Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatás 2023. évi szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 06

Hantos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.06.
a szociális célú tüzelőanyag támogatás 2023. évi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Hantos Község Önkormányzat sikerrel pályázott a helyi önkormányzatokért felelős miniszter által a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázaton. A támogatói okirat értelmében az Önkormányzat 521.970- Ft támogatást kapott, amelyet 137 mázsa barnakőszén megvásárlására fordíthatunk.
A pályázati kiírás értelmében a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – a jogosultak részére támogatást megállapító önkormányzati döntés és kiosztás előtt hatályba lépő – rendeletben kell rendezni. Szintén a pályázati kiírás tartalmazza azt is, hogy melyek azok a jogosulti csoportok, amelyeket a kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni.
Az előterjesztett rendelet-tervezet az elmúlt években Nagylókon már sikeresen alkalmazott rendelet alapján készült. A szabályozás kialakításakor az volt az alapelképzelés, hogy a támogatásban részesülő igénylők olyan mennyiségű tüzelőanyagot kapjanak, amely már valóban érezhető segítséget jelent a fűtési szezonban, erre való tekintettel került a tervezetbe a minimum 5 mázsás kitétel. Az egy igénylőnek adható legfeljebb 10 mázsa mértéket pedig a pályázati kiírás szabályozza, így e fölé a mennyiség fölé nem mehetünk. A gyakorlatban, a rendelkezésre álló mennyiség alapján ez azt jelenti, hogy legkevesebb 14, legfeljebb 27 háztartás számára tudunk támogatást adni. A jövedelemhatárok megállapítása során egyeztettünk a családsegítő munkatárssal is, mivel a túl alacsony korlát esetén sokan kiesnek a támogatás lehetőségéből, míg a túl magas korlát esetén többen tudnának pályázni ugyan, de az előzőekben írtak miatt ebben az esetben sok elutasító döntést is kellene hozni. A pályázati időszakot úgy alakítottuk ki, hogy a döntéshozatalt követően még legyen idő eljuttatni a támogatást a jogosultak részére az ünnepek előtt.