) Kerti hulladékot égetni a vagyoni és személyi biztonság veszélyeztetését kizáró módon kialakított környezetben, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. A tűzrakó helynek épülettől és egyéb éghető anyagtól legalább 10 méter távolságra kell lennie.


(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy megfelelő mennyiségű vizet edényben, a tűz oltására alkalmas tűzoltókészüléket, homokot, továbbá lapátot, ásót, vagy egyéb kézi szerszámot.


(5) Amennyiben megkezdett égetés közben olyan jelek mutatkoznak, amelyek alapján az égetés biztonságosan nem folytatható, úgy az égetést azonnal be kell fejezni, a tüzet haladéktalanul el kell oltani.


(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, egyéb háztartási vagy ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb., illetve ezek maradványait). Az égetéshez égéssegítő, égésgyorsító anyag nem alkalmazható.


(7) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt hamu belocsolásáról, vékony földréteggel történő lefedéséről.


(8) Az égetés helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni arról is, hogy az égetés helyén túl a saját, illetve a szomszédos ingatlanokon a tüzelésből eredően nem keletkezett-e újabb tűzfészek, egyéb veszélyforrás.


(9) Az (1) bekezdésben meghatározott időszakban is tilos a kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén, továbbá az illetékes hatóság által Hantos községet érintően is bevezetett tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

3. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Kovácsné Kardos Valéria

polgármester

dr. Ambrózi Sándor

jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Hantos, 2021. március hó 5. nap


                                                                                                    dr. Ambrózi Sándor

                                                                                                              jegyző