Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2012 (VI.13.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés, lakásvásárlás helyi támogatásról

Hatályos: 2012. 06. 15

Bevezető rész

Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzattokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése és a lakáscélú támogatásról szóló 12/ 2001. (I.31.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján a lakásépítést, lakásvásárlást elősegítő helyi támogatási rendszert az alábbiak szerint szabályozza

I.Fejezet
Általános rendelkezések

1.§
A rendelet célja

E rendelet célja, hogy Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testülete – a rendelkezésre álló anyagi lehetőségek keretein belül – helyi támogatást nyújtson azoknak, akik önhibájukon kívül, anyagi vagyoni helyzetüknél fogva saját erejükből lakásgondjaikat nem képesek megoldani.

2.§

A rendelet hatálya

  1. A rendelet tárgyi hatálya Szabadhídvég Község közigazgatási területén megvalósuló lakás-, családi ház építésére, lakótelek, lakás, családi ház vételére, önálló lakást eredményező lakásbővítésre terjed ki.
  2. A rendelet személyi hatálya Szabadhídvég Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező nagykorú magyar állampolgárra terjed ki, akinek magának és a vele együttköltözőknek nem volt még és a kérelem benyújtásakor sincs önálló lakása, családi háza, sem állandó használt, sem bérelt formában, és aki saját anyagi eszközeit felhasználva, annak kiegészítésére veszi igénybe a támogatást.
    Támogatásra jogosult az is, akinek a tulajdonában lévő lakás, családi ház lebontását az arra

illetékes és hatáskörrel rendelkező szerv elrendelte vagy engedélyezte.


II.Fejezet
Külön rendelkezések

3. §
Támogatási célok

(1) E rendelet alapján támogatás igényelhető első:
a) új lakás, családi ház építéséhez
b) Új vagy használt lakás, vagy családi ház vásárlásához
c) olyan tetőtér beépítéséhez, emeletráépítéshez vagy lakásbővítéshez, melynek során önálló lakás jön létre.

4. §
Támogatást kizáró körülmények

(1) Nem adható támogatás:

a.) lakásépítésre, lakásvásárlásra amennyiben annak építője, vásárlója házastársa, kiskorú gyermeke tulajdonában lakóingatlan, nem lakás céljára szolgáló egyéb építmény van, illetve a kérelem benyújtását megelőzően lakás, nem lakás céljára szolgáló beépített ingatlan tulajdonjogával rendelkezett.

b.) állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérlője (bérlőtársa, családtagja) által történő kedvezményes megvásárlásához.

(2) Nem kizáró körülmény:

a.)az a lakástulajdon, amely bírósági ítélet, közjegyzői végzés, vagy hatósági határozat alapján haszonélvezeti joggal terhelt, valamint hatósági határozat alapján a lakóingatlan bontását engedélyezték, vagy elrendelték;

b.) az 50%-ot el nem érő tulajdoni részarány lakóingatlanok esetében;

c.) az a lakástulajdon, amelyre a kérelem irányul és a kérelem beadását megelőző 3 hónapon belül került a kérelmező tulajdonába, ezt megelőzően nem volt a kérelmező tulajdonában lakóingatlan és lakáscélú pénzintézeti kölcsönnel rendelkezik, illetve egyéb kizáró körülmény nem áll fenn.

5.§

A támogatásban részesíthetők köre

(1) Támogatásban részesíthető az a személy, aki e rendelet 2.  §-ában foglaltaknak megfelel és jövedelme, illetve családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát nem haladja meg.

(2) Támogatásban az a kérelmező részesíthető – az egyéb feltételek fennállása esetén – aki hozzájárul az ingatlanra történő jelzálog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséhez.

(3) A lakáscélú támogatás iránti kérelem elutasítható, ha a kérelmező saját és családja lakásszükségletét a 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott méltányolható lakásigényt meghaladó mértékű lakásépítéssel, lakásvásárlással kívánja megoldani.

6.§
A támogatás formája

(1) A támogatás
- vissza nem térítendő  támogatás
formájában nyújtható a Képviselő-testület döntése szerint.


7. §
A támogatás mértéke

(1) E rendelet 3. §-ban meghatározott támogatási célokhoz az igénylők részére egyszeri alkalommal maximum 100.000,- Forint lakásvásárlási-, építési-, bővítési kedvezmény nyújtható.

(2) A támogatásra fordítható összeget a Képviselő-testület az éves költségvetés jóváhagyása során állapítja meg.


III. Fejezet

Eljárási szabályok


8.§
A támogatás igénylése, elbírálása


  1. A támogatás iránti kérelmet lakásépítés esetén az építési engedély megadását követő egy éven belül, lakásvásárlás esetén az adás-vételi szerződés megkötését követő egy éven belül a Hivatalba kell benyújtani jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon, az abban meghatározott mellékletekkel együtt.
  2. A lakásépítés illetve lakásvásárlási támogatási kérelmek elbírálásáról az éves költségvetés elfogadása után a Képviselő-testület dönt.
  3. A Képviselő-testület a 7. § (1) bekezdése esetében évente négy alkalommal dönt a benyújtott kérelmek elbírálásáról a következők szerint:

Kérelem benyújtási határideje: március 30.Elbírálási határideje: április 15.
Kérelem benyújtási határideje: június 30.Elbírálási határideje: július 15.
Kérelem benyújtási határideje: szeptember 30.Elbírálási határideje: október 15.
Kérelem benyújtási határideje: december 15.Elbírálási határideje: december 31.


Amennyiben az adott időszakban biztosított keret nem kerül felhasználásra, az év végéig folyamatosan felhasználható.

  1. A támogatás iránti kérelmek elbírálása során előnyben kell részesíteni – ebben a sorrendben
  • az azonos támogatási jogcím alá eső kérelmek között a kiskorú gyermeket nevelő családokat,
  • a 35 év alatti fiatal házastársakat, élettársakat,
  • a gyermekét egyedül nevelő szülő(ke)t .

9. §

A támogatás felhasználása, kifizetésének módja, a kamatmentes kölcsön
visszafizetésének szabályai

  1. A támogatást a kérelmező az odaítéléstől számított 1 éven belül használhatja fel.


  1. Lakásépítés, ráépítés, bővítés esetén a támogatás felhasználását a támogatott köteles a megállapodás megkötését követő egy éven belül hitelt érdemlően- a támogatás oda ítélése után kiállított, az építkezéssel kapcsolatos kiadások fedezésére vonatkozó számlákkal – igazolni.

  2. Lakásvásárlás esetén a támogatás felhasználását a tulajdonjog bejegyzését tartalmazó határozattal, vagy a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem és adás-vételi szerződés Földhivatal általi záradékolt példányával kell igazolni.

  3. A támogatás folyósítása érdekében a támogatott köteles a Polgármesterrel megállapodást kötni jelen rendelet 2. melléklete szerint.

  4. Vissza nem térítendő támogatás nyújtása esetén a kérelmező köteles hozzájárulását adni ahhoz, hogy a támogatott lakásra 10 évig elidegenítési tilalom kerüljön bejegyzésre az önkormányzat javára. Visszatérítendő támogatás esetén a lakáscélú önkormányzati támogatás visszafizetését biztosító feltételek jelen rendelet 2. számú mellékletébe épülnek be.

  5. Amennyiben a támogatásban részesülő ingatlanát

-a megállapodás megkötésétől számított 5 éven belül elidegeníti, vagy elcseréli,

- a támogatás felhasználását annak kifizetésétől számított egy éven belül hitelt érdemlően nem igazolja,

- a támogatás odaítélésénél a döntést hozó szervet félrevezeti, köteles a vissza nem térítendő támogatást egy összegben visszafizetni az önkormányzat részére a Ptk. szerinti kamattal megnövelt összegben.

(7) Nem kell a támogatást visszafizetni a (6) pont első francia bekezdése esetén amennyiben

- a támogatásban részesült a megállapodásban rögzített időtartam alatt lakóingatlanát szabadhídvégi ingatlanra cseréli el, vagy építéssel , illetve adás-vételi szerződéssel szerzi meg önerős újabb lakás tulajdonjogát. A Polgármester felhatalmazást kap a jelzálognak az elidegenítési és terhelési tilalomnak az újonnan megszerzett lakóingatlanra történő bejegyeztetésére.

- a támogatásban részesült lakóingatlanát házasság megszűnése esetén a vagyonközösség megszűntetése érdekében, illetve hatósági határozat, vagy bírósági ítélet alapján idegeníti el.


  1. Az elidegenítési és terhelési tilalom, a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséről, másik lakóingatlanra történő átjegyeztetéséről, törléséről a Polgármester dönt.

10.§
A támogatás kifizetésének módja

(1) Lakásvásárlá esetén az eladó részére, lakásépítés esetén a támogatott részére fizethető ki a megkötött megállapodás feltételeinek fennállása esetén 15 napon belül.


IV. Fejezet

11.§
Értelmező rendelkezések

(1) Lakásépítés: az építéshatóság jogerős engedélye alapján Szabadhídvég Község közigazgatási területén megvalósuló önálló lakást eredményező építés.

(2) Lakásvásárlás: Szabadhídvég Község közigazgatási területén lévő lakás tulajdonjogának – magánforgalomban – nem közeli hozzátartozótól történő megszerzése. örökölt ingatlanrész megváltása.

(3) Közeli hozzátartozó: A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1990. évi III. törvény 4.§ (1) bekezdés d) pontjában meghatározott személy.

(4) Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4.§ (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott jövedelem.

12. §
Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2012. június 15. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 2/1998. (III.16.) számú rendelet a lakásépítés, lakásvásárlás helyi támogatásáról.


                                                              
Pap László s.k.                                                                                 Dr. Tóth Andrea s.k.
  polgármester                                                                                                                körjegyző


A rendelet kihirdetve: 2012.június 13.



                                                                                                                            
                                                                                                                                             Dr. Tóth Andrea s.k.
                                                                                                                                                     körjegyző





Mellékletek