Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a 2023. évben nyújtandó karácsonyi csomag támogatásról és mikuláscsomag-juttatásról

Hatályos: 2023. 11. 29- 2023. 12. 30

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a 2023. évben nyújtandó karácsonyi csomag támogatásról és mikuláscsomag-juttatásról

2023.11.29.

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Hantos Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat), figyelemmel a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ra, a 2023. évben a 2. § (1) bekezdésében meghatározott személyeket karácsonyi csomag támogatásban, a 3. § (1) bekezdésében meghatározott személyeket mikuláscsomag-juttatásban részesíti.

(2) A jelen rendelet alkalmazásában a lakóhely és tartózkodási hely megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadóak.

2. § (1) Természetbeni támogatásként karácsonyi csomag támogatásra jogosult az a 2023. december 1. napján Hantoson lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Hantos községben élő személy, aki legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig a 65. életévét betölti.

(2) Az Önkormányzat a karácsonyi csomag támogatást természetbeni juttatásként, tartós élelmiszereket tartalmazó élelmiszercsomag formájában nyújtja. A karácsonyi csomag támogatás készpénzre nem váltható át. A karácsonyi támogatásként járó élelmiszercsomag értéke jogosultanként bruttó háromezer forint.

(3) A karácsonyi csomag támogatásra jogosultak körét a jelen rendelet szabályai alapján a polgármester megállapítja, és gondoskodik a csomagoknak a jogosultak részére legkésőbb 2023. december 24. napjáig történő átadásáról.

(4) A karácsonyi csomag támogatás átvételére az (1) bekezdésben meghatározott

a) cselekvőképes személy személyesen,

b) korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen személy a törvényes képviselője útján

jogosult.

3. § (1) Természetbeni támogatásként mikuláscsomag-juttatásra jogosult valamennyi, 2023. december 1. napján hantosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Hantos községben élő 14. életévét be nem töltött gyermek.

(2) Az Önkormányzat a mikuláscsomag-juttatást természetbeni juttatásként, édességet és gyümölcsöt tartalmazó élelmiszercsomag formájában nyújtja. A mikuláscsomag-juttatás készpénzre nem váltható át. A mikuláscsomag-juttatásként járó csomag értéke jogosultanként bruttó ezer forint.

(3) A mikuláscsomag-juttatásra jogosultak körét a jelen rendelet szabályai alapján a polgármester megállapítja, és gondoskodik a csomagoknak a jogosultak részére legkésőbb 2023. december 10. napjáig történő átadásáról.

(4) A megállapított mikuláscsomag-juttatás átvételére az érintett gyermekek törvényes képviselőik útján jogosultak.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. december 31-én hatályát veszti.