Hantos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteinek megállapításáról és kialakításáról

Hatályos: 2021. 10. 12

az egészségügyi alapellátás körzeteinek megállapításáról és kialakításáról

Végső előterjesztői indokolás

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontja értelmében a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok egyike az egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások ellátása.

Az Országgyűlés 2015. augusztus 1-jétől hatályon kívül helyezte az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 152. § (1)-(2) bekezdését, mely szerint:

152. § (1) A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik:

a) a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról,

b) a fogorvosi alapellátásról,

c) az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásról,

d) a védőnői ellátásról,

e) az iskola-egészségügyi ellátásról.

(2) A települési önkormányzat képviselő-testülete - a kormányrendelet szerinti praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve - megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit. Több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét az érintett települési önkormányzatok egyetértésben állapítják meg.

2015. augusztus 1-jétől az önkormányzatok egészségügyi alapellátással kapcsolatos feladatait az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Eatv.) határozza meg, mely szerint:

5. § (1) A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik:

a) a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról,

b) a fogorvosi alapellátásról,

c) az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról,

d) a védőnői ellátásról, és

e) az iskola-egészségügyi ellátásról.

Az Eatv. 5. § (1) bekezdésében meghatározott valamennyi egészségügyi alapellátás körzetét ugyanezen törvény 6. § (1) bekezdése alapján önkormányzati rendeletben kell szabályozni. Az Eatv. alapján, az alapellátás nyújtását érintő jogviszony megváltoztatásáról szóló döntésének meghozatala során a települési önkormányzat kikéri az alapellátást végző orvos, illetve védőnő véleményét, továbbá a körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet véleményét is.

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás körzeteit nem kívánja módosítani, ugyanakkor a Fejér Megyei kormányhivatal 2016. II. félévében végzett célellenőrzését követően, a FE/02/1196-1/2016. számú javaslatában megfogalmazottak indokolják az új önkormányzati rendelet megalkotását.