Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 03. 01

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.03.01.

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testülete mint fenntartó (a továbbiakban: Önkormányzat) Hantos községben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § b) pontjában meghatározott köztemetőnek az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Hantos külterület 0294 helyrajzi számú ingatlant jelöli ki.

(2) Az Önkormányzat a köztemetővel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat a Nagylóki Közös Önkormányzati Hivatal útján látja el.

2. § (1) Az Önkormányzat az alábbi, a köztemető használathoz, megközelítéséhez, valamint a kegyeletgyakorláshoz szükséges létesítményeket, szolgáltatásokat biztosítja:

a) a köztemető megközelítésére szolgáló út és gépkocsi parkolásra kijelölt terület,

b) kerítés a köztemető területének elhatárolására,

c) salakos járda a ravatalozó megközelítésére,

d) vízvételi hely,

e) illemhely,

f) hulladékgyűjtő edényzet,

g) ravatalozó,

h) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló és hűtő berendezés.

(2) Az Önkormányzat (1) bekezdésben foglalt létesítményeket, szolgáltatásokat a köztemető látogatói, valamint a temetést végző temetkezési szolgáltatók részére térítésmentesen biztosítja.

3. § (1) Az Önkormányzat a köztemető nyitva tartását nem korlátozza, az folyamatosan – a (2) bekezdés kivételével – bárki számára látogatható.

(2) A köztemetőt 12. életévét be nem töltött gyermek csak felnőtt kíséretében látogathatja.

(3) A köztemetőbe a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni tilos.

(4) A temetési helyen olyan növényzet helyezhető el, amely nem terjeszkedik túl a temetési helyen, és nem veszélyezteti sem az elhelyezése szerinti, sem a környező temetési helyek állagát, valamint a köztemető látogatóinak testi épségét.

(5) A köztemetőben csak a temetési helyek díszítését, a kegyeletgyakorlást szolgáló tárgyak, így különösen virágok, koszorúk, koszorútartók, vázák, mécsesek helyezhetők el. Az így elhelyezett tárgyak a megváltott temetési helyen nem terjeszkedhetnek túl.

(6) A köztemető látogatóinak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely más kegyeletgyakorlását zavarhatja vagy akadályozhatja, így különösen az indokolatlanul hangos beszédtől, zenehallgatástól, egyéb zajos tevékenységtől.

4. § (1) A köztemetőben – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – tüzet gyújtani tilos.

(2) A köztemetőben gyertyát, mécsest, a kegyeletgyakorláshoz kapcsolódó egyéb lángot gyújtani csak tűzveszély keletkezésének kizárásával, valamennyi tűzveszélyességet befolyásoló tényező, így különösen az időjárási viszonyok fokozott figyelembe vételével lehet.

5. § (1) Az egyes temetési helyekkel rendelkezni jogosultak folyamatosan kötelesek gondoskodni a temetési hely és környezete rendben tartásáról, gyomtalanításáról, a sírjel, síremlék állagának megóvásáról.

(2) A köztemetőben keletkezett hulladékot csak az erre a célra kihelyezett gyűjtőedényben lehet elhelyezni. A köztemetőben kihelyezett gyűjtőedényben kizárólag a köztemetőben, a temetési helyeken keletkezett hulladék helyezhető el.

(3) A hulladékgyűjtő kihelyezéséről és szükség szerinti ürítéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(4) A síremlék építése, bontása, átalakítása során keletkező, építési törmelék jellegű hulladék elszállításáról a temetési hely jogosultjának kell legkésőbb a munkálatok befejezéséig gondoskodnia.

6. § Ravatalozni csak a ravatalozó igénybevételével lehet.

7. § (1) A köztemető két darab, a ravatalozó előtt futó út által elválasztott, többi oldalán a kerítés által határolt sírhelytáblára, azokon belül sírhelysorokra tagolódik.

(2) A megváltásra kerülő temetési helyek kijelölése az elhalálozás sorrendjében történik, amennyiben az eltemettetőnek nincs a köztemetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga. Az eltemettető kérése alapján a már megkezdett sírhelysorokban lévő, üres, meg nem váltott temetési helyek is megválthatók.

8. § (1) A köztemetőben a temetkezéshez

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) urnasírhely, vagy

d) urnafülke

vehető igénybe.

(2) A temetésre igénybe vehető temetési helyek mérete:

a) egyes sírhely: 1,90-2,10 méter hosszú, 0,95 méter széles, 2,0 méter mély;

b) kettős sírhely: 1,90-2,10 méter hosszú, 1,9 méter széles, 2,0 méter mély;

c) urnasírhely: 0,6 méter hosszú, 0,8 méter széles, 1,0 méter mély.

(3) Koporsós rátemetés esetén a sírhelyet akként kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 méter mélységbe kerüljön.

(4) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 0,6 méter, urnasírhelyek között 0,4 méter. A meglévő sorok közötti távolságot a kialakult rend szerint kell megtartani, újonnan nyitott sor esetén a meglévő sortól legalább 1 méter távolságot kell tartani.

(5) Urnát sírhelybe akként lehet elhelyezni, hogy annak aljzata a talaj szintjétől legalább 1 méter mélységbe kerüljön.

(6) Egyes sírhelybe legfeljebb 1 darab, rátemetés esetén 2 darab koporsó helyezhető el. Egyes sírhelybe legfeljebb két darab urna helyezhető el, amennyiben koporsós rátemetés nem történt.

(7) Kettős sírhelybe legfeljebb 2 darab, rátemetés esetén 4 darab koporsó helyezhető el. Kettős sírhelybe legfeljebb négy darab urna helyezhető el, amennyiben koporsós rátemetés nem történt.

(8) Urnasírhelybe és urnafülkébe - az urnafülke méretét figyelembe véve - legfeljebb 2 db urna helyezhető el.

(9) A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. A saját részre megváltott temetési hely felett a jogosult halálát követően az örökösök rendelkeznek. A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető elhunyt személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

9. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő) időtartama a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 30 év, urnasírhely és urnafülke esetén az urna elhelyezésének napjától számított 20 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható. A hosszabbítás legfeljebb az (1) bekezdésben meghatározott időtartamra szólhat.

10. § (1) A temetési hely megváltásának díja

a) egyes sírhely esetén 5.000 Ft;

b) kettős sírhely esetén 10.000 Ft;

c) urnasíhely esetén 3.000 Ft;

d) urnafülke esetén 20.000 Ft.

(2) Temetési hely újraváltása esetén az (1) bekezdésben meghatározott díjtételek az irányadók. Amennyiben az újraváltás időtartama nem éri el a 9. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamot, úgy az újraváltás díját időarányosan kell megállapítani.

(3) Az önkormányzat temetőfenntartási díj fizetése iránti kötelezettséget nem állapít meg.

(4) A köztemetőbe történő behajtás kizárólag a temetési szolgáltatást nyújtók, valamint a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára engedélyezett, a szolgáltatásnyújtás vagy munkavégzés időtartamára. A köztemetőbe történő behajtás díjmentes.

(5) A jelen rendelet alapján fizetendő díjakat az Önkormányzat 11736051-15364366-00000000 számú költségvetési számlája javára történő banki átutalás vagy postai készpénzátutalási megbízás útján kell teljesíteni.

11. § (1) A köztemetőben munkát végezni szándékozó vállalkozók, szolgáltatók a munkavégzés kezdetének napját megelőző legalább három munkanappal az Önkormányzatnál megtett bejelentés alapján végezhetik tevékenységüket. Tevékenységükkel a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a kegyeletgyakorlást nem zavarhatják, a szomszédos sírokban és a köztemető létesítményeiben kárt nem okozhatnak. Kegyeleti szertartás alatt a köztemetőben munka nem végezhető.

(2) A köztemetőben kizárólag a vonatkozó engedéllyel rendelkező vállalkozók állíthatnak síremléket. A munkavégzés idejét, pontos helyét (sírhely megjelölése) az Önkormányzatnál be kell jelenteni, a vonatkozó engedély egyidejű bemutatásával. Az Önkormányzat a bejelentésekről nyilvántartást vezet, mely tartalmazza a vállalkozó nevét, telephelyének címét, az engedély számát, a síremlék elhelyezésének helyét.

(3) Sírjel, síremlék a temetési hely határain túl nem terjedhet, kegyeletet, közízlést nem sérthet. Síremlék csak előre gyártott elemekből létesíthető, helyszíni készítése tilos. Síremlék, sírszegély alá betonkeret készítése kötelező. Építési hatósági engedélyhez, bejelentéshez kötött síremlék építéséhez az engedély meglétét, bejelentés megtörténtét igazolni kell.

(4) A síremlék, sírhely állapotáért annak fennállása alatt a temetési hely jogosultja felelős.

12. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

13. § Hatályát veszti Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetők rendjéről és a temetkezésről szóló 8/1997. (VII.1.) önkormányzati rendelete.